Topul investiţiilor din 2013, dominat de Remus Benţa Business
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 1587 Vizualizări

Topul investiţiilor din 2013, dominat de Remus Benţa

Cotidianul „Zi de Zi” vă propune o scurtă retrospectivă a principalelor investiţii private realizate în anul 2013 în judeţul Mureş. Topul este dominat de omul de afaceri Remus Benţa, care în 2013 a tăiat panglica la două investiţii de amploare: o nouă unitate de producţie a vopselelor Caparol în Sâncraiu de Mureş şi un Centru de Evenimente în Sângeorgiu de Mureş.

1. Unitate de producţie Caparol la DAW Benţa România

Remus Aurel Benţa şi Ralf Murjahn, parteneri în compania DAW Benţa România, au inaugurat miercuri, 19 septembrie, în prezenţa oficialităţilor, a responsabililor de proiect şi a angajaţilor firmei o unitate noua de producţie a vopselelor Caparol, pe platforma de la Sâncraiu de Mureş.

Proiectul de aproape 2 milioane de euro va însemna o creştere semnificativă a capacităţii de producţie. „Proiectul a fost demarat în primăvara anului 2012 şi a fost finalizat în această lună, ceea ce ne va creşte semnificativ capacitatea de producţie. Această investiţie va genera bunăstare companiei, va asigura noi locuri de muncă şi va genera plusvaloare comunităţii. Pe lângă această bucurie a unei noi investiţii, sunt mândru că reprezentanţii Caparol, 200 de persoane s-au întâlnit la Centrul de Business din Complexul Apollo“, a spus directorul general al DAW Benţa România, Remus Aurel Benţa.

2. Dedeman, magazin de 12,5 milioane euro la Târgu-Mureş

Dedeman, lider naţional în retailul materialelor de construcţii şi al amenajărilor interioare, cu capital 100% românesc, a deschis vineri, 25 octombrie, magazinul din Târgu-Mureş, cel de-al cincilea din planul de investiţii pentru 2013.

Magazinul este situat la ieşirea din Târgu-Mureş spre Sighişoara, pe strada 1 Decembrie 1918 nr. 307, acoperă o suprafaţă de 13.700 metri pătraţi, dispune de o parcare proprie cu 392 de locuri şi a fost finalizat cu o investiţie de circa 12,5 milioane de euro. “La fel ca în celelalte magazine din reţea, şi în magazinul din Târgu-Mureş sunt comercializate peste 45.000 de articole precum materiale de bază în construcţii, gresie şi faianţă, instalaţii termice, instalaţii sanitare, instalaţii electrice, mobilă, decoraţiuni interioare, electrocasnice şi electronice, utilaje, scule şi accesorii şi produse pentru grădină, toate la un raport ideal calitate/preţ”, a subliniat Dragoş Pavăl, preşedintele companiei Dedeman.

3. Multinvest Business Center, „clădire verde” de clasa A

Compania mureşeană Multinvest a inaugurat, la sfârşitul lunii mai, Multinvest Business Center, prima “clădire verde” de birouri clasa A din Târgu-Mureş. Proiectul a fost realizat cu finanţare prin programul Regio şi reprezintă noua directive pentru companie: dezvoltări în domeniul energiilor regenerabile, valoarea investiţiei cifrându-se la circa 5 milioane euro.

Situat în centrul istoric al municipiului Târgu-Mureş, pe strada Aurel Filimon nr. 19A, Multinvest Business Center este o opţiune pentru companiile care doresc să îşi desfăşoare activitatea în zona de maxim interes a oraşului. Clădirea are şase etaje şi o suprafaţă utilă de 2.762 de metri pătraţi, fără parcare, fiind gazda ideală pentru activitatea unor firme. “Acest ansamblu oferă oricărui beneficiar investitor un serviciu complex, respectiv cel care doreşte să iniţieze o investiţie, în special pe fonduri europene, să găsească tot ce are nevoie, într-un singur loc”, a precizat Gogolak-Hrubecz Zsolt, director general al SC Multinvest SRL.

4. Parc fotovoltaic marca IRUM la Reghin

Proprietarii companiilor IRUM şi Maviprod Reghin, soţii Violeta şi Mircea Oltean, au inaugurat, în luna august, un parc fotovoltaic de o capacitate de 1,39 MW, investiţie care se cifrează la aproximativ 1,8 milioane euro.

Acesta este amplasat în apropierea companiei IRUM, pe vechiul teren de fotbal „Oţelul”, se întinde pe o suprafaţă de 3 hectare, are aproximativ 5.500 de panouri solare şi produce energie electrică care este livrată în sistemul naţional. “Am identificat acest segment ca și oportunitate de afacere și dorim să contribuim la sursele nepoluante de producere a energiei electrice. Ca și sistem de lucru, este vorba de panouri solare care captează razele solare și produc curent electric. Momentan, suntem înregistrați, avem toate aprobările și suntem producători de energie electrică pe care o vindem, o livrăm în sistemul național. Dar, deocamdată, ceea ce noi consumăm, cumpărăm”, a declarat Mircea Oltean, director general al companiei IRUM Reghin.

5. Eleganţă şi stil la Centrul de Evenimente RAB

Inaugurat din luna septembrie, Centrul de Evenimente RAB din Sângeorgiu de Mureş este una dintre cele mai elegante şi primitoare locaţii din Transilvania pentru organizarea de nunţi, botezuri, evenimente corporate, simpozioane şi petreceri.

Investiţia, aparţinând omului de afaceri Remus Benţa, este localizat în comuna Sângeorgiu de Mureş, lângă Complexul Apollo. „Adresa exactă este strada Băilor nr. 1112, de pe strada de acces la Complexul Apollo, în partea dreaptă. Avem o parcare foarte generoasă, păzită, de aproximativ 3.000 de metri pătraţi din care 2.000 de metri pătraţi sunt parcabili”, a precizat Vlad Gheorghiţă, directorul executiv al Centrului de Evenimente RAB. Locaţia se întinde pe o suprafaţă de nouă hectare şi se împarte în Foaier, Sala principală, Zona tradiţională, Palatul copiilor şi Lacul de agrement. „Ca şi componenţă a Centrului de Evenimente avem Foaierul, unde se face şi recepţia invitaţilor, Sala principală care are o suprafaţă totală de 1.500 de metri pătraţi şi o capacitate maximă de 800 de persoane”, a subliniat Vlad Gheorghiţă.

6. Reactor nou la fabrica de acid azotic de la Azomureş

Azomureș, cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, a recepționat, la mijlocul lunii noiembrie, primul nou reactor destinat modernizării fabricii de acid azotic. În cadrul programului de investiții derulat pe platforma de producere a îngrășămintelor pentru agricultură, a fost inclusă și secția de producere a acidului azotic, un produs intermediar ce asigură, alături de alte materii prime, realizarea tuturor tipurilor de îngrășăminte.

Directorul tehnic al combinatului Azomureș, Aurel Botezan, a declarat că avantajele se vor simți imediat după montarea pieselor. “Am rezolvat prin această investiție o serie de defecte la reactoarele aflate deja în exploatare de 40 de ani, iar acum nu vom mai fi nevoiți să asistăm la atât de multe opriri accidentale ale instalației. Orice oprire de acest gen ne afecta activitatea și crea probleme de mediu. De asemenea va crește simțitor calitatea mediului de lucru al colegilor din secție” a adăugat Botezan.

7. Retehnologizare masivă la Zahărul Tereos Luduş

La aproximativ un an de când a intrat sub umbrela giganţilor de la Tereos, compania Zahărul Luduş trăieşte o nouă viaţă. Acţionarii francezi au investit deja peste 2 milioane de euro în retehnologizare, dar planurile lor pentru fabrica de zahăr din judeţul Mureş sunt abia la început.
Controlată până în toamna lui 2012 de Franco Roumanie de Sucrerie, subsidiară a frupului francez Sucreries du Marquenterre Group, Zahărul Luduş a păşit în liga celor mari odată cu preluarea de către Tereos, al patrulea mare producător de zahăr la nivel mondial. De atunci, Tereos s-a pus pe treabă la Luduş, alocând sume importante pentru retehnologizare, dar şi implicându-se în educarea, finanţarea, instruirea cultivatorilor de sfeclă din zonă. “Am fost foarte mulţumiţi şi de foştii acţionari ai companiei, aveam o relaţie deosebită cu ei. Diferenţa constă în faptul că Zahărul Luduş a trecut acum de la nivelul unei afaceri de familie, la perspectiva unei companii solide, cu şanse de dezvoltare în viitor”, a declarat Ioan Armenean, directorul companiei.

8. Hală de producţie la standarde europene la Cotraco

Grupul de firme Cotraco a inaugurat sâmbătă, 16 noiembrie, în comuna Sângeorgiu de Mureş, o hală de producţie a pieselor metalice, investiţie care se ridică la circa 10 milioane lei.

Hala inaugurată este dotată cu utilaje performante, ecoeficiente: presă matriţe, stand tracţiune, foarfece hidraulică, derulator cabluri, maşină de cusut chingi şi dispozitive de ridicat. “Putem să spunem cu mândrie că am implementat şi un sistem de producţie de energie electrică pentru noi, compus din panouri fotovoltaice. Utilajele cu care este dotată hala sunt de ultimă generaţie şi toate sunt dotate cu calculatoare, cu touch screen-uri. Am reuşit să construim o hală modernă care produce şufe de cablu, chingi, dispozitive de ridicat şi cabluri”, a precizat Bogdan Bărbulescu, managerul general al companiei Cotraco. “Suntem singurul producător de lanţuri industriale din România şi cred că printre puţinii din estul Europei. Mai este unul în Slovenia şi atât”, a completat Bogdan Bărbulescu.

9. Natürlich, adus la Ambient de Zsolt Bereczki

Ambient, cel mai important magazin dedicat amenajărilor interioare și construcțiilor din județul Mureș, are un nou partener/oaspete, care ocupă peste 2.000 de metri pătrați, showroom-ul Natürlich – mobilier und decorațiuni, al producătorului român de mobilier Larix Reghin.

Evenimentul care a avut loc vineri, 22 februarie, la Ambient Târgu-Mureș, a marcat redefinirea brandului Natürlich, apreciat atât de clienții români, dar și de cei din afara granițelor. “Am ales centrul comercial Ambient pentru că, între Natürlich și Ambient există un parteneriat pe termen lung, fiind vorba de aceeași viziune în ceea ce privește soluțiile oferite clienților. Avem alocați peste 2.000 de metri pătrați unde produsele pot fi văzute și testate. Vorbim de peste 7.000 de produse de la 900 de furnziori, atât din țară cât și din străinătate. Putem oferi peste 200 de modele de canapele și 6.000 de modele de decorațiuni”, a afirmat Zsolt Bereczki, președintele Consiliului de Administrație al Natürlich.

10. Încă un magazin Premio în reţeaua Mondo Trade

Compania Mondo Trade a inaugurat joi, 7 noiembrie, la Târgu-Mureş, pe strada Depozitelor, al doilea magazin Premio şi cel cu numărul 41 din ţară. Astfel, Premio, cu ajutorul companiei Goodyear, oferă servicii complete pentru roţi şi anvelope pentru camioane, autobuze, tractoare şi utilaje agricole la preţuri foarte bune.

După succesul cu primul magazin Premio din Târgu-Mureş, compania Mondo Trade a decis să mai deschidă un punct şi nu se va opri aici. Împreună cu cei de la Goodyear, Mondo Trade doreşte să deschidă şi al treilea magazin Premio. „În general, am încercat să fim cu faţa spre clienţii noştri şi să oferim servicii cât mai bune, atât la nivel naţional, cât şi pe plan local. După succesul cu primul Premio din Târgu-Mureş, am vrut să mai deschidem un Premio. Investiţia pe care am făcut-o aici se ridică la 100.000 de euro”, a precizat Tiberiu Cristian, director general al Mondo Trade.

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE