Home / Recomandări zi de zi / Tumoră toracică gigantică, extirpată cu succes

Tumoră toracică gigantică, extirpată cu succes

Distribuie

 

Echipa de medici de la Clinica de Chirurgie I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş,  formată din dr. Vasile Bud, dr. Vasile Habor, dr. Hogea Timur şi dr. Arhire, a mai bifat o intervenţie chirurgicală de succes, salvând astfel viaţa unei femei în vârstă de 64 de ani din judeţul Suceava. Pacienta avea o tumoră toracică recidivată de peste un kilogram, care i-a pus timp de mai mulţi ani viaţa în pericol. După aproape patru ore şi jumătate, medicii au reuşit extirparea tumorii, iar pacienta se află acum în recuperare.

Încă o intervenţie de succes

Medicii au decis, după o serie întreagă de analize, să practice intervenţia care se anunţa extrem de dificilă. „Era vorba de o bolnavă în vârstă de 64 de ani care a fost operată cu un sarcom de perete toracic în urmă cu trei ani. Nu s-a prezentat la controale, nu a urmat niciun tratament şi a venit în clinica noastră cu o tumoră de perete toracic drept. După o serie întreagă de analize, ne-am hotărât să practicăm o intervenţie laborioasă. Era un sarcom recidivat de perete toracic de localizare postlaterală care invada patru coaste. Concomitent cu invazia muşchilor, structurilor peretelui toracic şi a coastelor, invada şi o parte din ţesutul pulmonar. S-a hotărât rezecţia în bloc a formaţiunii, deci cu extirparea formaţiunii a peretelui toracic, a ţesutului pulmonar. Refacerea peretelui a fost dificilă, s-a făcut după metoda clasică, cu lame din oţel inoxidabil şi cu plasă de substituţie. Intervenţia a durat aproximativ patru ore şi 20 de minute, iar evoluţia postoperatorie este favorabilă”, a declarat dr. Vasile Bud.

Clinica de Chirurgie I, renumită pentru abordarea regiunilor anatomice multiple

Prof. dr. Constantin Copotoiu, şeful Clinicii de Chirurgie I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, a declarat că la Clinica de Chirurgie se fac foarte multe operaţii complexe. În cazul pacientei cu tumoră toracică, medicii au folosit ca substituţie plasă de polipropilenă care ţine loc de perete toracic. „În Clinica Chirurgie I din Târgu-Mureş se fac foarte multe operaţii complexe, pentru că este una dintre puţinele clinici din ţară care abordează mai multe regiuni anatomice. Plecând de la chirurgia endocrină, de la glandele tiroide, mamare, chirurgia toracică, digestivă, vascular-periferică, pe toate le abordăm. Am întâlnit multe cazuri dificile, complexe, în care, uneori, imaginaţia trebuie să lucreze. În urmă cu câteva zile, a fost operată de o echipă din clinica noastră o doamnă mai în vârstă cu o tumoră toracică recidivată, la care a trebuit să se refacă într-o oarecare măsură peretele toracic din lame metalice şi, de asemenea, s-a folosit plasă de polipropilenă care ţine loc de perete toracic. Evoluţia postoperatorie este foarte bună, iar bolnava se simte bine şi nu are tulburări respiratorii”, a declarat prof. dr. Constantin Copotoiu.

„Parcă m-am născut din nou”

Pacienta, Veronica Onofrei, s-a confruntat cu boala de mai mulţi ani, aceasta recidivând din cauza lipsei de tratament postoperator. Ea se simte bine acum şi le-a mulţumit medicilor că i-au luat durerea şi i-au dat o nouă şansă la viaţă. Acum promite să urmeze tratamentul şi să vină la control, chiar dacă locuieşte la peste 400 de kilometri de Târgu-Mureş. „Prima operaţie am avut-o în anul 2010, la tiroidă, că de acolo a plecat tot. Operaţia a mers bine. După vreo jumătate de an, mi-a apărut o umflătură, am mers iarăşi la spital şi m-au operat, însă boala a recidivat şi atunci am venit aici, la spital, la specialişti, le-am povestit şi dumnealor s-au ocupat de mine. Totul a ieşit bine, însă eu nu am mai venit la control, pentru că locuiesc departe şi după şase luni a recidivat iarăşi. M-au operat, deci aceasta a fost a treia operaţie. Am avut nişte dureri groaznice, iar dumnealor mi-au luat durerea şi m-am simţit de parcă m-aş fi născut a doua oară. În această toamnă, boala a recidivat a patra oară, pentru că eu nu i-am ascultat nici atunci şi nu am urmat tratamentul. După Sărbători, am venit din nou. Tumora era mare, cât o minge. Eram speriată şi fiica mea m-a încurajat să vin. Le doresc multă sănătate doctorilor şi le mulţumesc că mi-au luat durerea. În continuare, voi urma tratamentul şi-i voi asculta. Aici, medicii colaborează şi îngrijesc pacienţii foarte bine”, a povestit Veronica Onofrei.

Eroism, devotament, profesionalism…

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş a mulţumit echipei de medici şi a declarat că datorită eroismului, devotamentului şi profesionalismului medicilor, bolnavii câştigă în fiecare minut lupta cu moartea. „Această intervenţie chirurgicală bazată pe o procedură destul de rar întâlnită în România este dovada profesionalismului medicilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş. Totodată, este un alt pas important către alte obiective majore ale Spitalului, cum ar fi transplantul hepatic, transplantul renal, transplantul de pancreas. Aş vrea să mulţumesc echipei din cadrul SCJU Târgu-Mureş, care prin eroismul, devotamentul şi profesionalismul de care dau dovadă în fiecare secundă, în fiecare minut în lupta cu bolile, în lupta cu moartea, dau încredere pacienţilor, bolnavilor care se adresează cu speranţă acestui spital”, a declarat dr. Ovidiu Butuc, managerul SCJU Târgu-Mureş.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Rectificare de buget la Consiliul Județean Mureș

Distribuie Plenul Consiliului Județean Mureș a aprobat vineri, 22 martie, cu prilejul unei ședințe ordinare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.