Home / Sport / Povestea a început la Chimica

Povestea a început la Chimica

Distribuie

713_Povestea.gifBoloni a ajuns un nume mare în fotbalul românesc ca jucător la ASA şi apoi la Steaua, dar în 1970, când abia împlinise 17 ani, era deja component al lotului naţional de juniori, ca jucător al echipei Chimica Târnăveni.

Ladislau Boloni s-a născut pe 11 martie 1953, la Târgu Mureş, dar a copilărit şi a locuit în Târnăveni. Casa familiei Boloni era la o aruncătură de băţ de stadion, aşa că nu e de mirare cum a ajuns Loţi să joace fotbal. De fapt, fratele lui mai mare, Istvan, era deja iniţiat în tainele sportului rege, când mezinul familiei a făcut primii paşi pe dreptunghiul verde al Stadionului Chimica.
Boloni a început să joace la Chimica în 1965, iar Nagy Karoly şi Ioan Ducaş, antrenori la gruparea de pe Târnavă, l-au promovat în echipa de seniori. Propulsarea lui spre echipa mare a chimiştilor se leagă însă şi de numele antrenorului Mesaroş Teodor, profesor de educaţie fizică din Târnăveni şi antrenor la centrul de copii şi juniori.
Loţi avea pe atunci 16 ani, dar vestea despre pasele precise ale blondului de la Chimica ajunsese la Bucureşti, aşa că el a bifat la capitolul prezenţe în echipa naţională de juniori încă din perioada Chimica.
Antrenorii chiar primiseră de la cei de la lot un program special de antrenament pentru Boloni. Jucătorul nu avea însă nevoie de nici o pregătire specială, pentru că, aşa cum s-a văzut pe parcursul întregii lui cariere, a ştiut să-şi facă pregătirea ca la carte. Asta fără a ignora, totuşi, programul şi autoritatea impuse de antrenorii pe care i-a avut.
La finalul sezonului 1969/1970 Chimica, componentă a seriei a 8-a a Diviziei C, a terminat campionatul pe locul 8. Boloni a făcut parte dintr-un lot în care mai figurau Kiss, Pantea, Trif, Savu, Palfi, Deak, Tămaş, Nagy, Karnicky, Pop, Costin, Bordi, Rusu, Bidi, Solomon, şchipou, Unchiaş şi Suciu.
În acelaşi timp, ASA a ocupat doar locul 16 în prima divizie şi a retrogradat în liga a doua. Era momentul unei reconstrucţii la ASA. De fapt, schimbările începuseră la finalul turului, când conducătorii formaţiei militare şi-au dat seama că echipa va retrograda şi au sacrificat rezultatele în detrimentul rodării unei echipe noi.
Pe lista antrenorilor Tiberiu Bone şi Brassi Istvan figura, la capitolul achiziţii, şi numele lui Ladislau Boloni. Câteva meciuri amicale pe care Chimica le-a făcut cu ASA i-au convins pe antrenorii echipei militare că Boloni merită să joace la o echipă mai mare decât cea din Târnăveni şi că ASA are nevoie de un jucător ca el.
Cu un an înainte venise, tot de la Chimica, Fazakas Arpad, cel care va deveni apoi bun prieten cu Loţi şi timp de un deceniu va împărţi cu el camera, în deplasările pe care ASA le-a făcut prin ţară sau în străinătate, la lotul naţional şi acasă, când echipa era în cantonament.
Aşa a ajuns Boloni la Târgu Mureş, unde timp de 14 ani avea să treacă prin multe, jucând fără întrerupere sub culorile aceleiaşi echipe.
Despre primii lui ani la formaţia militară vom vorbi în numărul de mâine al ziarului.

Florin MARCEL

 

De asemenea, verificati

O nouă performanță internațională pentru dansatorul mureșean Rareș Cojoc

Distribuie Perechea de dansatori alcătuită din Rareș Cojoc și Andreea Matei, sportivi legitimați la cluburile …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.