Ciocnirea civilizaţiilor Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 62 Vizualizări

Ciocnirea civilizaţiilor

3183_Ciocnirea.gifScandalul declanşat în jurul publicării de către ziarele occidentale a caricaturilor cu profetul Mahomed continuă să se amplifice, atingând proporţiile unei crize diplomatice între lumea occidentală şi islamică. Mai ales unul dintre desene, înfăţişându-l pe întemeietorul Islamului purtând un turban de care este ataşat fitilul unei bombe, a stârnit nemulţumiri profunde în rândul comunităţilor musulmane din Vest precum şi în ţările musulmane. Vineri, circa 300 de militanţi indonezieni au pătruns cu forţa în holul unei clădiri din Jakarta în care îşi are sediul ambasada Danemarcei, protestând faţă de publicarea caricaturilor, considerate o insultă la adresa islamului. Strigând "Allah Akbar" ("Mare este Allah"), protestatarii îmbracaţi în alb, membri ai Frontului pentru Apărarea Islamului, au spart lămpi de iluminat cu bâte de bambus şi au provocat distrugeri în holul clădirii, manifestându-şi furia faţa de publicarea caricaturilor într-un ziar danez. Sute de studenţi au demonstrat în oraşele pakistaneze Lahore şi Multan, iar parlamentul de la Islamabad a adoptat în unanimitate o rezoluţie de condamnare a caricaturilor. Jurnaliştii occidentali şi membrii din teritoriile palestiniene au părăsit regiunea, după ce au fost ameninţaţi de mai multe grupări militante. În Iordania, ediţia de joi a unei publicaţii care a tipărit trei dintre caricaturile lui Mahomed, cerând musulmanilor din întreaga lume sa fie "rezonabili", a fost retrasă de pe piaţă iar redactorul-şef a fost demis. Reproducerea de către două publicaţii ungare a caricaturilor în care profetul Mahomed este reprezentat ca terorist a provocat reacţia furioasă a ambasadorului Arabiei Saudite la Budapesta. Acesta a cerut ca Nepszabadsag şi Magyar Hirlap să prezinte scuze, declarând că nu trebuie permis ca libertatea de exprimare să depăşească anumite limite, atacând adepţii altor religii şi aducând atingere sentimentelor lor.
O reacţie mai echilibrată a venit din partea celei mai înalte autorităţi religioase şiite din Irak, ayatollahul Ali Sistani, care a condamnat publicarea caricaturilor dar a adăugat ca militanţii islamici poartă o parte din vina pentru deformarea imaginii Islamului.
Tot ieri, premierul Danemarcei, Anders Fogh Rasmussen, s-a întâlnit cu ambasadorii acreditaţi la Copenhaga pentru a clarifica situaţia creată de publicarea unor caricaturi ale profetului Mahomed. Acestea au fost publicate pentru prima data în luna septembrie a anului trecut într-un ziar danez, fiind reproduse ulterior de mai multe publicaţii europene. Premierul danez a cerut scuze pentru orice ofensă adusă musulmanilor însă a apărat dreptul la libera exprimare. El a mai insistat că guvernul său nu este responsabil pentru ceea ce apare în ziare.
Protestele de stradă în ţările islamice au fost însoţite şi de cereri de boicotare a produselor importate din Europa. Rechemările ambasadorilor musulmani şi retragerea cetăţenilor vestici din teritoriile musulmane demonstrează că scandalul caricaturilor s-a transformat într-o criză reală care riscă tot mai mult să se îndrepte în direcţia unei ciocniri între civilizaţiile occidentală şi islamică, prezisă de profesorul Samuel Huntington în 1993.

Ioan BUTIURCĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE