Home / Administratie / Raportul Poliţiei mureşene pe anul 2013

Raportul Poliţiei mureşene pe anul 2013

Distribuie

Pe parcursul anului 2013, în judeţul Mureş au fost sesizate 14.405 de infracţiuni, cu 889 mai puţine decât în perioada similară a anului trecut, ceea ce reprezintă o scădere cu 5,87 procente, potrivit raportului de activitate al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş, întocmit de chestor de poliţie Valentin Pescari, şeful instituţiei.

Infracţionalitatea sesizată, în scădere

Indicatorii statistici înregistraţi în această perioadă ne arată că în judeţul Mureş starea infracţională este mai scăzută decât în multe alte judeţe ale ţării, iar tendinţa de scădere începută în anul 2011 s-a menţinut şi chiar s-a amplificat în ultima perioadă. “Astfel, dacă la nivelul Poliţiei Române evoluţia macro-indicatorilor din anul 2013 relevă scăderea infracţionalităţii sesizate cu 4,63% comparativ cu anul precedent, la nivelul judeţului Mureş scăderea este de 5,87%, judeţul situându-se pe locul 34 în clasamentul pe ţară în funcţie de volumul criminalităţii sesizate”, a precizat chestor de poliţie Valentin Pescari.

În ceea ce priveşte activitatea de soluţionare a dosarelor penale, numărul acestora a crescut cu 8,59%, plus 653 infracţiuni faţă de anul 2012, respectiv de la 7.600, la 8.253 infracţiuni soluţionate în anul 2013. “De asemenea, se înregistrează o creştere cu 4,92% a volumului de infracţiuni soluţionate din cele constatate, faţă de anul 2012”, a subliniat şeful IPJ Mureş.

Mai puţine infracţiuni contra persoanei

Totodată, pe parcursul anului 2013 au fost sesizate 2.976 de infracţiuni contra persoanei, cu 84 mai puţine decât anul trecut, ceea ce reprezintă o scădere cu 2,75%. “Infracţiunea la care se evidenţiază o creştere semnificativă este cea de vătămare corporală, 679 de infracţiuni, cu un plus de 209 fapte, însă trebuie ţinut cont de faptul că majoritatea acestora provin din accidente rutiere. Genurile de fapte la care se remarcă scăderile cele mai mari sunt: lovirile şi alte violenţe cu 124 de fapte, ameninţările cu 119 cazuri, violare de domiciliu cu 38 de cazuri şi viol cu 11 fapte mai puţine”, a menţionat chestor de poliţie Valentin Pescari.

Numărul cazurilor de furturi, în regres

În perioada de referinţă au fost sesizate 7.578 de infracţiuni contra patrimoniului, cu 1.158 mai puţine decât anul trecut, ceea ce reprezintă scădere cu 13,26%. “În total au fost sesizate 5.251 de infracţiuni de furt, cu 894 mai puţine decât în anul 2012, ceea ce reprezintă o scădere 14,55%”, a arătat şeful IPJ Mureş.

Referindu-se la situaţia comparativă între anii 2012 şi 2013 din judeţul Mureş în domeniul infracţiunilor stradale sesizate, chestor de poliţie Valentin Pescari a subliniat că infracţionalitatea stradală sesizată înregistrată la nivelul IPJ Mureş a scăzut cu 27,93%. “Numărul faptelor de tâlhărie stradale sesizate a scăzut cu 30,53%, iar al celor săvârşite prin modul de operare smulgerea de obiecte cu 37,50%. A scăzut numărul faptelor de furt stradale sesizate cu 30,26%, numărul faptelor de furt din societăţi comerciale cu 68,42%, numărul faptelor de furt de auto cu 51,61% şi numărul faptelor de furt din auto cu 24,81%”, a menţionat chestor de poliţie Valentin Pescari.

Siguranţa rutieră, sub control

În anul 2013, pe teritoriul de competenţă al judeţului Mureş s-au produs 201 accidente grave, cu 25 mai multe decât în anul precedent, ceea ce procentual reprezintă o creştere cu 14,20%. Aceste accidente au fost soldate cu 43 persoane decedate, cu 21 mai puţine, însemnând o scădere cu 32,81%, şi 204 rănite grav , mai mult cu 56 de cazuri, ceea ce reprezintă o creştere cu 37,84% comparativ cu anul 2012. “Chiar dacă am înregistrat creşteri ale numărului de accidente precum şi ale numărului de persoane rănite grav, îmbucurător este că numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în urma accidentelor în judeţul Mureş s-a diminuat semnificativ. Referitor la acest aspect precizăm faptul că Inspectoratul General al Poliţiei Române a stabilit ca indicator „scăderea numărului persoanelor decedate în accidente de circulaţie cu 3% faţă de anul 2012”, iar în judeţul nostru scăderea a fost de 32,81%, cu mult peste baremele stabilite”, a arătat şeful IPJ Mureş.

Mulţumiri tuturor poliţiştilor

Concluzia raportului: anul 2013 a fost unul în care au fost obţinute rezultate remarcabile atât de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, cât şi de Poliţia Română în ansamblu. “Acest lucru a fost posibil ca urmare a eforturilor considerabile depuse de către toţi poliţiştii pentru îndeplinirea atribuţiilor specifice”, a punctat chestor de poliţie Valentin Pescari.

Obiectivele anului 2014, ambiţioase

Referinduse la anul 2014, şeful IPJ Mureş a subliniat că poliţiştii din subordinea sa şi-a propus să se concentreze în continuare pe oferirea unui serviciu public poliţienesc de calitate, să ţină sub control fenomenul infracţional, să asigure desfăşurarea în condiţii optime a evenimentelor deosebit de importante ca vor urma, în special alegerile europarlamentare şi alegerile prezidenţiale. “Suntem conştienţi că ne aşteaptă un an dificil în care principala provocare va consta în adaptarea funcţională pentru implementarea noilor coduri, penal şi de procedură penală. Obiectivele pe care ni le-am stabilit sunt în concordanţă cu programul de guvernare 2013 – 2016 – domeniul afaceri interne, fiind orientate spre combaterea infracţionalităţii de toate tipurile şi creşterea continuă a gradului de siguranţă a cetăţeanului, acestea fiind stabilite prin programul managerial al şefului inspectoratului pentru anul 2014”, a conchis chestor de poliţie Valentin Pescari.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Românii vor beneficia de zboruri fără controale de frontieră. Află de când se va implementa procedura

Distribuie Duminică, 31 martie 2024, România va adera, după o perioadă îndelungă de încercări, la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.