Home / Monden / Seară jazz cu Ana Dubyk la Radio Târgu Mureş

Seară jazz cu Ana Dubyk la Radio Târgu Mureş

Distribuie

Proiectul ”Seri  de Jazz şi Muzică Clasică la RTM” revine  miercuri, 22 ianuarie, ora 19  cu un nou moment live găzduit de  Sala de Concerte RTM de pe Bd. 1 Decembrie 1918. Protagonista noului episod al proiectului este tânăra solistă Ana Dubyk, acompaniată de tiro-ul clasic al Serilor  de Jazz şi Muzică Clasică format din Daniel Csikos (pian), Michael Acker (contrabass) şi Tavi Scurtu (tobe). Cu şi despre Ana Dubyk în interviul care urmează :

Reporter :  Cum a început pasiunea ta pentru muzică ?

Ana Dubyk : Nu-mi amintesc exact care a fost momentul, însă fiind mereu  înconjurată de muzică, într-un fel sau altul mi-am dorit să  o descopăr, lucru pe care l-am început odată cu studiul pianului.

Rep.:  Cine au fost cei care te-au influenţat în această alegere pentru muzică?

Ana Dubyk : De-a lungul timpului au fost numeroase persoane care m-au condus către acest drum. Pe lângă familia mea, câţiva profesori şi prieteni, prima înregistrare ascultată, primul concert la care am luat parte şi în special prima pianină pe care am pus mâna, toate acestea au fost experienţe care m-au determinat să îmi doresc să fac asta din ce în ce mai mult.

Rep.:  Cum au fost primii paşi ?

Ana Dubyk : Pornind de la curiozitatea faţă de sunetele pe care le auzeam în jurul meu, următorul pas a fost momentul în care am început să studiez pianul. De acolo lucrurile au început să aibă încet-încet sens.

Rep.:  Cum au fost anii de şcoală ? Cât ţi-au influenţat personalitatea ?

Ana Dubyk : Chiar din primii ani de şcoală, am întâlnit câţiva oameni extraordinari care m-au susţinut din punct de vedere muzical si nu numai. Datorită lor am reuşit să am o viziune mai largă asupra drumului pe care urma să pornesc.

Rep.:  Care au fost profesorii care au constribuit la formarea ta ca muzician ?

Ana Dubyk : Au fost mereu oameni providenţiali lângă mine: începând cu prima mea profesoară de pian din Petroşani, Camelia Ilina care încă mă ajută cu sfaturi bune de fiecare dată când ne întâlnim, apoi în liceu am avut mai mulţi profesori care mi-au deschis noi perspective şi care m-au susţinut pe plan muzical, printre care Maria Chioran, care practic m-a ajutat să îndrăznesc să cânt jazz. Impactul cel mai mare a fost prima participare la cursurile Academiei Icon Arts unde i-am întâlnit pe Mircea Tiberian şi Luiza Zan. Începând cu acest an universitar am început să lucrez cu Nadia Trohin, fiecare oră de studiu constituind un prilej de bucurie pentru mine. Ca student la muzică, este un sentiment foarte fain să ştii că ai pe lângă tine oameni precum Mircea Tiberian, care este un pedagog dedicat şi extrem de atent la tot ceea ce ne înconjoară.

Rep.:  Ai optat iniţial pentru pian apoi ai ajuns la canto. Care este povestea acestei treceri ?

Ana Dubyk : Trecerea mea de la pian la canto a fost pe cât de grea la momentul respectiv, pe atât de firească gândindu-mă acum la cele petrecute. Din cauza unor probleme pe care le aveam la mâini, nu mai puteam studia cât era necesar. Nu vroiam să renunţ la muzică, aşa că am optat pentru canto. Această schimbare s-a dovedit a fi cea mai bună, dat fiind că asta m-a condus mai târziu să vreau să cânt jazz.

Rep. : Pe unde ai mai concertat până în prezent ?

Ana Dubyk : Petrila, oraş foarte drag mie, a fost punctul de pornire unde am cântat la o serie de manifestări culturale iniţiate de caricaturistul Ion Barbu, manifestări care gravitează în special în jurul Casei Memoriale I.D. Sîrbu. De asemenea, recent am cântat la aniversarea a 12 ani a organizaţiei Tăşuleasa Social şi la Festivalul „Filmul de Piatra”.

Rep. : Poposeşti la Târgu Mureş. Te leagă ceva de acest oraş ?

Ana Dubyk : Concertul de la Târgu Mureş reprezintă o ocazie bună de a descoperi un oraş care îmi pare frumos şi interesant, loc de care până în momentul acesta mă leagă  câteva persoane care îmi sunt foarte dragi.

Rep.:  Ce va conţine concertul de la Sala Radio ?

Ana Dubyk : Concertul va conţine mai ales standarde de jazz, ale unor compozitori precum Cole Porter, Jimmy Van Hausen, Paul Desmond, Jule Styne, George Gerswhin.

Rep.: O invitaţie pentru public să vină la concertul de miercuri seara…

Ana Dubyk : Vă invit la concertul din cadrul proiectului  ”Seri de Jazz şi Muzică Clasică”, concert pe care îl aştept cu nerăbdare deoarece sunt sigură că va fi o experienţă foarte frumoasă, de care îmi doresc să ne putem bucura împreună.

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Sighișoara medievală: de vorbă cu vizitatorii

DistribuieSighișoara Medievală din acest an a avut parte de mii de vizitatori care i-au călcat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.