Bugetul pe 2014 dezbătut la Reghin Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 230 Vizualizări

Bugetul pe 2014 dezbătut la Reghin

Sala de ședințe a Primăriei Municipiului Reghin a găzduit vineri, 24 ianuarie, dezbaterea publică a Proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului general al municipiului Reghin pe anul 2014, proiect ce urmează a fi supus  spre aprobare în şedinţa Consiliului Local Reghin din data de 30 ianuarie. Interes destul de scăzut pentru reghineni, la dezbatere, alături de consilierii locali, secretarul şi viceprimarul municipiului  fiind prezenţi un număr  mic de persoane, interesaţi de construcţia bugetului pentru acest an.

Buget estimat de peste 55 de milioane

Potrivit proiectului de buget pentru 2014  la capitolul venituri suma propusă în proiect este  de 55.626.000 lei, iar la capitolul cheltuieli suma este de 55.636.000 lei, din care 5.991.000 (autorităţi publice), 22.170.000 (învăţământ), 1.052.000 (sănătate ), 4.964.000 (cultură, religie, sport), 2.523.000 (asisteţnţă socială), 3.416.000 (mediu şi ape) şi 8.416.000 (transporturi şi telecomunicaţii). Din suma de  55.636.000 lei, cheltuielile secţiunii de funcţionare sunt de  51.439.000 lei plus  250.000 lei fond de rezervă şi 3.947.000 lei  cheltuielile sectiunii de dezvoltare. În ce priveşte sectorul investiţiilor bugetul alocat acestora pentru 2014 a fost propus a fi de 2.179.000 lei. “Pentru  anul 2014 estimăm  un buget de 55.626.000 lei. Faţă de începutul anului 2013 am estimat o creştere de 6 %. Acest lucru se datorează faptului că nu dorim să fim  prea exageraţi în a estima un buget foarte mare având în vedere că şi pe parcursul anului vom avea venituri şi vom mai putea suplimenta atât veniturile cât şi cheltuielile faţă de acest început de an. Pentru 2014, 43 % din suma estimată a bugetului o primim de la Ministerul Finanţelor pentru diverse destinaţii, din TVA,  pentru învăţământ, salarii şi cheltuieli materiale, pentru persoanele cu handicap, pentru persoanele care îngrijesc aceste persoane cu handicap, o parte din cheltuielile creşelor, evidenţei populaţiei,  ajutorului de încălzire, o parte din cheltuielile pentru cabinetele şcolare pe care le finanţăm. Restul de 57 % din bugetul acestui an sunt din veniturile noastre proprii, din taxe şi impozite, contribuţii, din închiriei, concesiuni, amenzi”, a precizat ec. Angela Mariş, şef serviciu contabilitate buget în cadrul Primăriei Municipiului Reghin .

5.000.000 pentru străzi

În ce priveşte fondurile alocate rabilităriii şi modernizării  străzilor suma se ridică la 5.000.000 lei, iar în ce priveşte investiţiile la unităţile de învăţământ, se aşteaptă depunerea proiectelor în vederea alocărilor de sume necesare, excepţie făcând Gimnaziul “Ioan Bojor”, care va beneficia de o sumă de 700.000 pentru mansardarea clădirii noi. “Pentru drumuri şi zone verzi am cuprins sume destul de mari având în vedere că sunt prevăzute foarte multe străzi care urmează a fi reabilitate în acest an. Pentru reparaţii drumuri s-a estimat o sumă de aproximativ 5.000.000 lei . Au fost cuprinse foarte multe străzi, care vor fi asfaltate sau pietruite, atât în regie proprie de către secţia drumuri cât şi prin achiziţie de lucrări cu firme specializate care vor asfalta, pentru care noi nu deţinem utilaje mari pentru a putea face aceste lucrări. Pentru reabilitarea instituţiilor de învăţământ este prevăzută o sumă de 7 miliarde de lei vechipentru Gimnaziul “Ioan Bojor”,  celălalte se vor face pe la jumătatea anului, pentru care trebuie întocmite proiectele. Încă nu le-am cuprins în buget până nu ştim suma. Pentru celelalte instituţii şcolare nu cunoaştem încă suma pe care trebuie să o aprobăm, doar după ce vor fi făcute proiectele. Este în discuţie să se facă investiţii pentru clasele 0 de la “Alexandru  Ceuşianu”, “Augustin Maior”, mansarde la creşe şi gradiniţe”, a afirmat Angela Mariş.

„Să nu îngreunăm foarte mult bugetul”

Prezent la dezbaterea publică, consilierul local Ovidiu Marian, a precizat că bugetul propus pentru acest an este unul bun, chiar dacă se înregistrează o scădere la nivelul investiţiilor. “În calitatea mea de consilier local pot să spun că prevederile pentru bugetul local pentru 2014 sunt ok. S-a bazat în construcţia lui şi pe bugetul din 2013, pe previziunile la venituri şi cheltuieli. În cadrul şedinţei am avut o singură întrebare vizavi de protecţia civilă. Iniţial am crezut că suma este insuficientă pentru acest domeniu, dar totul este ok. Ştim că în ultima perioadă evenimentele meteorologice şi de altă natură ne-au influenţat negativ în anumite momente critice din lipsa banilor. Se pare că sunt sume alocate pentru acest sector şi nu vor fi probleme. Îmi pare rău că nu au venit mai mulţi cetăţeni la această dezbatere publică, sper să ajungă la noi informaţii cu privire la dorinţele lor  în şedinţele de Consiliu Local şi în şedinţele de comisii speciale şi eventualele propuneri să ajungă în atenţia Consiliului Local şi apoi aprobate. Investiţiile pentru 2014 sunt ceva mai mici dar pe parcursul anului, în funcţie de necesităţile reale, de alte venituri pe care ne bazăm, de la Guvern, de la ministere, poate şi din fonduri europene să nu îngreunăm foarte mult bugetul local chiar din primele zile. S-a văzut şi în 2013 că s-au făcut foarte multe lucruri  din bugetul local şi se vor face şi în 2014, la şcoli, drumuri. Prin alte surse se vor face la apă şi canalizare, chiar şi drumuri. Dacă mai sunt alte probleme de la cetăţeni sau de la instituţii, cred că ele vor ajunge în atenţia Consiliului Local şi vor fi rezolvate pozitiv.Bugetul pe 2014 va fi supus aprobării de Coonsiliul Local în şedinţa din 30 ianuarie. Până atunci vor avea  loc discuţii, vor fi şi şedinţele de comisii unde va fi  din nou dezbătut bugetul”, a precizat consilierul PSD.

Solicitări de fonduri pentru activităţi sportive

La dezbaterea de vineri au fost prezenţi şi reprezentanţii Asociaţiei “Sportul pentru toţi”, care şi-au prezentat intenţiile organizatorice pentru acest an, solicitând primăriei un buget de 65.000 lei pentru anul 2014 în vederea organizării de manifestări sporive la nivelul Reghinului. „Am dorit prin prezenţa mea în calitate de preşedinte a acesti organizaţii sportive să aduc la cunoştinţă Primăriei Municipiului Reghin şi distinşilor consilieri care au participat la acestă şedinţă că în anul 2014 vom fi angrenaţi în cel puţin 16 competiţii de mare anvergură în care dorim să antrenăm prezenţa a cel puţin 1800 de persoane, de  la cel mic până la veterani astfel încât pe durata anului 2014 să trezim Reghinul  la viaţă cu sloganul “Viaţa e mişcare, mişcarea este viaţă”. Unul dintre proiectele pe care ni le-am propus este în ziua de 2 mai, Ziua Mondială a Tineretului. Dorim ca în faţa primăriei să angrenăm cel puţin 400 de persoane îmbrăcaţi în tricouri albe cu acest slogan,  “Viaţa e mişcare, mişcarea este viaţă”  care timp de 5 minute, pe un şlagăr internaţional vor dansa, toţi în acelaşi ritm. Va fi un flashmob prin care dorim să doborâm un record care anul trecut a fost sabilit la Paşcani, de 6 decembrie cu 200 de persoane. Cum vacanţa de iarnă bate la uşă, perioada 1-10 februarie ne va prinde pregătiţi pentru copii care vor avea vacanţă cu “Micul şi marele patinator” în incinta ştrandului municipal, “Săniuţa de argint” la Pădurea Rotundă şi de ce nu, în sală la “Micul şi Marele înotător”. Suntem pregătiţi şi în acest context am lăsat o ofertă de o sumă de 65.000 lei pe  care considerăm, motivat, juridic şi tansparent că o putem folosi  prin proiecte pe care le vom aplica . Doamna secretar a primăriei ne-a adus la cunoştinţă că este un regulament şi este o lege care reglementează aceste lucruri. Avem colegi jurişti  şi suntem pregătiţi pentru a aplica regulanentul şi sperăm ca pe comisii să fie aprobată această sumă”, a menţionat Alin Păcurar, preşedintele Asociaţiei “Sportul pentru toţi”.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE