Dr. Manuela Cucerea: „Promovăm alimentaţia naturală” Interviu
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 1248 Vizualizări

Dr. Manuela Cucerea: „Promovăm alimentaţia naturală”

Activitate medicală, didactică şi de cercetare permanentă, intensă şi de calitate, o echipă medicală dedicată şi iubitoare de meserie, un colectiv unit pentru a deservi făpturile cele mai mici şi o clinică de top, cu rezultate care confirmă zilnic acest lucru. Clinica de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş este şi centrul regional de Terapie Intensivă Pediatrică. Este clinica care tratează sute de copii prematuri sănătoşi sau cu malformaţii anual. Aici se fac intervenţii chirurgicale pentru malformaţii congenitale, dar şi îngrijiri preoperatorii. Este locul în care mamele îşi pun toate speranţele şi clinica baby friendly, care promovează alăptarea şi contribuie la crearea relaţiei mamă-copil. Despre reţeta unei clinici de succes ne vorbeşte dr. Manuela Cucerea, medic specialist neonatologie şi medic primar pediatrie şi şefa Clinicii de Neonatologie.

Reporter: Să ne prezentaţi Clinica de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş. Ştim că aici există centrul regional de Terapie Intensivă Neonatală. Ce înseamnă acest lucru şi de unde mai primiţi nou-născuţi?

Dr. Manuela Cucerea: Clinica de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş face parte din Unitatea de Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie. Clinica are 65 de paturi, dintre care 15 fac parte din Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală, centrul regional, 15 paturi pentru prematuri şi 35 de paturi pentru nou-născuţii sănătoşi. Compartimentul de Terapie Intensivă pare cel mai important pentru că este centrul regional de terapie intensivă, adică deservim regiunea, respectiv judeţele Mureş, Harghita, Covasna, dar primim copii din toată ţara. Chirurgia cardiovasculară, fiind singurul centru care primeşte nou-născuţi pentru intervenţii chirurgicale pentru malformaţii congenitale, îngrijirile preoperatorii sunt asigurate de către noi. Ca atare, adresabilitatea este foarte mare. Avem în permanenţă între 1 şi 5 copii nou-născuţi internaţi cu malformaţii congenitale critice. Ne ocupăm de toată patologia neonatală conform competenţelor centrelor de nivel 3. Noi suntem centru de nivel 3, deci de cel mai înalt rang. Începând de la copii cu asfixieri la naştere, copii cu patologie malformativă şi până copii prematuri sănătoşi şi cu patologie, cu vârsta de gestaţie mică, de 24 de săptămâni.

Rep.: Cum se prezintă clinica când vine vorba despre dotări şi echipamente? De ce materiale sau echipamente ar mai fi nevoie?

M.C.: Avem echipament modern şi oarecum suficient, dar din păcate acesta se uzează fizic şi moral şi trebuie înlocuit. Costurile terapiei sunt foarte ridicate în secţiile de terapie intensivă neonatală, pentru că toate echipamentele costă, la fel consumabilele, inclusiv medicamentele pe care le folosim sunt foarte scumpe. Cât mai repede ne-ar trebui o suplimentare a numărului de monitoare, oximetre şi incubatoare, pentru că cele pe care le avem funcţionează la foc continuu şi cedează. Noi, împreună cu Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi, am fost primul centru pilot din ţară de terapie intensivă neonatală începând din 2004 prin programul guvernamental româno-elveţian şi ca atare am început activitatea intensivă din acel an. Pe de altă parte, am fost dotaţi atât cu echipamente moderne care au venit pe parcursul a patru ani, dar am devenit şi centru naţional de training în neonatologie, în urgenţe neonatale, în resuscitare neonatală, echilibrarea pe transport a nou-născutului şi, de fapt, în orice patologie neonatală.

Rep.: Ştim că sunteţi şi într-o perioadă de renovare. Cum vă desfăşuraţi activitatea în aceste condiţii şi ce anume se va schimba odată cu aceste modernizări. De asemenea, vă rugăm să ne vorbiţi şi despre construcţia realizată pe una din aripile spitalului. Ce va fi acolo?

M.C.: De cele mai multe ori nu facem faţă cazurilor din punct de vedere al numărului limitat de locuri şi al adresabilităţii foarte mari. Întotdeauna suntem supraaglomeraţi, dar acum suntem şi în renovare, deci spaţiul este mult restrâns, dar încercăm să supravieţuim, având în vedere că atunci când vor fi gata aceste lucrări de modernizare, va fi foarte frumos. Saloanele de terapie intensivă vor fi modernizate începând de la toate circuitele electrice, va fi baie în fiecare salon, vor fi geamuri termopane, sistem de aer condiţionat. S-a schimbat şi structura secţiei în sensul că o parte dintre pereţii saloanelor au fost demolaţi şi s-au reconstruit alţii. Plus că s-a mai ridicat un nivel pe una din aripile spitalului, unde va fi un laborator de genetică, săli de curs şi facilităţi pentru noi. Sperăm să se finalizeze în martie 2014 lucrările.

Rep.: Dumneavoastră călătoriţi mult, participaţi la congrese, conferinţe şi foruri naţionale şi internaţionale. Aţi văzut şi activitatea din alte clinici de acelaşi rang din ţară. După toate acestea, ne puteţi spune unde se situează Clinica de Neonatologie din Târgu-Mureş?

M.C.: Fără lipsă de modestie, Clinica de Neonatologie se situează în top în comparaţie cu alte clinici de neonatolgie din ţară, din punct de vedere al dotărilor, al echipei medicale, cât şi din punct de vedere al patologiei de care ne ocupăm. Suntem cam singurii din ţară care îngrijim preoperator copiii cu boli cardiace. De asemenea, îngrijim şi copiii cu patologie neurologică, hidrocefalii, stări post hemoragice. Avem transferuri din ţară pentru intervenţiile neurochirurgicale. Avem opt medici primari în neonatologie, o echipă medicală de top. Momentan, din punct de vedere al medicilor acoperim necesarul, dar mai avem nevoie de asistente şi infirmiere. Clinica de Neonatologie colaborează foarte bine cu Institutul Inimii, cu Clinica de Cardiologie Pediatrică, Clinica de Neurochirurgie, Clinica de Pediatrie, Clinica de Radiologie şi suntem într-un angrenaj care funcţionează foarte bine. Şi, bineînţeles, colaborăm cu Clinica de Obstetrică-Ginecologie, pentru că lucrăm împreună.

Rep.: Câte intervenţii chirurgicale se fac anual la Clinica de Neonatologie? Colaboraţi şi cu medici din străinătate?

M.C.: Anul trecut am avut aproximativ 80 de intervenţii chirurgicale, copii cu malformaţii cardiace severe care au fost internaţi la noi şi care au fost transferaţi la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară sau în Clinica de Cardiologie Pediatrică. Transferuri în străinătate am avut destul de rar, având în vedere faptul că aici există Centrul de Chirurgie Cardiovasculară, unde tratăm cazuri care nu pot fi rezolvate în ţară şi care au şi în străinătate şanse reduse. Avem colaborări cu medici din Elveţia, din Statele Unite ale Americii. Avem proiecte comune, workshop-uri. În acest an am avut un workshop de resuscitare neonatală cu colegi din SUA, unde am invitat medici din toată regiunea. Activitatea de training se desfăşoară continuu aici. Avem şi un program de follow up, de urmărire a nou-născutului. În funcţie de patologia existentă la externare, copiii vin şi noi îi urmărim până la vârsta de doi ani, în colaborare cu un oftalmolog, neurolog pediatru, medic orl şi hotărâm împreună care este terapia cea mai bună sau intervenţia care trebuie efectuată pentru a limita foarte mult sechelele care apar în mod frecvent la aceşti copii.

Rep.: Ce ne puteţi spune despre activitatea didactică? Până la urmă, rezidenţii ar putea fi viitorii membri ai echipei medicale de excepţie, nu-i aşa?

M.C.: Încercăm să facem şi proiecte care să ne aducă echipamente. Dorim să facem un proiect prin care să ne putem achiziţiona un ecograf. Avem şi activitate didactică foarte susţinută cu studenţii, îndrumăm şi rezidenţii în neonatologie, pediatrie şi urgenţă. Pregătim medici neonatologi foarte buni şi sper ca aceştia să lucreze în ţară, pentru că am văzut că sunt pasionaţi şi le place foarte mult ceea ce fac. Şase medici din echipa actuală sunt foşti rezidenţi de aici, de la Târgu-Mureş. Datorită echipei am ajuns la aceste rezultate.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE