Home / Invatamant / Casa cu pitici de la Gradinita nr. 11

Casa cu pitici de la Gradinita nr. 11

Distribuie

11132_boraci.gifContinuam prezentarea gradinitei nr. 11 din strada Papiu Ilarian nr. 37, arondata Liceului Pedagogic "Mihai Eminescu" din Targu-Mures.
Gradinita nr. 11 are ca obiectiv central al activitatii, la fel cu celelalte unitati din invatamantul prescolar, formarea si instruirea copilului, dezvoltarea capacitatilor fizice si spirituale. Am vazut la cele trei grupe – grupa mare si grupele mixte – cum decurge o zi din viata copiilor care frecventeaza aceasta gradinita. Continuand vizitarea gradinitei, am ajuns la cea de a patra grupa, cea a piticilor. Vremea capricioasa din aceasta iarna si-a lasat amprenta si asupra grupei, unii dintre pitici ramânând acasa, fiind raciti. Cele doua educatoare care se ocupa de grupa mica sunt Masca Simona si Bota Mariana. In ziua vizitei noastre am gasit-o pe Bota Mariana, tanara educatoare care se afla in fruntea grupei de doi ani. Piticii din grupa sunt cei mai mici din toata gradinita, dar se straduiesc sa fie cei mai buni la activitatile frontale. La educarea limbajului, la activitati matematice sau la cunoasterea mediului. Unii dintre ei abia stiu sa vorbeasca, dar arata pe degetele ca au aproape trei ani si vor sa fie si ei pozati!
Ca o paranteza, trebuie sa amintim schimbarile produse in politica de protectie a copilului in Romania, care dupa cum se stie, inainte de '89 functiona dupa un sistem specific ideologiei comuniste. Dupa ratificarea conventiei ONU cu privire la drepturile Copilului, Romania s-a obligat sa promoveze principiile si normele enuntate in conventie. In perioada 1990-1996 au foste elaborate numeroase acte normative privind adoptia, protectia speciala a copiilor aflati in dificulatate, punand bazele unui nou sistem de protectie, intemeiat pe principiul descentralizarii puterii de decizie.
"O alternativa la casele de copii dinainte de 1989 sunt casele de tranzit in care se pregatesc copiii pentru adoptie. Ei stau aici pana li se clarifica situatia juridica. Finalitatea este de a gasi o familie pentru acesti copii si nu sa fie tinuti pana cresc mari. Sunt pregatiti pentru adoptie", ne-a declarat coordonatoarea de proiect, Luminita Micliuc de la fundatia Kiwi Casa Bucuriei din Targu-Mures. Avand o situatie speciala nu vom da numele nici unui copil din grupa piticilor, printre care se afla si copii de la Kiwi Casa Bucuriei.
O fetita foarte isteata ni se prezinta ca are 5 ani si vrea sa se faca "sefa de gradinita." Fiind cea mai mare din grupa celor mici, pozeaza pentru noi si aproba zambind vorbele educatoarei care ne spune ca fetita este mana ei dreapta. Foarte mult ajuta la impartirea rechizitelor la inceperea si la terminarea orelor. Ii face placere sa se ocupe de cei mici si vrea sa fie ca Mariana.
Un alt copilas ce abia se vede din pamant se apropie de noi cerand sa i se faca si lui o poza. Are 3 ani, aflam de la el dupa un scurt timp si se asterne la povestit despre colectia sa de masinute.Vrea sa se faca sofer de camion, nu s-a gandit din ce motive, dar asta vrea si pace. Venind vorba de prietenii din gradinita, ne e dat sa mai auzim o alta relatare trista despre prietenii cei mai buni, care din pacate nu mai sunt cu ei, pentru ca s-au mutat la o alta gradinita.
Piticii insiruiti pe scaunele stau cuminti si asculta povestea Albei ca zapada, in timp ce noi ne indreptam spre o alta gradinita unde ne asteapta alti pitici cu o alta poveste.
Erika MARGINEAN


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Editura Edu din Târgu Mureș, sau o poveste despre inovație în educație

Distribuie Privind rezultatele ultimei licitații de manuale școlare pentru clasele I și a II-a, organizată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.