Centru-pilot în urgența cerebrovasculară la Târgu-Mureș Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 854 Vizualizări

Centru-pilot în urgența cerebrovasculară la Târgu-Mureș

 

În acest an, la Târgu-Mureș se va înființa un centru-pilot pentru intervențiile în cazul accidentelor vasculare cerebrale. Anunțul a fost făcut de către Raed Arafat sâmbătă, 18 ianuarie, proiectul făcând parte din seria de acțiuni prioritare pentru anul 2014.

Două centre-pilot

Dr. Raed Arafat a precizat că specialiștii centrului de radiologie intervențională de la Târgu-Mureș nu se vor ocupa numai de accidentele vasculare cerebrale, ci și de partea de traumă. Deocamdată, la Târgu-Mureș și la Iași se pot face astfel de intervenții. „Accidentele vasculare cerebrale fac parte dintr-o o altă acțiune și aici sunt două metode. Când un om paralizează brusc, se întâmplă din două motive: este un cheag de sânge care blochează o arteră la nivelul creierului sau se rupe un vas în creier, adică are loc un anevrism, și se produce o hemoragie cerebrală. Putem să abordăm problema prin tromboliză dacă bolnavul ajunge în primele trei ore și jumătate de la momentul instalării accidentului vascular. Aceasta este etapa intervențională, iar Târgu-Mureșul va fi unul din centrele de radiologie intervențională care se va ocupa de acest lucru. Nu e numai pentru partea de accidente vasculare cerebrale, ci și pentru partea de traumă, unde sunt niște acțiuni cu care se pot salva vieți. La Iași se mai pot face astfel de intervenții”, a spus dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

„Târgu-Mureșul, capabil să preia urgența cerebrovasculară”

Dr. Lucian Mărginean a precizat că spre deosebire de toate acțiunile de urgență în infarctul miocardic, infarctul cerebral impune o rigurozitate mai mare prin timpul limitat, centrul-pilot din Târgu-Mureș fiind capabil să preia urgența cerebrovasculară datorită dotărilor și resursei umane.  „Când vorbim de accidentul vascular cerebral, facem distincție între două tipuri: cel hemoragic, în care se rupe acel vas de sânge, și accidentul vascular ischemic, în care blocăm circulația în creier prin existența unui cheag de sânge. Spre deosebire de toate acțiunile de urgență în infarctul miocardic, infarctul cerebral impune o rigurozitate mai mare prin timpul limitat. În momentul în care se depășește un anumit timp de la momentul declanșării acelui accident și până la momentul intervenției s-ar putea să pierdem țesut neuronal, care va instala un deficit sau chiar decesul pacientului. Ca și impact economic văzut pe termen lung, este mult mai costisitor să susții un pacient cu deficiențe neurologice în urma unui accident vascular cerebral decât costurile tratării lui în urgență. În Târgu-Mureș avem posibilitatea să demarăm un centru-pilot capabil să preia urgența cerebrovasculară. Avem și resursa umană”, a arătat dr. Lucian Mărginean, specialist în radiologie intervențională.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE