Home / Cultură / Petre Ţuţea şi Mihai Eminescu, citaţi de ÎPS Irineu

Petre Ţuţea şi Mihai Eminescu, citaţi de ÎPS Irineu

Distribuie

Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Ortodox al Alba Iuliei, a oficiat vineri, 24 ianuarie, la Târgu-Mureş, slujba de Te Deum cu ocazia împlinirii a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române, moment petrecut în debutul festivităţii găzduită de curtea Inspectoratului de Poliţie Judeţeană Mureş.

„Biserica a condus neamul românesc ca pe un nou Israel”

Oaspetele de vază de la Alba Iulia a susţinut o alocuţiune în care a subliniat rolul esenţial avut de Biserică, de-a lungul timpului, în realizarea idealului unităţii naţionale. „De la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu din 1821 şi până la Unirea cea Mare din 1918, se desfăşoară perioada modernă din istoria României, mai precis perioada renaşterii politicii româneşti. În acest răstimp, românii au luptat pentru restaurarea independenţei lor, pentru realizarea unităţii statale şi pentru dezvoltarea culturală, spirituală şi economică a ţării. Românii de pretutindeni, conştienţi de originea lor, de limbă şi de credinţa religioasă au fost animaţi puternic de idealul unităţii naţionale. O etapă importantă în realizarea acestui ideal a fost Unirea Principatelor de la 24 ianuarie 1859. La acest moment festiv, la comemorarea acestui fericit eveniment, nu putem să nu ne gândim la rolul pe care l-a avut Biserica în viaţa neamului românesc, născut, nu făcut creştin. Ea a constituit norul luminos şi stâlpul de foc şi a condus neamul românesc ca pe un nou Israel prin pustia vitregiilor vremii. Biserica şi-a identificat misiunea ei cu slujirea credincioşilor ei. Ea nu s-a lăsat ispitită de ideea de a domina poporul sau de a se izola, retrăgându-se în sfera contemplaţiei sau preocupărilor deşarte”, a afirmat Înaltpreasfinţitul Irineu.

„Neamul românesc găseşte sensul său în Biserică”

De asemenea, prelatul l-a parafrazat pe filozoful Petre Ţuţea, subliniind că dacă Biserica ar dispărea din istorie, ar dispărea şi omul. „Să ne fie limpede că dacă la răscrucea drumurilor atâtor neamuri trecătoare pe meleagurile noastre, poporul acesta a rămas el însuşi de-a lungul istoriei ca neam românesc. Este pentru că Biserica a constituit pentru el un principiu de credinţă, de unitate şi de viaţă plenară. Când spun aceasta, îmi aduc aminte de cuvintele învăţatului Petre Ţuţea care zicea că poporul acesta sau neamul românesc găseşte sensul său în Biserică şi că omul câştigă adevărata sa definiţie în Biserică şi dacă Biserica ar dispărea din istorie, ar dispărea şi omul”, a menţionat Arhiepiscopul Ortodox al Alba Iuliei.

„Prin Hristos omul are valoare şi istoria are sens”

În finalul discursului, Înaltpreasfinţitul Irineu a amintit şi de „Luceafărul” poeziei româneşti, şi i-a înddemnat pe cei prezenţi să îl aşeze pe Iisus Hristos la prezidiul vieţii şi existenţei noastre. „De aceea, cu fidelitate, să ne aşezăm cu toţii sub oblăduirea Bisericii, mama spirituală a neamului românesc, cum o numeşte marele poet Eminescu şi să-L aşezăm pe Hristos la prezidiul vieţii şi existenţei noastre, pentru că fără Hristos nu putem face nimic, iar în Hristos şi prin Hristos omul are valoare şi istoria are sens. Fie ca bunul Dumnezeu să binecuvânteze Biserica şi ţara şi să ne ajute să trăim uniţi în cuget şi în simţiri”, a încheiat Arhiepiscopul Ortodox al Alba Iuliei.

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.