Taxe și impozite majorate la Târgu Mureș Administratie
  • Arina Moldovan
  • 0 comentarii
  • 142 Vizualizări

Taxe și impozite majorate la Târgu Mureș

Taxele și impozitele vor fi majorate la Târgu Mureș cu maxim șase procente. Consilierii locali au adoptat astăzi, în ședința extraordinară de Consiliu Local indexarea taxelor și impozitelor, ca urmare a intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale și alte taxe asimilate acestora, precum și amenzile aplicabile începând cu anul 2013.

Astfel, începând cu data de 16 ianuarie târgumureșenii vor achita impozite și taxe mai mari, majorarea fiind aplicată între 4 și 6 procente, în funcție de majorările aplicate pe anumite segmente în anii precedenți. ”Guvernul a dorit o majorare de 16%. La Târgu-Mureș majorarea pe anumite segmente va fi de 4%, iar în cazul în care în ceilalți ani nu s-au majorat anumite taxe, cum ar fi intrarea în Weekend, taxa de patinoar, vor fi majorări mai mari, de 5 sau maxim 6 %. Nu vor depăși o majorare mai mare de 6%, chiar dacă în ordonanță scria 16%”, a declarat consilierul local Claudiu Maior.

10% reducere până la sfârșitul lunii martie

La Târgu Mureș majorarea taxelor și impozitelor s-a făcut gradual în ultimii ani. În ultima ședință de Consiliu Local, din decembrie 2012, consilierii locali a aprobat o hotărâre prin care taxele și impozitele se păstrează în 2013 la nivelul celor din 2012.  În urmă cu doi ani taxele și impozitele au fost majorate cu 8%, iar în 2012 cu 4%. ”La Târgu Mureș noi am mers prudent. Am aprobat astăzi minim ce am putut face. Pentru că noi, înainte cu doi ani de zile, aliniasem, nu am așteptat să fie un efort așa de mare pe populație și ne-am dus gradual. Și pentru anul acesta le va fi mai ușor. Îi rog să nu procedeze ca cei de la Cluj, să nu se înghesuie la ghișee pentru că până în 31 martie dăm acea înlesnire tuturor, să poată să vină să își plătească taxele cu reducerea importantă pe care o alocăm și lor și societăților , de zece procente”, a precizat Dorin Florea, primarul muncipiului Târgu-Mureș.

Ionela Ciotlăuş propune eficientizarea cheltuielile publice

Viceprimarul USL Ionela Ciotlăuş a precizat că deşi a votat „pentru” la şedinţa de astăzi, impactul pe care majorarea impozitelor şi a taxelor îl va avea asupra bugetului local va fi nesemnificativ. De asemenea, Ionela Ciotlăuş a militat pentru eficientizarea cheltuielilor publice şi reducerea cheltuielilor inutile. “Am votat proiectul de hotărâre de actualizare privind nivelurile pentru valorile impozabile care stau la baza stabilirii impozitului pe clădiri în cazul persoanelor fizice precum şi a impozitului pe teren, limitele minime şi maxime ale amenzilor şi nivelul taxelor extrajudiciare de timbru, în conformitate cu prevederile articolului 292 din Codul Fiscal ca urmare a Hotărârii Guvernului 1309 din 2012. Trebuie să remarc că nu aceasta este resursa de reîntregire a bugetului. Rămân consecventă cu mine însumi şi spun, din nou, că populaţia încă nu este pregătită să suporte financiar majorări de impozite şi taxe, ba mai mult ar trebui să fie stimulată cu reduceri de impozite şi taxe. Impactul financiar la bugetul local este nesemnificativ, sub 3 milioane de lei, ceea ce înseamnă că nu vom beneficia de o creştere substanţială a bugetului. Şi revin la propunerea mea de a proceda mai degrabă la o scădere drastică a cheltuielilor publice, acum cu atât mai mult dacă prevederile Hotărârii Guvernului 1309 din 2012 şi Hotărârii Consiliului Local 1 din 2013 afectează buzunarul cetăţenilor în medie cu 4%, cred că se impune a eficientiza cheltuielile publice şi voi propune la proiectul de buget pe anul 2013 măsuri de diminuare a cheltuielilor publice inutile şi evident că această sumă rezultată din majorare să aibă o destinaţie clară de dezvoltare”, a subliniat Ionela Ciotlăuş.

O veste bună şi una mai puţin bună

De asemenea, viceprimarul a identificat atât un aspect pozitiv cât şi unul negativ al deciziei de astăzi: pe de o parte majorarea pentru 2013 este de doar patru procente, sub cuantumul majorărilor din ultimii doi ani, iar pe de altă parte nivelul impozitului pe clădiri aplicat în Târgu-Mureş este superior celui din în alte municipii reşedinţă de judeţ cum ar fi de exemplu Cluj Napoca unde se practică un impozit de clădiri de 0,9%. “Vestea bună este că Hotărârea Guvernului 1309 din 2012 actualizează nivelurile pe ultimii trei ani cu rata inflaţiei care datorită măsurilor improprii de guvernare din ultimii trei ani este la un nivel ridicat de 16% dar la Târgu-Mureş datorită nevoilor financiare municipale, anual aceste impozite şi taxe au fost majorate la latitudinea Consiliului Local. Astfel, în 2011 impozitele s-au majorat cu 8%, în 2012 impozitele s-au majorat cu 4%, astfel acum în 2013 limita de majorare este de doar 4%. Vestea proastă e că târgumureşenii au plătit anticipat şi în anul 2011 şi în 2012 impozite mai mari decât în alte oraşe, mai mari decât prevederile  Codului Fiscal. Mai mult decât atât, Codul Fiscal prevede limite cuprinse între minim şi maxim. Vă dau un exemplu: impozitul pe clădiri la persoane juridice este cuprins între 0,25%  şi 1,5% iar la Târgu-Mureş suntem la limita superioară de 1,5%, în schimb la Cluj Napoca este de 0,9%. Dar pentru a încheia într-o notă optimistă trebuie să apreciem că am reuşit să stopăm majorările de taxe speciale propuse de aparatul executiv în cursul lunii decembrie, astfel că acestea rămân la nivelul anului 2012”, a subliniat Ionela Ciotlăuş.

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE