Share

Home / Eveniment / Sănătate în terapie intensivă

Sănătate în terapie intensivă

476_sanatate.gifÎn 2002 a fost inaugurat oficial, în prezenţa conducerii DSP şi a Spitalului Clinic de Urgenţă Târgu Mureş, Compartimentul ATI (Anestezie şi Terapie Intensivă) pentru copii. Cu toate acestea, în saloanele de la etajul 2, acolo unde trebuia să funcţioneze acest compartiment, nu a fost vreodată internat un copil.

Surse autorizate din cadrul unităţii spitaliceşti, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, ne-au declarat că inaugurarea a fost făcută tocmai pentru a se putea atrage fondurile suplimentare necesare achiziţionării aparaturii fără de care respectivul compartiment nu poate funcţiona. Două saloane sunt dotate cu paturi şi un incubator, dar nu beneficiază de aparatura specială pentru copii. Specialiştii secţiei de chirurgie pediatrică admit necesitatea unei secţii de ATI, dar numai cu aparatură adecvată şi cu personal special, pentru că nu este indicat, nici normal, ca un copil să fie tratat ca un adult.

Spaţiu nefuncţional

Manevra din 2002 a dat greş, astfel că şi acum copiii care necesită serviciile ATI sunt trataţi în cadrul compartimentului pentru adulţi. În 2004, Spitalul Clinic de Urgenţă Târgu Mureş a fost numit în Centru Regional. Ordinul comun al Ministerului Sănătaţii şi al celui de Interne presupune o dotare exemplară a unităţii spitaliceşti, a cărei menire este să preia toate cazurile grave din judeţele vecine. Măsura nu a fost agreată de şefii secţiilor, care realizau că nu pot face faţă cu aparatura existentă unor cerinţe mai ridicate. În ciuda memoriilor depuse de către conducerea secţiei de ATI – atât la DSP, cât şi la Ministerul Sănătăţii – nu s-a găsit o soluţie viabilă ca în Spitalul Judeţean să funcţioneze secţia de ATI pediatrică, deşi compartimentul are asigurate două încăperi, în condiţiile în care majoritatea specialităţilor duc lipsă de spaţiu. În acest moment există aprobarea Ministerului Sănătăţii şi chiar şi o schemă de personal. Sunt salariaţi doi medici anestezişti, infirmiere şi asistente, dar lipsa dotării împiedică utilizarea secţiei propriu-zise. "Sunt necesare ventilatoare, monitoare, aparatură pentru anestezie şi măcar o masă chirurgicală", explică directorul administrativ al Spitalului Clinic de Urgenţă, Florin Buicu, adaugă că e nevoie de aparatură specială pentru copii. În acest moment, copiii sunt trataţi în cadrul secţiei de ATI adulţi, singurul lucru ce îi desparte de adulţii aflaţi în stare gravă fiind un zid despărţitor, care nu oferă nici un fel de izolare.

Pediatria, oaia neagră a sistemului

Specialiştii din domeniu condamnă această atitudine, dar admit că nu există, pentru moment, o rezolvare a situaţiei. Dacă în cazul secţiilor de neonatologie rezolvarea a venit dintr-o colaborare între Guvernul României şi cel al Elveţiei, iar secţia de neonatologie din cadrul aceluiaşi spital este acum una de nivel mondial, pentru partea pediatrică programele de finanţare întârzie: "Pediatria este un domeniu neglijat de toată lumea. Nu există niciodată fonduri şi nu va exista vreodată un interes în acest sens", apreciază unul dintre cei care lucrează în domeniu.
În cadrul secţiei de neonatologie funcţionează şi o secţie de ATI, dar doar pentru nou-născuţi, adică cei cu vârsta cuprinsă între 0-30 de zile.
Momentan, secţia de ATI adulţi face faţă cazurilor pediatrice, dar situaţia este semnalată tot mai des, ca o anomalie evidentă. Cu toate acestea, propunerile ministerului întârzie să apară.

Corina ALBOTA

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Vernisajul expoziției „Şcoala de-Acasă, Hundorf, 2018”, la ICR

În perioada 3 – 10 decembrie, la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38, …

Share
Share