Serviciul de Probaţiune Mureş, raport pe 2013 Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 795 Vizualizări

Serviciul de Probaţiune Mureş, raport pe 2013

Pe parcursul anului 2013, la nivelul Serviciului de Probaţiune Mureş au existat un număr de 344 supravegheri active, dinamica procesului de supraveghere indicând, la finele anului un număr de 309 persoane supravegheate, mai multe cu 109 comparativ cu cele aflate în evidenţa Serviciului la sfârşitul anului 2012. „În urma analizei activităţii anului 2012 când s-au înregistrat 99 cazuri noi, în anul 2013 se observă o creştere majoră a numărului de persoane condamnate a căror pedeapsă a fost suspendată sub supravegherea Serviciului, 153. Este de menţionat faptul că în anul 2013 s-a înregistrat numărul cel mai mare de cazuri noi de supraveghere, înregistrându-se o creştere cu 54,5% faţă de anul 2012”, a precizat Camelia Stăncescu, şeful Serviciului de Probaţiune Mureş.

344 de cazuri active în 2013

Potrivit acesteia, din totalul celor 344 cazuri active în anul 2013, activitatea de supraveghere a încetat pentru un număr de 44 persoane, din care 17 persoane au finalizat cu succes termenul de încercare, pentru nouă persoane s-a revocat suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, datorită comiterii unei noi infracţiuni în termenul de încercare, cinci cazuri au fost transferate la alte servicii de probaţiune din ţară, urmare a schimbării locuinţei de către persoanele supravegheate,  două persoane au decedat, iar în alte 11 cazuri supravegherea a încetat din alte motive. „Activitatea de supraveghere reprezintă o abordare diferită a modalităţilor de sancţionare şi reintegrare socială a infractorilor, prin realizarea unui transfer parţial, nu numai a responsabilităţii, ci şi a posibilităţii de acţiune a societăţii civile, acest lucru fiind posibil prin parteneriatele pe care serviciul le are cu organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale specializate. Finalitatea supravegherii este aceeaşi, indiferent de faptul că aceasta este privită ca modalitate de executare a pedepsei, activitate specifică serviciilor de probaţiune sau metodă de lucru cu persoanele care au comis infracţiuni. Astfel, scopurile supravegherii sunt: scăderea riscului de recidivă, prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni şi creşterea gradului de siguranţă socială. Faptul că un procent de doar 3% din totalul condamnaţilor aflaţi în supravegherea serviciului de probaţiune au săvârşit, în anul 2013, alte infracţiuni în cursul termenului de încercare, restul de 97% dând dovezi temeinice de îndreptare a comportamentului, indică eficienţa aplicării pedepselor neprivative de libertate”, a explicat Camelia Stăncescu.

Personal redus

În privinţa derulării unor activităţi de asistenţă şi consiliere, şeful Serviciului de Probaţiune Mureş a subliniat că 18 persoane supravegheate au depus cereri în acest sens, numărul scăzut al solicitărilor datorându-se mai multor factori, cum ar fi: desfăşurarea activităţii în afara ţării, existenţa unor dificultăţi materiale sau natura activităţilor lucrative prestate. „Nu în ultimul rând, unul dintre factori se referă la numărul redus al personalului Serviciului de Probaţiune din judeţul nostru, în cursul anului 2013, un număr de cinci consilieri susţinând activitatea întregului serviciu”, a arătat Camelia Stăncescu. Totodată, în activitatea Serviciului de Probaţiune Mureş au fost implicaţi patru voluntari, care au desfăşurat activităţi specifice, fiind supervizaţi de consilierii de probaţiune.

Formări continue pentru consilieri

În decursul anului 2013, toţi consilierii de probaţiune din cadrul serviciului au beneficiat de formare în vederea utilizării unor metode specializate de lucru cu persoanele condamnate aflate în supraveghere şi anume: programele „Unu la Unu” şi „Dezvoltarea de Abilităţi  Sociale – adulţi” (DAS), „Stop, Gândeşte şi Schimbă” şi „Managementul furiei”. „Ne dorim o concentrare a resurselor într-o mai mare măsură către activitatea de asistenţă şi consiliere, însă având în vedere intrarea în vigoare a Noilor Coduri, Penal şi de Procedură Penală, acest lucru va fi foarte dificil de realizat datorită creşterii semnificative a volumului de muncă pe care o preconizăm, având în vedere introducerea unor noi atribuţii pentru serviciul nostru”, a afirmat şeful Serviciului de Probaţiune Mureş.

Totodată, în anul 2013 a continuat aplicarea programului „Reducerea Riscului de Recidivă” în Penitenciarul Târgu-Mureş, în colaborare cu personalul din cadrul acestuia, fiind incluse un număr de 14 persoane private de libertate în cele două grupuri participante la program. „Acest program se adresează persoanelor private de libertate care urmează să fie liberate”, a menţionat Camelia Stăncescu.

Mulţumiri partenerilor şi colaboratorilor

Referindu-se la instituţiile partenere şi colaboratoare din anul care s-a încheiat, şeful Serviciului de Probaţiune Mureş a transmis mulţumiri acestora pentru sprijinul acordat în derularea activităţilor. „Numai în cadrul unei colaborări şi în cadrul unui efort susţinut de toate instituţiile cu atribuţii în domeniu avem posibilitatea să demonstrăm beneficiarilor că există multiple căi de acţiune în vederea evitării recidivei”, a declarat Camelia Stăncescu.

Activitatea Serviciului de Probaţiune Mureş a fost susţinută şi pe parcursul anului care a trecut de parteneri importanţi: Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mureş, Penitenciarul Târgu-Mureş, Primăria Târgu-Mureş, Instituţia Prefectului Judeţului Mureş, Direcţia Generală de Asistenţă Socială Mureş, Centrul de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog Mureş, Agenţia Judeţeană de Ocupare şi Formare a Muncii Mureş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, Spitalul Municipal „Gheorghe Marinescu” Târnăveni, Centrul Judeţean Mureş din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, Organizaţia „Salvaţi Copiii”, Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii, Fundaţia “Bonus Pastor” şi Fundaţia Buckner.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE