Stiri utile

Distribuie

Medicii de familie, înlocuiţi de specialişti

Bolnavii ai căror medici de familie nemulţumiţi de fondurile primite refuză să semneze contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) vor putea, de la 1 aprilie, să meargă direct la medicul specialist. „În situaţia în care medicii de familie nu încheie contractele de furnizare de servicii medicale în asistenţă medicală primară la termenele şi în condiţiile prezentului contract-cadru, pentru asigurarea accesului neîngrădit al asiguraţilor la asistenţă medicală, medicii de specialitate din ambulatoriu pot acorda serviciile medicale prevăzute pentru asistenţa medicală primară“, se arată în art. 141 din HG nr. 1389/2010 care aprobă contractul-cadru pe 2011-2012, în vigoare de la 1 aprilie.

Fifty/fifty la finanţarea medicului de familie

Printre modificările contractului cadru se află noi reglementări cu privire la sistemul de finanţare a medicilor de familie De la 1 aprilie 2011, plata per capita (în funcţie de numărul pacienţilor de pe liste) va ocupa o pondere de doar 50%, iar plata pe serviciile medicale prestate, restul de 50%. În prezent, medicii primesc 70% per capita (pacienţi aflaţi pe liste) şi 30% per servicii medicale.

Discuţiile continuă

Greva lucrătorilor de la Intreprinderea Ilefor a avut loc luni, între orele 6 şi 12, continuată cu un meeting de protest de două ore în faţa birourilor firmei producătoare de mobilă din Târgu Mureş. Sindicatul a reuşit să obţină tichetele de masă, 5% din restanţele de plată a lunii noiembrie precum şi 25% din plata pe decembrie. Greviştii au cerut demisia directorului economic, Claudia Florea şi a şefului de la resursele umane, Dorina Costin. Protestatarii au cerut asigurări că vor avea comenzi pentru perioada următoare şi că se vor face cercetări pentru elucidarea motivelor care au dus firma în această situaţie. Ieri au continuat discuţiile.

Pauză mare la Şcoala Curcubeu

Şcoala din Valea Rece, denumită Curcubeu este finanţată în poate din fonduri de la fundaţie, în parte din bugetul local. Nu e pentru prima oară când sunt probleme cu finanţarea, dar de astă dată conducătoarea şcolii, Magyari Erzsebet a fost nevoită să îngheţe anul şcolar din lipsa banilor. De patru luni, însemnând perioada octombrie-ianuarie, primăria nu a virat banii necesari funcţionării şcolii. „Este vorba de 4300 lei din care se achită taxele la lumină, gaz, telefoane, de salubritate şi detergenţi. În ultima lună nu am mai gătit pentru că nu avem din ce, iar din partea primăriei nu am primit încă nici un răspuns la sesizarea depusă”, a declarat conducătoarea şcolii.

Azomureş bun de plată

Garda de Mediu a amendat Azomureşul în 2009 cu 80.000 de lei din cauza repetatelor poluări ai aerului. Azomureş nu a plătit amenda, ba mai mult a dat în judecată Garda de Mediu. Potrivit hotărârii Tribunalului din Bistriţa, amenda a fost dreaptă, astfel că Azomureşul va trebui să plătească amenda!

Se verifică stratul de gheaţă

Pentru a preveni inundaţiile Direcţia Apelor Mureş vefică grosimea stratului de gheaţă pe Mureş precum, şi grosimea stratului de zăpadă din munţi. O topire bruscă a zăpezii ar putea crea inundaţii, de aceea se fac măsurători ca zonele periclitate de o posibilă viitură să fiue anunţate din timp. Potrivit purtătorului de cuvânt al direcţiei, Călin Fokt, momentan nu sunt motive de îngrijorare, nefiind poduri de gheaţă pe Mureş.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Rezultatele curăţeniei de primăvară

DistribuieProgramul „ O primăvară curată pentru un mediu curat ” demarat pe 18 martie de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.