Home / Business / Băncile rămân fără asigurări

Băncile rămân fără asigurări

Distribuie

708_Bancile.gifDin 2006 băncile nu vor mai putea vinde produse de asigurări prin reţeaua proprie. Bancherii mureşeni susţin că sunt pregătiţi pentru această restricţionare. Serviciul de încheiere a poliţelor de asigurare la credite va trebui externalizat. Directorii mureşeni nu se aşteaptă la creşterea costurilor de creditare la nivel de client.

Majoritatea băncilor care oferă produse de creditare la pachet cu asigurări prestează mai nou în subsidiar şi activitate de agent de asigurare, încasând din această activitate comisioane substanţiale. Odată cu elaborarea noilor norme de autorizare a agenţilor de asigurare, armonizate cu Directiva 92 a Comisiei Europene, acest lucru nu va mai fi permis, iar băncile care doresc să continue să opereze şi pe piaţa asigurărilor vor trebui să găsească soluţii alternative. Cea mai la îndemână este să externalizeze acest serviciu. Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, a declarat recent că se va încerca obţinerea unei derogări în aplicarea directivei comunitare.

Pregătiţi sau nu?

Directorii de bănci care activează în judeţ nu sunt foarte îngrijoraţi de restricţia impusă din 2006. În ansamblu se pare că băncile au făcut deja paşi spre externalizarea serviciilor de asigurări. "Noi deja nu mai încheiem asigurări folosindu-ne de un contract cu o anumită societate de asigurări. Clientul, însă, poate opta pentru orice firmă de asigurări doreşte. Mi-e greu să mă pronunţ dacă ar trebui obţinută o derogare, este adevărat că fiecare bancă mare şi-a creat propria societate de asigurări. Clientul este liber să aleagă, iar costul ar trebui să primeze, din perspectiva clientului", spune Lucreţia Tudose, directorul executiv BCR Mureş.
Managerul Romexterra Bank, Ioan Marian, e de părere că tendinţa de dispersie a costurilor este benefică. "Nu cred că vor fi creşteri semnificative ale costurilor pentru credite la nivel de client. Probabil că două sau trei societăţi mari de asigurare vor încerca să profite de moment. Cred că este o măsură bună, pentru că vor avea acces un număr mai mare de societăţi, iar în acest fel se va împărţi riscul. Ideea e că fiecare bancă participă mai nou la capitalul unei societăţi de asigurare şi sigur că la nivel central nu ar vrea să se dea piaţa din mână. Ei nu se gândesc la dispersia riscului, se gândesc să încaseze cât mai mult", a declarat Ioan Marian.
şi directorul sucursalei mureşene a BRD Groupe Societe Generale Mureş apreciază ca pozitive noile reglementări. "În acest moment, banca noastră utilizează pentru asigurări de risc destinate persoanelor fizice serviciile Asiban la care BRD este doar într-o anumită măsură investitor, deci nu se poate spune sub nici o formă că este societatea de asigurări a băncii. Mai există contracte de agreere cu alte şase firme, împreună cu care încheiem asigurări pentru persoanele juridice. Costurile le va decide piaţa. Personal, mă aştept la servicii mai serioase din partea societăţilor de asigurări. Radu Gheţea nu face altceva decât să încerce de pe acum să armonizeze formele legislative româneşti cu cele din U.E. Să nu uităm că primul domeniu care a funcţionat în armonie cu Vestul a fost sistemul bancar", spune Corneliu Grosu, directorul BRD Groupe Societe Generale Mureş.

Comision convenabil

Asigurarea este generalizată cel mai frecvent la nivelul ofertei pentru creditul ipotecar şi auto. Poate fi vorba de asigurarea imobilului, iar la unele bănci şi de asigurarea de viaţă a solicitantului de credit. La creditele pentru nevoi personale fără destinaţie (maximum 5.000 euro) se încheie asigurare de deces pe toată perioada derulării împrumutului.
Băncile au cam început să impună clientelei care apelează la credite – persoane fizice şi juridice – încheierea asigurării pentru bunurile care fac obiectul garanţiei la asiguratorul agreat de aceasta. În plus, marile bănci şi-au creat societăţi de asigurare proprii, ajungându-se ca poliţa să fie încheiată chiar de ofiţerul de credit. Tocmai această impunere este vizată de reglementarea Uniunii Europene, care semnalează faptul că, de fapt, clientul nu e protejat când i se impune poliţa de asigurare.
În acest moment, băncile pot încheia orice poliţe de asigurări, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice – de la poliţe pentru locuinţe şi asigurări medicale pentru călătorii în străinătate la asigurări de rentă pentru studii şi de dotă pentru căsătorie. Spre exemplu la un credit auto (pentru o perioadă de 60 de luni) poliţa Casco poate reprezenta 4,3% pentru un autoturism străin şi peste 3% pentru un autoturism autohton. Situaţia se putea schimba, însă, în 2006, fiind de aşteptat ca încheierea poliţelor să se facă doar în condiţii speciale. Două dintre soluţiile enumerate de specialişti ar fi ca banca să-şi constituie o firmă de brokeraj în asigurări (persoană juridică distinctă) sau ca angajatul băncii să fie cel puţin colaborator al societăţii de brokeraj care să ofere clientului soluţii din partea mai multor societăţi de asigurări.

Problemă chiar şi în UE

Directiva 92 a Uniunii Europene a intrat în vigoare de la 15 ianuarie 2005 şi toate statele membre ar fi trebuit să o adopte în legislaţia internă. Totuşi, doar şapte state membre au făcut acest lucru, alte cinci ţări fiind pe cale de a adopta noul demers legislativ. Amenzile pentru neadoptarea unei directive a UE merg până la 0,1% din PIB-ul ţării care nu a inclus-o în legislaţie. Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, a declarat recent că se va încerca obţinerea unei derogări în aplicarea directivei comunitare. Acesta a mai spus că din cauza restricţiei ar putea apărea şi costuri suplimentare.

Ionuţ OPREA

"Este adevărat că fiecare bancă mare şi-a creat propria societate de asigurări. Clientul este liber să aleagă, costul ar trebui să primeze",
Lucreţia Tudose
director executiv BCR Mureş.

"Costurile le va decide piaţa, dacă vor creşte la nivelul condiţiilor de creditare, vor scădea pe alte forme de garantare ipoteci, cesiuni etc. Personal, mă aştept la servicii mai serioase din partea societăţilor de asigurări",
Corneliu Grosu, director BRD Groupe Societe Generale Mureş.

"La nivel central nu ar vrea să se dea piaţa din mână. Ei nu se gândesc la dispersia riscului, se gândesc să încaseze cât mai mult",
Ioan Marian directorul Romexterra Bank.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Un nou proiect marca Multinvest: Centru de inginerie inovativă la Târgu Mureș!

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.