După secetă, văcarii aşteaptă vremuri mai bune în 2013 Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 70 Vizualizări

După secetă, văcarii aşteaptă vremuri mai bune în 2013

Pentru crescătorii de animale, de vaci în mod special, anul 2012 nu a fost unul prea roz, în special datorită secetei. Situaţia este considerată îngrijorătoare de Iacob Boca, președintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din județul Mureș, în special datorită reducerii efectivului de animale. “Pentru mine şi pentru crescătorii de animale anul 2012 a fost unul catastrofal în special din cauza secetei. Efectiv am ajuns să cumpărăm furaje şi asta ne urcă preţurile de ne îndoaie. Nu ştiu dacă 30 la sută din colegii mei nu vor falimenta în aceste condiţii. Nu putem nici să mai forţăm preţul la lapte că nu avem cum, iar furajele au ajuns deja un lux. Mulţi crescători au redus din efective cu 30, 40 chiar şi 50 la sută, au vândut din animale pentru că nu au avut ce face, decât să le omoare cu forţa mai bine le-au vândut pe preţuri de nimic. Dacă 2013 va fi un an cu ploi, poate că va fi bine, dar vor fi puţini care vor răzbate până în primăvară”, a menţionat Boca.

“Nu să ajute ca pe nişte ologi”

În ce priveşte legislaţia pentru agricultură, Boca a precizat că aşteaptă un dialog constructiv cu ministrul agriculturii. “Să sperăm că până la urmă va fi cineva care să se gândească la ţară, nu doar la afacerile proprii, să avem un ministru cu care să putem purta un dialog şi care să ducă mai departe în guvern, în Parlament necazurile noastre, nu să ajute ca pe nişte ologi, să ne dea pomană. Să ţină cont de o anumită conjunctură care există acum în lume, în Europa şi în România, altfel va suferi toată România şi populaţia. Străinii au ajuns să vândă late la noi şi încet ne topim cu totul, după ce s-a distrus efectivul de vaci cu lapte îţi trebuie cinci ani de zile să o refaci, dacă mai ai bani şi putere”, a menţionat Boca.

“Să fie acele dialoguri normale”

Adunarea Generală a Federaţiei Crescătorilor de Taurine de marţi, 15 ianuarie va pune la cale strategia crescătorilor pentru acest an. “Marţi vom discuta despre ce vom face în 2013 şi care vor fi primele obiective din acest an ca să putem salva ce se mai poate. Sunt anumite lucruri care trebuie să le discutăm cu ministrul agriculturii, să fie acele dialoguri normale. Sperăm ca de data asta să ne asculte, în ultimul timp, se pare că a aplecat un pic urechea la problemele noastre şi se gândeşte la agricultură”, a precizat Boca.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE