Secretele de stat, subiect tabu pentru judecători Administratie
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 521 Vizualizări

Secretele de stat, subiect tabu pentru judecători

Niciun judecător care îşi desfăşoară activitatea în raza de competenţă a Tribunalului Mureş, Curţii de Apel Târgu-Mureş şi Judecătoriei Târgu-Mureş nu deţine certificat ORNISS (Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat) care asigură acces la informaţii cu privire la siguranţa naţională. Totodată, pe rolul celor trei instanţe mureşene nu există niciun proces care să aibă ca obiect nerespectarea siguranţei naţionale.

26 de judecători la Tribunal

În prezent, la Tribunalul Mureş îşi desfăşoară activitatea 26 de judecători: 13 la Secţia Civilă, 6 la Secţia Penală şi 7 la Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal. „Niciun judecător din cadrul Tribunalului Mureş nu deţine certificat ORNISS. De asemenea, vă comunicăm faptul că pe rolul Tribunalului Mureş nu sunt procese în care inculpaţii să fie trimişi în judecată pentru nerespectarea siguranţei naţionale”, a precizat, pentru cotidianul „Zi de Zi”, judecătorul Sonia Deaconescu, purtător de cuvânt al Tribunalului Mureş.

28 de judecători la Curtea de Apel

De asemenea, în prezent în organigrama Curţii de Apel Târgu-Mureş figurează 28 de judecători, astfel: 10 la Secţia Civilă, 8 la Secţia penală (din care doi inspectori la Consiliul Superior al Magistraturii) şi 10 la Secţia Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal (din care unul numit la Consiliul Superior al Magistraturii). „Niciun judecător din cadrul Curţii de Apel nu deţine acest tip de certificat”, a menţionat, pentru cotidianul „Zi de Zi”, judecătorul Florin Dima, preşedintele Curţii de Apel Târgu-Mureş. „În prezent, pe rolul Curţii de Apel nu se află procese având acest obiect”, a completat judecătorul Florin Dima.

27 de judecători la Judecătorie

Nu în ultimul rând, în schema de funcţionare a Judecătoriei Târgu-Mureş sunt ocupate 27 de posturi de judecător, după cum urmează: 17 la Secţia Civilă, 7 la Secţia Penală (din care un post delegat la Penitenciarul Târgu-Mureş) şi 3 judecători stagiari. În cadrul Judecătoriei Târgu-Mureş nu există înregistrat niciun dosar având ca obiect nerespectarea siguranţei naţionale”, a arătat, pentru cotidianul „Zi de Zi”,  Bogdan Cozgarea, judecător delegat pentru relaţia cu mass media din cadrul Judecătoriei Târgu-Mureş. „Pe rolul Judecătoriei Târgu-Mureş nu există înregistrat niciun dosar având ca obiect nerespectarea siguranţei naţionale”, a adăugat judecătorul Bogdan Cozgarea.

Ce e certificatul ORNISS?

Detalii despre certificatul ORNISS am aflat de la judecătorul Florin Dima, preşedintele Curţii de Apel Târgu-Mureş. „Potrivit articolului 7, alineatul 4 din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, accesul la astfel de informaţii – secret de stat, respectiv secret de serviciu, este garantat, sub condiţia validării alegerii sau numirii şi a depunerii jurământului, atât pentru judecători cât şi pentru procurori care, în concordanţă cu atribuţiile specifice, sunt îndreptăţiţi să aibă acces la informaţiile clasificate fără îndeplinirea proceduriloe prevăzute de legea menţionată, în baza unor proceduri interne ale instituţiilor din care aceştia fac parte, avizate de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, după ce au luat cunoştinţă de responsabilităţile ce le revin privind protecţia informaţiilor clasificate şi au semnat angajamentul scris de păstrare a secretului. Pentru judecători şi procurori, procedura internă prevăzută de lege se stabileşte prin regulament elaborat de Consiliul Superior al Magistraturii şi avizat de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat”, a explicat judecătorul Florin Dima.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE