În slujba sportului mureşean Sport
  • admin
  • 0 comentarii
  • 333 Vizualizări

În slujba sportului mureşean

4813_slujba.gifNăscut la Satu Mare, corespondentul Andrei Szabó, un împătimit al scrisului în domeniul sportului, a împlinit recent frumoasa vârstă de 68 de ani, dintre care 43 de ani petrecuţi pe tărâmul ziaristicii sportive.

Pe plan profesional, timp de 50 de ani el a activat în Justiţie, cea mai mare parte a anilor i-a petrecut la Târgu Mureş, apoi la Tribunalul Judeţean Mureş, în calitate de grefier, iar în anul 2002 s-a pensionat din postul de prim-grefier la Curtea de Apel Târgu Mureş. După pensionare a mai lucrat cu jumătate de normă, de la data de 1 iulie 2002, ca secretar al Camerei Executorilor Judecătoreşti pe judeţele Mureş şi Harghita. În întreaga activitate profesională s-a distins prin profesionalitate, ordine, punctualitate, exigenţă deplină, iar în privinţa activităţii arhivistice şi a actelor curente şi-a îndeplinit cu precizie sarcinile ce i-au revenit în munca de zi cu zi, atât în Justiţie, cât şi în prezent ca secretar al Camerei Executorilor Judecătoreşti.

Pro sport
În domeniul scrisului s-a remarcat chiar de la început când a intrat în familia corespondenţilor în anul 1963, deci timp de 43 de ani petrecuţi în frumoasa activitate de corespondent la presa judeţeană, cât şi la cea centrală, la Sportul din capitală, şi la presa de specialitate din Justiţie. Pe parcursul anilor, Andrei Szabó a scris cu tragere de inimă, prezentând aspecte din viaţa sportivă a Târgu Mureşului, cât şi a judeţului Mureş, la diverse ramuri sportive ca handbal, fotbal, baschet, volei, polo pe apă, scrimă, fotbal pe masă etc. Ramura sa preferată a fost însă handbalul cu care a avut prilejul să călătorească atât în ţară, cât şi în străinătate. A participat la meciurile fostei echipe feminine Mureşul Târgu Mureş, în perioada ei de glorie, cu Rozália Soós, vedetă în handbalul mondial, jucătoare de bază în echipa României, ca pivot de mare travaliu, sau Irina Nagy-Climovschi care a fost un stâlp de neclintit ca portar, atât în echipa ei de club sau peste hotare, în formaţia României, sau din generaţia mai tânără, Eszter László-Mátéfi, despre care Andrei Szabó a scris chiar de la începerea activităţii sportive. Ea a devenit ulterior una din jucătoarele de bază a echipei târgumureşene, iar peste ani, şi a naţionalei Ungariei.

Nostalgia succeselor
Andrei Szabó îşi aminteşte de vremurile când viaţa sportivă târgumureşeană pulsa intens şi obţinea rezultate dintre cele mai bune. El nu pierdea nici o ocazie pentru redarea prin scris a numeroaselor activităţi şi succese dobândite de sportivii noştri, şi redate cu pasiune către presa judeţeană şi cea sportivă din capitală. Îşi aminteşte cu nostalgie despre primele articole publicate, împreună cu colegul său, regretatul Constantin Albu, despre jocul dintre formaţiile feminine Mureşul Târgu Mureş – Rapid Bucureşti (câştigătoarea primei ediţii a Cupei Campionilor Europeni, în 1964), partidă în care au învins târgumureşencele, şi încă la scor, conduse de neobositul antrenor Árpád Kamenitzky. Vorbind despre antrenori, Andrei Szabó a avut prilejul să scrie şi despre alţi modelatori de talente, cum au fost de exemplu László Kulcsár, Artúr Gálfalvi, Ştefan Orban, sau regretaţii Helwig Wilhelm şi celebrul Jeno Bartha care au condus echipele târgumureşene cu multă responsabilitate, de pe bancă, spre noi şi noi succese.
Andrei Szabó a scris despre generaţii de sportivi, începând cu Valeria Preda, Rozália Soós, surorile Szöllösi, Rodica Cordoş-Sarchiz, Mária Szász-Pongrácz, surorile Ştef la fete, iar la băieţi despre Nicolae Maşca, dr. Kinda, Baróti, József Nagy, regretatul Lala Berekméri, şi la fotbal despre partidele A.S.A., echipă condusă pe atunci de regretatul antrenor Tibor Bóné. În afară de jocurile interne, Andrei Szabó a mai scris la handbal feminin despre Campionatul Balcanic, Cupa Carpaţi (fete şi băieţi), o serie de jocuri internaţionale la fete cu echipe din R.P.Chineză, Bulgaria, R.D.Germană, Cehoslovacia etc., iar la băieţi despre partide cu care ne-au vizitat din Cuba, Italia sau Grecia. Timp de cinci ani Andrei Szabó a mai colaborat şi la secţia maghiară a postului Radio Târgu Mureş. În anul 1992 el a realizat prima transmise mondială la fotbal pe masă de la un concurs internaţional disputat la Tiszavasvári (Ungaria) în direct din localitatea respectivă, către Radio Târgu Mureş, fapt ce reprezintă o premieră mondială la această ramură sportivă.

Organizatorul
Pe lângă scris, Andrei Szabó a avut şi o serie de iniţiative în organizarea unor concursuri la fotbal pe masă, sau sprijinirea unor competiţii de anvergură europeană sau mondială. De exemplu, la Campionatul Mondial de Fotbal pe masă din anul 2000 de la Sovata, ediţia a doua, el a contribuit cu 10 mese de joc şi cu procurarea echipamentului de joc al reprezentativei noastre naţionale, apoi a organizat la Mitreşti (comuna Vărgata, judeţul Mureş) un reuşit concurs la fotbal pe masă cu participarea jucătorilor din mai multe localităţi, cât şi un alt concurs în organizarea Camerei Executorilor Judecătoreşti Mureş pentru care a fost evidenţiat de către Asociaţia Naţională Sport Fotbal pe Masă din Bucureşti. Andrei Szabó a participat, în calitate de purtător de cuvânt al forului central pe ramură, la trei campionate europene (1994, Budapesta, Ungaria; 1998, Sovata, România; 2002, Becej, Serbia şi Muntenegru) şi la două campionate mondiale (1996, 2000), de la care a publicat reportaje remarcabile.

Rezultate
Munca lui Andrei Szabó nu a fost zadarnică. Multe au fost duminicile în care el a lipsit de lângă familie, a consumat multă energie pe lângă echipele amintite, dar credem că aceste rezultate bune ale formaţiilor despre care relata către publicaţiile la care colabora, cum au fost spre exemplu participarea teamului feminin Mureşul Târgu Mureş la cupele europene, vorbesc de la sine, el fiind deseori răsplătit cu scrisori de mulţumire din partea unor antrenori şi conducători de cluburi. Îi dorim sănătate, putere de muncă şi satisfacţii depline în continuare! (D.T.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE