Laptele la PET, prezent încă pe tarabe Agricultura
  • admin
  • 0 comentarii
  • 95 Vizualizări

Laptele la PET, prezent încă pe tarabe

România s-a aliniat de la 1 ianuarie 2014 la normele europene în privinţa modalităţii de mulgere a laptelui. Pentru a putea fi vândut, laptele trebuie colectat cu mulgătoarele electrice, iar apoi răcit în bazine speciale. Fermierii care mulg laptele în mod tradiţional, de mână, susţin însă că aceste instalaţii sunt prea scumpe. Cei care până acum au cumpărat laptele de la micii producători vor trebui să renunţe la acest obicei, conform normelor Uniunii Europene.

Micii fermieri nu au fonduri pentru investiţii

Normele Uniunii Europene prevăd că numărul total de germeni existenţi în lapte nu trebuie să depăşească 100.000 oer mililitru. Pentru a opri înmulţirea germenilor din lapte, acesta trebuie adus la o temperatură de cel mult 4 grade Celsius în termen de două ore de la muls, lucru care poate fi realizat doar dacă laptele este introdus în tancuri de răcire. Potrivit aceluiaşi regulament, laptele care va conţine peste 100.000 de germeni trebuie distrus sau dirijat spre producătorii de brânzeturi. Acestă măsură îi afectează pe ţăranii care obişnuiau să vândă laptele în pet-uri, prin pieţe sau pe trotuare, cei care au reuşit să-şi formeze o clientelă prin transportul laptelui la domiciliu nefiind afectaţi de această măsură. “Eu cel puţin sigur nu o să pot să cumpăr răcitoare şi nici instalaţie de muls. Este greu de crezut că un ţăran care are doar câteva vaci va reuşi să facă astfel de investiţii, când acestea costă cel puţin câteva mii de euro”, a declarat Cornelia M., producătoare de lactate din Sâncrai.

Producătoarea vinde lactate în hala special amenajată în Piaţa de zi de pe strada Cuza Vodă din Târgu-Mureş. Acest lucru înseamnă ca majoritatea ţăranilor  nu vor putea să-şi mai vândă produsele, în mod legal, în pieţe. „O să trebuiască să prelucrăm în brânzeturi tot laptele, sigur că era mult mai rentabil să-l vindem proaspăt. Chiar dacă îl vindeam destul de ieftin, cu 5-6 lei sticla de doi litri, vindeam în jur de 30 de litri zilnic, ne ieşea măcar costul transportului şi abonamentul de la piaţă. Brânzeturile, oricât ar fi de bune şi sănătoase, se vând mai greu, pentru că oamenii nu prea au bani. Am vândut brânzeturi destul de bine înainte de Sărbători, dar după revelion vânzările s-au cam oprit“, a adăugat producătoarea.

Crescătorii de animale, îndemnaţi să se asocieze

În noiembrie 2013, Guvernul a aprobat un ajutor de minimis pentru dotarea tuturor comunelor României cu câte un tanc de răcire a laptelui, crescătorii având astfel posibilitatea să depoziteze laptele în condiţii igienice şi să încheie contracte de vânzare mai avantajoase cu procesatorii. Conform HG 859/2013, ajutorul este de 5.000 de euro şi se acordă asociaţiilor de crescători de la nivelul unei comune. Pentru a-l primi, crescătorii ar trebui să se organizeze într-o singură asociaţie la nivelul fiecărei comune.

Edith VEREŞ

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE