Home / Politic / Sesiune cu realizări pentru senatorul Frătean

Sesiune cu realizări pentru senatorul Frătean

Distribuie

Senatorul social-democrat Alexandru Petru Frătean şi-a făcut public joi, 6 februarie, raportul de activitate pentru a doua sesiune parlamentară a legislaturii 2012 – 2016. Raportul cuprinde intervalul de luni cuprins între septembrie şi decembrie 2013, încheiat cu următorul bilanţ: şase iniţiative legislative adoptate, în calitate de coautor, în Senatul României, o propunere legislativă privind utilizarea însemnelor naţionale, 143 de proiecte de lege şi propuneri legislative dezbătute în Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială, 11 declaraţii politice, trei interpelări şi 97% prezenţă la dezbaterile şi voturile finale în Senatul României.

Iniţiativă pentru respectarea simbolurilor naţionale

Una dintre cele mai importante propuneri legislative iniţiată de Alexandru Petru Frătean se referă la modificarea şi completarea Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea Imnului Naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice. „Propunerea legislativă vizează modificarea şi completarea prevederilor legale referitoare la arborarea permanentă a drapelului României, care sunt întărite prin stabilirea obligativităţii acestei măsuri: „Drapelul României se arborează în mod permanent şi obligatoriu”. De asemenea, se stabilesc sancţiuni pentru nerespectarea regimului de arborare a drapelului naţional, precum şi pentru arborarea însemnelor altor state. Propunerea legislativă introduce prevederi clare şi explicite referitoare la intonarea Imnului Naţional la nivelul claselor primare şi gimnaziale. Pentru fiecare caz în parte sunt stabilite instituţiile responsabile pentru verificarea respectării prevederilor legale şi aplicarea măsurilor sancţionatorii”, a precizat senatorul PSD.

97%, prezenţa la voturile finale din Senat

De asemenea, Alexandru Petru Frătean se află pe poziţie fruntaşă într-un raport întocmit de Institutul de Politici Publice pe baza prezenţei la voturile finale electronice din Senatul României. „Conform Raportului de monitorizare al Institutului de Politici Publice: oglinda activității parlamentarilor în anul 2013, în ceea ce privește prezenţa nominală la dezbaterile și voturile finale electronice în perioada 1 septembrie 2013 – 31 decembrie 2013, mă regăsesc în topul acestui clasament, cu cel mai mare procent la nivelul Senatului: 97%, 385 de voturi exercitate din 396 voturi posibile”, a subliniat senatorul social-democrat.

Disputa cu Tokes Laszlo, câştigată

Potrivit raportului, în data de 3 septembrie 2013, Alexandru Petru Frătean a adresat preşedintelui României, în calitate de Cavaler al Ordinului Naţional „Steaua României”, o solicitare de retragere a Ordinului „Steaua României” acordat europarlamentarului Laszlo Tokes la data de 14 decembrie 2009, „pentru fapte dezonorante și contrare Articolului 1 din Constituția României, care au adus prejudicii României ca stat, precum și tuturor cetățenilor români care dezavuează pozițiile extremiste și contrare conviețuirii inter-etnice”.

Astfel, din Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României” a participat şi Alexandru Petru Frătean. „Mi-am susținut punctul de vedere conform solicitării mele de a-i fi retrasă această distincție europarlamentarului Laszlo Tokes. În pledoaria mea am punctat elementele care m-au determinat să adresez această solicitare și să mă alătur inițiativelor similare. Mai precis, am subliniat faptul că pentru mine primirea acestei onorante distincții în anul 2000 a fost un moment foarte important, care m-a marcat profund, înțelegând că apartenența la acest Ordin, care este cea mai înaltă decorație a statului român, înseamnă un model comportamental, un cod de onoare și de conduită ireproșabilă în sensul respectării și apărării legilor și valorilor fundamentale ale României. De aceea am considerat că trebuie să iau atitudine față de pozițiile și acțiunile europarlamentarului Laszlo Tokes îndreptate împotriva statului național român, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, care, în mod repetat, au încălcat Constituția României și chiar Codul Penal, aducând, în același timp, atingere prestigiului acestui Ordin. Am considerat că nu pot să stau alături de o persoană cu atitudini derapante, ca urmare am ales să lupt pentru onoarea Ordinului și să apăr modelul pe care acesta îl impune și îl oferă”, a arătat senatorul PSD.

Iniţiative legislative adoptate (coautor Alexandru Petru Frătean):

– Propunere legislativă privind ziua liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului. Părinții sau reprezentanţii legali ai copilului vor putea beneficia de o zi liberă anual pentru a verifica starea de sănătate a acestuia. Ziua liberă va fi acordată la cererea unuia dintre părinți, astfel prevenind abuzul utilizării acestui privilegiu. Familiile cu doi copii vor beneficia tot de o zi liberă, pe când cele cu trei sau mai mulți copii vor primi două zile libere pe an, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul. Angajatorul nu este obligat să plătească această zi liberă.

– Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 84/2012 privind stabilirea salariilor personalului din sectorul bugetar în anul 2013, prorogarea unor termene din acte normative, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, în sensul instituirii unor excepţii în ceea ce priveşte indemnizaţiile pentru persoanele alese din cadrul organelor autorităţilor publice locale.

– Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 62 din 10 mai 2011 a dialogului social – republicată. Această iniţiativă legislativă permite ca, în funcţie de specificul fiecărui sector de activitate bugetar, prin contractele colective de muncă, să se stabilească modalităţile concrete de negociere colectivă a contractelor ce se vor încheia la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice care au în subordine sau în coordonare alte persoane juridice care angajează forţă de muncă, autorităţi/instituţii aflate în coordonarea sau subordonarea autorităţii publice centrale. În acest fel se va asigura respectarea dreptului constituţional la negocieri colective consacrat de legislația în vigoare.

– Propunere legislativă pentru modificarea articolului 24 din Legea 62 din 10 mai 2011 a dialogului social – republicată.

– Propunere legislativă de modificare şi completare a Legii nr. 223 din 2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

– Propunere legislativă pentru modificarea articolului 27 al Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Condiția UDMR Târgu Mureș pentru a avea ”colaborări electorale” cu AMT și Partida Romilor Pro-Europa

Distribuie Adunarea Generală a UDMR Târgu Mureș a decis joi, 21 martie, mandatarea liderului organizației, …

0 comentarii

  1. Care sunt reusitele domnilor ? Poate altii nu au facut nici atat dar il rog pe domnul senator sa imi spuna ce a facut el pentru oamenii care l-au ales concret…toti parlamentarii traiesc in alta lume iar noi care am votat inca o data pentru o speranta ne uitam dezamagiti cum mai apare cate unul sa se laude cu reusitele lui. Va spun eu care sunt reusitele dumneavoastra: nici una pentru ca noua ne este la fel de greu. Trimitandu-va pe dumneavoastra in parlament nu am schimbat nimic; mai trebuie sa mai asteptam iar cativa ani si sa speram ca o sa vina intr-un final un om care se va putea impune si sa schimbe ceva pentru comunitatea care l-a votat.

    • nu te mai prezenta la vot sau, anuleaza-l, ca oricum ai face,e un lucru bun.
      sa votezi acum sau in viitor in tara asta, e ca si cum ti-ai fura singur caciula!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.