Home / Recomandări zi de zi / Copiii cu diabet, în aventura culorilor

Copiii cu diabet, în aventura culorilor

Distribuie

Un atelier de creaţie la care vor participa copiii cu diabet şi unde vor da o formă gândurilor, emoţiilor şi aspiraţiilor lor prin intermediul artei, muzicii şi picturii. Timp de patru luni, aceştia se vor aventura într-o terapie a culorilor, un proiect de terapie emoţională pentru copiii cu diabet insulinodependent. Atât pe parcursul proiectului, dar mai ales la sfârşitul acestuia, copiii vor participa cu lucrările lor la expoziţii deschise publicului larg.

O aventură colorată

Coordonaţi de psihologi şi artişti plastici, copiii se vor întâlni pe parcursul celor patru luni în atelierele de creaţie şi vor da formă gândurilor utilizând culorile. „Asociaţia Copiilor şi Tinerilor Diabetici (ASCOTID) Mureş a demarat începând cu 1 februarie, pe parcursul a 4 luni, proiectul de terapie emoţională ,,Aventura culorilor – utilizarea terapiei prin pictură la copiii cu diabet insulinodependent”. Proiectul face parte din Programul Mol pentru sănătatea  copiilor, sprijinit financiar  de Mol România şi  Fundaţia Pentru  Comunitate. Copiii înscrişi la acest proiect vor fi coordonaţi de artistul plastic Sălagean Ana şi psihologul Cozma Melania”, a spus Rodica Molnar, preşedinte ASCOTID-Mureş.

„Efectul aşteptat este dezvoltarea personală”

Psihologii spun că efectul aşteptat în urma participării la întâlnirile individuale şi cele de grup este dezvoltarea personală, vindecarea emoţională prin joc şi creaţie artistică, într-o atmosferă relaxantă, unde copiii se simt în mediul lor. „Participanţii la acest proiect vor alcătui două grupe de lucru care se vor întâlni în atelierul de creaţie pentru a da o formă gândurilor, emoţiilor şi aspiraţiilor lor, având totodată posibilitatea de a fi alături de prieteni. Obiectivul general al proiectului este valorizarea resurselor individuale necesare comunicării prin intermediul experienţei picturii şi artei, în general.
Efectul aşteptat în urma participării la întâlnirile individuale şi cele de grup este dezvoltarea personală, vindecarea emoţională prin joc şi creaţie artistică. Copiii vor crea materiale pline de încărcătură emoţională şi expresive, îşi vor însuşi tehnici de utilizare a instrumentelor necesare în pictură şi artă decorativă; de asemenea, într-o atmosferă relaxantă, necenzurată, aceştia vor avea posibilitatea de a utiliza în exprimarea lor şi alte materiale nonconformiste, materiale din natură, sticle, materiale textile, cu scopul promovării originalităţii, creativităţii şi implicării active a copiilor în organizarea întâlnirilor. Atât pe parcursul proiectului, dar mai ales la sfârşitul acestuia copiii vor participa cu lucrările lor la expoziţii deschise publicului larg. Trăirea bucuriei frumosului, experimentarea emoţiei pozitive şi transpunea în realitate a propriei originalităţi sunt lucruri incomensurabile, dar ele sunt izvorul bucuriei, a împlinirii personale şi dacă ne referim la copii, ele sunt baza personalităţii şi a fericirii lor”, a spus psihologul Melania Cozma.

„Împletim armonios diferite discipline”

Pictura, muzica şi arta fotografică se vor împleti armonios în acest proiect şi vor crea o altă viziune, o simfonie a frumosului şi a culorii, elementul principal din această aventură. „Începând din 1 februarie,  am pornit la drum într-o aventură a frumosului in „Aventura culorilor”. Timp de patru luni în aventura noastră vom încerca să împletim armonios diferite discipline, cum ar fi: pictura, muzica şi arta fotografică, pentru a fi puternic angajaţi pe tărâmul artelor. Vom munci cu drag, constientizând că munca poate fi o artă dacă o însoţesc sentimentele şi trăirile noastre de zi cu zi. Deci arta bine făcută este muncă frumos făcută. Să credem în puterea descoperirii frumuseţii, a poeziei şi muzicalităţii vieţii. Să ne dorim să ne putem bucura şi extazia ca un copil în faţa frumuseţilor înconjurătoare, a vieţii. Nu întotdeauna este nevoie să înţelegem cu mintea o lucrare artistică, un poem, un cântec, ci trebuie să ne cucerească prin ritm, prin muzicalitate, prin puterea de a sugera o stare chiar şi o viziune poetică. Aventura noastră va avea ritm prin trăiri ale frumosului. Inimile, gândurile şi visele noastre vor crea un ritm, o muzicalitate, o orchestră. Noi vom dirija o simfonie a frumosului, a culorii. Ceea ce vom simţi şi trăi în aventura noastră vom transpune prin limbaj artistic adecvat în lucrările noastre care vor fi o forţă purtătoare a echilibrului.bucuriei, frumuseţii şi a prieteniei noastre. Un întreg în diversitate. Dragi copii, vă dorim drum colorat în aventura noastră iar celor care ne vor întâlni în expoziţiile noastre lumină în suflete şi priviri. Dorim să lăsăm o urmă  a trecerii  nostre pentru a da sens şi profunzime operelor noastre pentru a deveni memoria momentului şi o legătură posibilă către un viitor cu şi mai multe aventuri artistice”, a precizat Ana Sălăgean, artist plastic.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Rectificare de buget la Consiliul Județean Mureș

Distribuie Plenul Consiliului Județean Mureș a aprobat vineri, 22 martie, cu prilejul unei ședințe ordinare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.