Home / Interviu / Clinica de Neurochirurgie, în topul celor mai bune clinici din ţară

Clinica de Neurochirurgie, în topul celor mai bune clinici din ţară

Distribuie

Neurochirurgia este ramura chirurgiei care se ocupă de intervenţii chirurgicale asupra sistemului nervos. Tehnică, echipament şi tehnologie avansată. De acestea este nevoie pentru ca operaţiile extrem de delicate să aibă loc în mod normal. Şi ele se desfăşoară la cele mai înalte standarde la Clinica de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, acolo unde anual se fac aproximativ 2200 de intervenţii. Dotările, performanţa, eficienţa şi profesionalismul cadrelor medicale poziţionează clinica pe primele locuri în topul celor mai bune clinici de neurochirurgie din ţară. Dr. Adrian Bălaşa, medic primar neurochirurg şi şeful Clinicii de Neurochirurgie, ne vorbeşte despre blocul operator, dotări, statistici, pacienţi, patologii şi planuri de viitor într-o clinică renumită pentru performanţă şi căreia i se adresează zilnic pacienţi din întreaga ţară.

Reporter: Înainte de toate, să ne spuneţi cu ce se ocupă neurochirurgia.

Dr. Adrian Bălaşa: Ne ocupăm de tratamentul chirurgical al patologiei sistemului nervos central şi periferic. Sunt foarte multe tumori cerebrale pe care le operăm, patologii de urgenţă, traumatisme craniocerebrale, malformaţii vasculare cerebrale, hemoragii cerebrale spontane secundare rupturii unui anevrism intracranian. Patologia acoperită de clinica din Târgu-Mureş este de top peste tot în lume. Şi la noi se face din plin.

Rep.: Cum este organizată Clinica de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş?

A.B.: Clinica de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş este organizată în mai multe compartimente. Ea are 53 de paturi pe două mari departamente complet separate: femei şi bărbaţi şi câteva compartimente specifice cum ar fi: un compartiment de urgenţă, un compartiment de monitorizare postoperatorie, cu patru paturi, compatiment copii cu trei paturi. Toată această structură este una flexibilă, capabilă să se adapteze rapid la nevoile de moment ale clinicii.

Rep.: Ce ne puteţi spune de blocul operator şi cu ce sunt dotate sălile de operaţie?

A.B.: Sunt două săli operatorii. Trebuie să ştiţi că această clinică efectuează aproximativ 2200 de intervenţii neurochirurgicale anual, deci în medie 1000 de operaţii în fiecare sală, iar dacă comparăm cu media europeană de 500 operaţii per sală operatorie este evidentă necesitatea înfiinţării celei de-a treia săli operatorii. Aceste două săli sunt dotate cu microscoape operatorii încă performante, cu sistem de neuronavigaţie craniană, stereotaxie, ecograf intraoperator. Dar toate aceste lucruri n-ar reprezenta nimic dacă n-am avea personal capabil să lucreze cu aşa ceva. Sunt doi medici anestezişti, patru asistenţi de anestezie, zece asistente instrumentare, şapte infirmieri şi un îngrijitor de curăţenie. Întreg corpul medical face eforturi deosebite într-un program infernal, de dimineaţa până seara pentru a putea asigura un număr atât de mare de intervenţii chirurgicale fără a face compromisuri legate de calitatea actului chirurgical. În general, neurochirurgia este cea mai tehnologizată ramură a chirurgiei şi ca atare sunt necesare investiţii majore în tehnologii de ultimă oră care să permită creşterea siguranţei intervenţiilor chirurgicale şi calitatea actului operator.

Rep.: Când se va înfiinţa a treia sală de operaţii?

A.B.: La nivelul conducerii, se caută soluţii pentru înfiinţarea celei de-a treia săli. Avem promisiuni în acest sens, iar de la începutul anului 2014 vom încerca să accesăm fonduri europene în vederea construirii unui nou bloc operator de neurochirurgie şi a unei reanimări destinate doar pacienţilor cu grave probleme neurologice. Sigur, suma necesară este una foarte mare, în jur de două milioane de euro şi de acea ne îndreptăm atenţia spre fonduri europene. Lucrurile sunt în fază de proiect, dar avem speranţa că vom realiza ce ne-am propus şi mă voi ocupa personal de acest aspect.

Rep.: În ceea ce priveşte dotările, unde se poziţionează Clinica de Neurochirurgie în raport cu alte clinici de acelaşi rang din ţară?

A.B.: În comparaţie cu alte clinici din ţară de acelaşi rang, pentru că sunt multe secţii de neurochirurgie, dar nu de acelaşi rang, eu zic că ne poziţionăm undeva pe locul doi, trei în ceea ce priveşte dotările. Ca şi performanţe, trebuie să ştiţi că noi suntem cea mai bună clinică din spital. Este clinica cea mai performantă la orice indice de performanţă şi aici vorbesc despre indicele DRG, despre durata medie de spitalizare, rata mică de infecţii nozocomiale. Ca să vă daţi seama de nivelul de performanţă, Clinica de Neurochirurgie are indice de performanţă de 3.5, media spitalului fiind 1.8. De aceea, conducerea trebuie să investească masiv în aceasta clinica performanta. La modul eficient în care se rulează bolnavii, la modul în care sunt trataţi, din punct de vedere al lipsei complicaţiilor, Clinica de Neurochirurgie este printre primele de acest profil din tara. Acest lucru este motivant, dar simţim că în infrastructura actuală nu prea mai putem să ne dezvoltăm. Este nevoie de o investiţie majoră, dar o vom realiza.

Rep.: Să ne vorbiţi, vă rog, şi despre colaborarea pe care o aveţi cu celelalte secţii ale spitalului şi să ne spuneţi de unde vin pacienţii.

A.B.: Noi nu putem să facem performanţă rupţi de spital. Colaborăm cu radiologia, cu terapia intensivă, cu neurologia şi cardiologia. Fiind un spital monobloc este mult mai uşor pentru noi. Avem pacienţi din toată ţara, mai ales pacienţi cronici. Sunt oameni care au auzit de clinica noastră, sunt prieteni de-ai lor care au fost operaţi, sunt medici care au încredere în noi şi ne trimit bolnavii. Anul trecut am făcut şi un site al Clinicii de Neurochirurgie, care ne ajută foarte mult. Acolo ne putem promova şi prezenta performanţele clinicii. Avem aproximativ 800 de accesări pe săptămână, deci lumea se interesează de noi şi funcţionăm la capacitate maximă.

Rep.: Aţi transferat bolnavi spre alte clinici din ţară sau in  străinătate?

A.B.: Din această clinică nu se transferă bolnavi, în general, spre alte clinici din ţară. Rezolvăm tot ce primim, indiferent că este patologie de urgenţă sau cronică. Sunt rare cazurile în care, pentru siguranţa unei intervenţii chirurgicale ar fi necesară o tehnologie pe care momentan nu o deţinem şi atunci suntem nevoiţi să mai trimitem câte un bolnav în străinătate. Aceste situaţii sunt extrem de rare.

Rep.: Cum se prezintă Clinica de Neurochirurgie în ceea ce priveşte personalul medical?

A.B.: În ceea ce priveşte personalul medical, clinica are opt medici neurochirurgi, dintre care majoritatea sunt medici primari, cinci medici rezidenţi, 35 de asistente, 12 infirmiere, şapte brancardieri. În acest moment, este nevoie şi de alţi medici. Sunt posturi pentru încă trei medici seniori, specialişti. Aşteptăm să recrutăm din tânăra generaţie.  Ei sunt medici tineri, merituoşi, care merg în străinătate să studieze şi sperăm să revină şi să completăm echipa de seniori.

Rep.: Ce ne puteţi spune despre colaborările cu medicii din străinătate?

A.B.: Acum trei ani am avut onoarea să organizez Congresul Naţional de Neurochirurgie sub egida Societăţii Naţionale de Neurochirurgie. Au avut peste 200 de participanţi dintre care aproximativ 60 au fost invitaţi din străinătate. Noi avem medici care merg în Franţa, acum avem un medic într-un stagiu în Germania, trimitem oameni tineri peste tot unde pot învăţa ceva suplimentar faţă de educaţia pe care noi le-o oferim, în ideea că ei se vor întoarce şi vor lucra cu noi.

Rep.: Şi, în final, să ne povestiţi cum a fost anul 2013. Aţi întâmpinat greutăţi şi cum merge Fundaţia pentru chirurgia bazei craniului din România?

A.B.: Anul care tocmai se încheie a fost un an dificil pentru noi, pentru că luptăm cu lipsurile materiale, cu medicamentele, dar încercăm, împreună cu managerul, cu conducerea, să rezolvăm toate aceste probleme în timp util, ca să nu sufere bolnavii. Este o perioadă dificilă pentru ţară, dar ne descurcăm. Noi avem o Fundaţie pentru chirurgia bazei craniului din România prin care noi atragem  lunar sponsorizări şi completăm ceea ce lipseşte în mod stringent în clinică la un anumit moment. Având acest fond la dispoziţie, ne permitem să avem materialele necesare completând cu ceea ce primim de la spital. Prin această fundaţie, am achizitionat materiale sanitare si instrumentar in valoare de aproximativ 60.000 euro. Organizaţia atrage fonduri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de tratament din cadrul clinicii noastre şi se ocupă de creşterea gradului de conştientizare a patologiei neurochirurgicale în cadrul medicilor de alte specialităţi şi a populaţiei generale.

Oamenii care doresc să afle şi mai multe detalii despre Clinica de Neurochirurgie, pot să acceseze pagina de internet http://www.neurochirurgie-mures.ro.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO: Ministrul Sănătății, vizită la Spitalul Municipal „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin

Distribuie Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a efectuat astăzi o vizită la Spitalul Municipal „Dr. Eugen …

2 comentarii

  1. Buna ziua mă numesc SUTO ENIKO din Zalău am HERNIE DE DISC L4 L5 dureri la nivelul coloanei vertebrale lombare dreapta am dureri mare mă doare rău capul și am amețeală și picioarele mă doare rău c-am cât mă coastă operație Vă mulțumesc mult

  2. Felicitari Domnule Doctor pentru ceea ce realizati zilnic Dvs. si echipa clinicii! Felicitari si pentru Zi de zi, pana acum parea ca toata medicina targumureseana se rezuma doar la activitatea lui Horatiu Suciu. Este bine sa se stie ca, in clinicile din Mures lucreaza multi-multi medici valorosi, doar ca ei nu stau toata ziua ,, in ziare si pe sticla,, ca sa-si faca reclama. Dar…cum spune zicala ,, produsul bun nu are nevoie de reclama,,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.