Home / Agricultura / Utilul cu plăcutul, îmbinate de fermieri la “Manadas”

Utilul cu plăcutul, îmbinate de fermieri la “Manadas”

Distribuie

Restaurantul “Manadas” din cadrul Complexului “President” a găzduit vineri, 28 februarie, tradiţionala întâlnire a specialiştilor din agricultura judeţului Mureş, eveniment ajuns în acest an la ediţia a 11-a, organizat de către Direcţia Agricolă pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Mureş.

Lansare inedită de carte

Evenimentul a reunit peste 200 de fermieri din judeţul Mureş, care au respectat tradiţia de a se întâlni  înaintea campaniei de primăvară la un moment de bună dispoziţie. Întâlnirea a prilejuit şi prezentarea “Manualului utilizării fertilizanţilor” carte apărută graţie colaborării dintre Azomureş şi Facultatea de Agricultură din Cluj Napoca din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară care au demarat un proiect comun de studiere a efectului fertilizanţilor asupra productivităţi şi calităţii producţiei agricole. “Dacă vrem să ne apropiem de cei din vest, trebuie să respectăm absolut toate verigile tehnologice. Cu această ocazie  fermierii veniţi la această întâlnmire au primit o carte care ne-a fost dăruită din partea unui mare român care este Mihai Aniţei, directorul Azomureş. Avem foarte mare nevoie de această carte, de acest ghid al aplicării fertilizanţiolor. În ea avem răspunsuri la foarte multe întrebări şi dacă vom aplica cum trebuie ce scrie în această carte sunt convins că anul 2014 va fi mult mai bun  decât 2013. De aceea, în numele agricultorilor din judeţul Mureş mulţumesc Combinatului Azomureş”, a precizat Liviu Timar, directorul executiv al DADR Mureş.

“Ştiu necazurile oamenilor de la ţară”

Pritre cei prezenţi s-au numărat şi oficialităţi ale judeţului, senatori, deputaţi, toţi cu legătură directă asupra activităţii în agricultură, printre aceştia numărându-se deputatul UDMR Kelemen Attila şi senatorul PNL Akos Mora. “Nu sunt aici la acest microfon ca şi deputat. Mult mai mult cred sunt aici ca medic veterinar cu o vechime de 43 de ani. Locul meu cred că este printre voi, dragi fermieri. Sunt medic veterinar, crescător de animale, sunt un om de ţară şi ştiu necazurile oamenilor de la ţară. Avem multe de făcut în agricultură. După această iarnă blândă sperăm la un an agricol de asemenea bun. Sunt  convins de ce înseamnă rolul specialistului în agricultură, şi astăzi şi înainte de 1989, rol care trebuie menţinut şi respectat în continuare”, a precizat deputatul Kelemen Attila.

Agricultura şi absorţia fondurilor europene

Senatorul Akos Mora a punctat importanţa sectorului agricol în dezvoltarea României precum şi cea a absorţiei fondurilor europene pentru agricultură. “Sunt apropiat de agricultură şi prin hameiul care se cultivă în zona Sighişoarei sunt aproape de problemele agricultorilor. În România, există două motoare care trebuie repornite urgent, agricultura şi absorţia fondurilor europene. Sunt două motoare care dacă le putem reporni inteligent, putem să creem acea bunăstare pe care o dorim cu toţii în viitor. România are suprafaţa agricolă de trei ori mai mare decât media europeană de care trebuie să profităm. Din păcate, nu folosim de bine această suprafaţă în interesul propriu”, a precizat Akos Mora.

Diplome de Excelenţă

Ca în fiecare an, organizatorii au premiat seniorii agriculturii mureşene, noutatea din 2014 fiind evidenţierea tinerilor specialişti, viitorul agriculturii mureşene. Printre veteranii care au primit Diplome de Excelenţă s-au numărat ing. Filareta Dungaciu, cu o bogată activitate în domeniul fabricării cărnii şi a conservelor, ing. Alexandru Bunda, de asemenea cu o bogată actvitate în agricultură şi în administraţia judeţului Mures. La polul opus, cel al tinereţii, s-a situat ec. Paul Olimpiu Nedelea, evidenţiat în ce priveşte proiectele şi accesarea fondurilor europene pentru agricultură, el fiind persoana din spatele investiţiilor de la Ceragrim Ungheni.

După răsplătitea celor trei cu Diplome de Excelenţă s-a trecut la partea plăcută a întâlnirii de la Manadas, dansul şi voia bună fâcându-şi loc printre cei prezenţi care s-au bucurat de o seară împreună cu cei dragi. Fiind în avanpremiera Mărţişorului, doamnele şi domnişoarele au au primit flori din partea organizatorilor.

 

De asemenea, verificati

AFIR: Finanțări de 70.000 de euro pentru tinerii fermieri. Peste 440 de proiecte câștigătoare, doar unul din județul Mureș

Distribuie Potrivit unui raport publicat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru proiectele depuse …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.