Printre ostaticii grupării Al-Qaida sunt doi români Externe
  • Erika Marginean
  • 0 comentarii
  • 61 Vizualizări

Printre ostaticii grupării Al-Qaida sunt doi români

Un grup islamist armat a revendicat, miercuri, o masivă luare de ostatici de la un complex gazifer din Algeria, solicitând mai ales „oprirea agresiunii” în Mali, potrivit AFP.

UPDATE 24.00 Potrivit jurnalistului Radu Tudor, ar fi vorba despre doi cetăţeni români răpiţi, nu unul. Amândoi ar fi fost angajaţi de compania British Petroleum prin intermediul unei firme specializate de recrutare din România. Operaţiunile pentru eliberare şi anihilarea grupării teroriste sunt executate de armata algeriană cu sprijinul a două importante servicii secrete britanice, MI6 (Marea Britanie) si DGSE (Franta).

 UPDATE  16.25

Autorităţile române au constituit imediat o celulă de criză la nivel naţional, pentru a gestiona situaţia cetăţeanului român răpit în Algeria, a anunţat Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI. Din celula de criză fac parte, printre alte instituţii, SRI, SIE, Ministerul de Externe. Preşedintele Traian Băsescu ştia de miercuri de răpire şi este informat în permanenţă de către celula de criză formată la nivelul MAE, a declarat pentru gândul Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.

Un ziarist de la Geneva a luat legătura cu unul dintre ostaticii francezi. Acesta a declarat că mulţi dintre ostatici sunt răniţi grav, iar unii dintre atacatori poartă centuri cu explozibil.

Update 12.00

Răpitorii, care sunt membrii unei grupări din cadrul Al-Qaida, au atacat complexul In Amenas, la 1.300 de kilometri de Alger, exploatat de grupul britanic BP, norvegian Statoil şi algerian Sonatrach. Potrivit autorităţilor algeriene bilanţul atacului ar fi de doi morţi, un algerian şi un britanic. Mai mulţi occidentali au fost luaţi ostatici, iar alţi 150 de angajaţi algerieni ai grupului francez CIS Catering sunt de asemenea reţinuţi în interiorul complexului. Un răpitor, care s-a prezentat ca Abu al-Baraa, a declarat joi pentru postul Al-Jazeera, că între cei 41 de ostatici din Algeria se află un român. Treizeci de ostatici algerieni au reuşit să scape joi din incinta instalaţiei de gaze. Purtătorul de cuvânt al MAE, Ovidiu Dranga, a declarat, pentru Mediafax, că instituţia sa verifică informaţia privind posibila răpire a unui cetăţean român în Algeria.

Mister Marlboro în spatele atacului

Atacul terorist are legătură cu atacul trupelor franceze asupra militanţilor jihadişti din Mali. Liderul grupării supranumit „Mister Marlboro”, este un contrabandist care susţine Jihadul extremiştilor islamici, conform CNN. Numele său real este Moktar Belmoktar şi şi-a pierdut un ochi, luptând în Afganistan, împotriva armatei sovietice. Este unul dintre teroriştii cei mai căutaţi de către serviciile secrete din Franţa. Gruparea condusă de Mister Marlboro se numeşte Brigada Mascaţilor şi este asociată cu Al Qaeda în Magrebul Islamic. Într-o înregistrare video postată pe un forum islamic, Belmoktar a anunţat acest atac, spunând că un comando de elită numit „Cei care se semnează cu sânge” va acţiona ca un scut împotriva „inamicului invadator”. Atacul din Algeria a fost revendicat de acest comando care acţionează în numele lui Belmoktar „Mister Marlboro” şi care este format din „cei mai buni dintre tinerii şi mujahedinii noştri, din suporteri străini şi locali”, a mai spus Belmoktar.

 Sursa Gândul

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE