Home / Cultură / Concerte de Re-Revelion cu Maestrul Shinya Ozaki

Concerte de Re-Revelion cu Maestrul Shinya Ozaki

Distribuie

“Fiecare va găsi cu siguranţă ceva care să-i placă”

După concertele extraordinare de Anul Nou sub bagheta dirijorală a Maestrului Ilarion Ionescu-Galaţi melomanii târgumureşeni au avut parte joi, 16 , respectiv vineri, 17 ianuarie de un nou moment muzical de excepţie prin concertele extraordinare de Re-Revelion cu Maestrul Shinya Ozaki la pupitrul dirijoral. Despre aaceastă nouă prezenţă pe scena Filarmonicii ne-a vorbit  Maestrul Shinya Ozaki în interviul care urmează :

Reporter: Deschideţi concertele noului an printr-un moment muzical de exceţie prin cele două concerte de Re-Revelion. Ce sentiment vă încearcă ?

Shinya Ozaki : Pentru noi japonezii Anul Nou este mai important decât Crăciunul, şi mă bucur să sărbătoresc atât acasă cât şi pe scenă, prin acest concert de Re-Revelion de la început de an la Filarmonica din Târgu Mureş.

Rep.: De cât timp durează legătura dumneavoastră cu Filarmonica din Târgu Mureş ?

S. O.: De foarte mult timp, am şi pierdut numărătoarea anilor de când dirijez la Filarmonica din Târgu Mureş. Cred că sunt 20 de ani de când sunt prezent în această minunată Filarmonică. Uneori mă surprinde şi pe mine când aud faptul că sunt deja 20 de ani, mie mi s-a părut foarte scurt acest interval de timp. Am interpretat multe lucrări aici cu mulţi colegi, unii dintre ei s-au pensionat deja, şi repertoriul îmi aduce  în minte amintiri foarte plăcute.

Rep. Veniţi din Ţara Soarelui Răsare. Cum a fost contactul dumneavoastră cu, cultura locului, atât românească cât şi cea maghiară ?

S. O.:  Nu sunt un japonez tipic. Am studiat atât în Statele Unite cât şi  în Rusia. Familia mamei mele provine din Manciuria. Mama mea s-a născut acolo. De asemenea bunica mea  este japoneză dar s-a născut în Coreea, într-o zonă care acum aparţine Coreei de Nord. Suntem o familie care provine din culturi diferite, şi nu e atât de dificil pentru mine să mă integrez într-o cultură nouă cum este cea de aici din România. Am studiat foarte mult cultura transilvană, care mi se pare atât de colorată şi diversă,

Rep.: Aveţi compozitoti preferaţi ?

S. O.: Nu pot să spun un compozitor anume pentru că asta este meseria mea, ca şi cum nu putem să spunem pe care dintre copii îi preferăm mai mult.

Rep.: Dacă ar fi să aveţi un concert, acasă, doar pentru dumneavpastră, ce ar conţine el ?

S. O.: Pentru mine muzica nu e numai distracţie,  e profesia  mea. Acasă nu ascult muzică, chiar dacă soţia se plânge de acest lucru. Dacă ascult ceva îmi implic intelectul prea mult şi totdeauna mă stresez că tempo-ul sau intonaţia e prea rapidă. Pentru mine muzica nu este o distracţie, e meseria mea.

Rep.: Cum aţi caracteriza  publicul meloman din Târgu Mureş ?

S. O.: Este un public foarte cald, simt că le plae muzica, chiar dacă stau cu spatele la ei în timpul concertelor îl simt cald şi primitor.

Rep.: Dar  colaborarea cu, Corul şi Orchestra Filarmonicii ?

S. O.: Avem o relaţie strict profesională. Cred că avem o relaţie foarte bună. Nu am şansă să văd pe alţi dirijori cum lucrează cu Filarmonica din Târgu Mureş, e nevoie doar de un singur dirijor pentru un concert şi nu poţi să faci o comparaţie. Cel mai bine ar fi să întrebaţi membrii orchestrei despre această legătură.

Rep.: În aprilie publicul are parte de un frumos cadou, concertul cu muzică din filme pe care îl dirijaţi. Care este ineditul  acestui tip de concert ?

S. O.: Acest concert cu muzică din filme este o bună oportunitate pentru cei care nu au obiceiul să vină la concertele regulate ale Filarmonicii, astfel îşi creează o imagine de cum arată orchestra. Le place şi muzica desigur şi dacă privesc şi la orchestră se cândesc că poate nu e chiar aşa de rea.

Rep.: Ce bucurii muzicale aduc cele două concerte de Re-Revelion ?

S. O.:În prima parte a concertului sunt prezenţi compozitori tradiţionali ai concertelor de Anul Nou, familia Strauss, care de regulă sunt prezenţi în concertele extraordinare de Anul Nou, fapt pentru care  îmi sunt foarte dragi pentru că aduc lucrări tradiţionale. În partea a doua a concertului avem doi solişti minunaţi, soprana Paula Iancic şi  Petre Burcă, bas, fapt pentru care am putut include nişte lucrări mai deosebite cu arii din opere semnate Rossini, Mozart, Puccini.

Rep.: O invitaţie pentru public pentru cele două concerte de Re-Revelion de la Filarmonică

S. O.: Invit cu drag publicul să vină la cele două concerte pentru că au un program foarte  variat şi fiecare va găsi cu siguranţă ceva care să-i placă. Chiar şi orchestra are mare plăcere să beneficieze de acest repertoriu pentru un concert.

„Meritul cultural în grad de comandor”

Shinya Ozaki s-a născut în Japonia la Kagoshima în 1959 într-o familie de profesori de artă. A început studiul pianului la vârsta de patru ani. Şi-a efectuat studiile muzicale la Toho Gakuen School of Music (Japonia). Printre profesorii săi s-au enumerat Seiji Ozawa şi Jean Fournet.    În 1982 s-a clasat pe primul loc la concursul de dirijat din Toho Gakuen School of Music  devenind conducătorul orchestrei acesteia. Cariera sa de dirjior a început la Philadelphia (S.U.A.), fiind invitat apoi în diverse oraşe din Statele Unite ale Americii, Japonia şi Europa. Sub conducerea lui au evoluat şi diverse ansambluri corale precum Corul Filarmonicii Naţionale Ungare şi Osaka Choral Society, iar la noi înţarăa dirijat numeroase orchestre printre care şi Orchestra Filarmonicii „G.Enescu” din Bucureşti. Din 1994 este dirijorul permanent al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Târgu Mureş. În anul 1999 orchestra aflată sub bagheta sa dirijorală a fost invitată să concerteze în Japonia, unde au purtat un real succes. În iunie 1998 Shinya Ozaki a fost distins cu titlul „Pro Urbe” din partea primăriei municipiului Târgu Mureş. Trei ani mai târziu a fost răsplătit cu „Meritul schimburilor culturale” de către ambasadorul României în Japonia, iar în 2005 i s-a decernat „Meritul cultural în grad de comandor” de către preşedintele României.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevul Leonard Buta, în concert la Palatul Culturii

Distribuie Sala Mare a Palatului Culturii a găzduit joi, 21 martie, de la ora 19.00, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.