Home / Agricultura / Cursuri de însămânţări artificiale la Semtest BVN

Cursuri de însămânţări artificiale la Semtest BVN

Distribuie

Semtest BVN Mureş, singura unitate din România autorizată pentru export de material seminal taurin, găzduieşte între 4 şi 6 martie, la sediul din Sângeorgiu de Mureş, un curs de perfecţionare în activitatea însămânţării artificiale. Evenimentul este organizat de Asociaţia „Organizaţia Naţională de Însămânţări Artificiale” care are sediul în aceeaşi locaţie cu compania Semtest BVN Mureş, şi se adresează medicilor veterinari, inginerilor zootehnişti şi fermierilor care dorescă să desfăşoare activităţi de însămânţare artificială.

Accent pe instruirea practică

Potrivit medicului veterinar Lucian Hârceagă, în cele trei zile cursanţii îşi vor însuşi cunoştinţe teoretice şi mai ales abilităţi practice în domeniul însămânţării artificiale la speciile de bovine şi suine. „Cursul se adresează medicilor veterinari care lucrează în domeniul reproducţiei, respectiv în domeniul însămânţărilor artificiale la vacă şi scroafă şi are ca scop şi temă principală deprinderea însuşirilor şi experienţei practice de efectuare a acestor însămânţări. Punem accentul pe latura practică de efectuare a însămânţărilor, datorită faptului că ştim foarte bine, cursanţii noştri vin cu un bagaj de cunoştinţe deja acumulate din facultate şi din activitatea ulterioară. Noi nu facem decât să le clarificăm anumite lucruri, să le reamintim aspectele teoretice ale morfologiei, fiziologiei, aparatului reproducător la cele două specii, ale aspectelor teoretice referitoare la biotehnologiile de reproducţie la animale, dar punem accent pe partea practică, de efectuare propriu zisă a tuturor etapelor care sunt necesari desfăşurării acestei activităţi. Vom avea în vedere şi inginerii zootehnişti şi operatorii care lucrează deja în acest domeniu şi chiar şi fermierii care doresc să îşi însămânţeze propriile efective de vaci şi scroafe”, a precizat dr. Lucian Hârceagă, care are o experienţă de 18 ani în domeniul cercetării şi care printre preocupările profesionale, din anul 2012, şi transferul de embrioni.

Participanţi din toată ţara

Cursul găzduit de Semtest BVN Mureş a atras interesul în rândul profesioniştilor din domeniu din majoritatea judeţelor ţării. „Avem participanţi din toată zona noastră de activitate, respectiv din întreaga ţară. Fiind primul curs, pot să vă spun că s-au înscris doritori din Cluj, Neamţ, Iaşi, Mureş şi avem solicitări pentru efectuarea, din data de 18 martie, a celui de-al doilea curs unde vor veni, la fel, medici veterinari, ingineri zootehnişti, fermieri, operatori însămânţări din Braşov, Sălaj, Suceava, Iaşi şi Mureş. Vrem să organizăm lunar aceste cursuri şi solicitările sunt destul de numeroase”, a explicat dr. Lucian Hârceagă.

Diplome recunoscute de Semtest BVN Mureş

Directorul Semtest BVN Mureş, ing. zoot. Valer Sician, a subliniat importanţa abilităţilor practice pentru profesioniştii din domeniul însămânţărilor artificiale. „Participanţii sunt medici veterinari cu diplomă în domeniu, care doresc să activeze în domeniul însămânţărilor artificiale şi duc lipsă de partea practică. Exact asta facem, un curs cu suport teoretic şi mai ales practic pentru participanţi, în cadrul unităţii noastre. La finalul cursului se va da un test, participanţii vor primi diplome recunoscute de către noi şi vor avea competenţe în însămânţările artificiale. O grupă de curs este alcătuită din zece persoane, nu dorim să facem grupe mai mari pentru ca fiecare să poată deprinde cât mai bine tehnica însămânţării. Avem un efectiv de animale pus la dispoziţie cursanţilor, alcătuit din cinci capete, şi atunci nu ne permitem să facem grupe mai mari. Încercăm să facem lunar o grupă şi deja sunt solicitări pentru următoarele trei grupe. Dacă va fi nevoie, vom face chiar două grupe pe lună”, a declarat ing. zoot. Valer Sician.

Obiectiv în 2014: exporturi dublate pentru piaţa din China

De asemenea, directorul Semtest BVN Mureş şi-a manifestat încrederea că unitatea pe care o conduce va continua vânzările în China şi în acest an, obiectivul propus fiind exportarea unui număr de doze cel puţin dublu comparativ cu 2013. „Începând de anul trecut am exportat în China 50.000 de doze de la cei mai buni şase tauri ai noştri, iar semnalele sunt pozitive. Chiar săptămâna trecută am avut doi inspectori reprezentanţi ai delegaţiei chineze de la AQSIQ şi aceştia s-au declarat mulţumiţi de rezultatele care încep să apară. Intenţionăm să mărim numărul de doze exportate pe piaţa din China care este foarte mare, ei având 100 de milioane de animale, 50.000 de doze nu reprezintă o cantitate foarte mare. Sperăm ca în acest an numărul de doze să fie cel puţin dublu comparativ cu anul trecut. Totodată, avem solicitări de 2.000 de embrioni de la două ferme din China, în condiţiile în care capacitatea noastră de producţie este de câteva sute”, a arătat ing. zoot. Valer Sician.

2.600 de operatori de însămânţări artificiale

Asociaţia „Organizaţia Naţională de Însămânţări Artificiale” este o organizaţie înfiinţată în anul 2012 care coordonează practic însămânţările artificiale şi încearcă să coordoneze operatorii de însămânţări artificiale din toată ţara. „Până la urmă era nevoie să apară o astfel de organizaţie pentru că cei care lucrează în însămânţările artificiale erau dezorganizaţi. În România sunt aproximativ 2.600 de operatori de însămânţări artificiale, din care 700 sunt membri în această asociaţie”, a menţionat ing. zoot. Valer Sician.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Festival al culesului strugurilor în județul Mureș

Distribuie Consilierii județeni au aprobat marți, 27 februarie, cu prilejul unei ședințe extraordinare de lucru …

9 comentarii

  1. As vrea sa ma înscriu si eu la curs sunt fermier

  2. Sunt fermier si as dori sa ma înscriu si eu la curs ce trebuie sa fac sa ma pot înscrie

  3. Popescu Marinel

    Buna ziua ,vreau sa ma înscriu la cursul dumneavoastra de insamanatare artificială cum trebuea sa procedezi Va multumesc

  4. Buna ziua
    Cand faceti cursuri de insemantare artificial in anul 2019 pentruca sant technician veterinar si vreau sa practic .

  5. BUNA ZIUA,CAT DUREAZA UN ASEMENEA CURS,CE TAXE SE PERCEP,CE PREGATIRE PROFESIONALA E NECESARA SI CUM POT LUA LEGATURA CU ECHIPA DUMNEAVOASTRA?UN CONTACT VA ROG!

  6. Bună ziua. SUNT MEDIC VETERINAR ȘI DORESC SA MĂ ÎNSCRIU LA CURSUL DE OPERATOR ÎNSĂMÂNȚAT . CÂND MAI ORGANIZAȚI CURSURI .Aștept răspuns e

  7. olteanu florian

    buna ziua! sunt tehnician veterinar cu o experienta de 15 ani,, vreau sa-mi imbunatatesc cunostintele in aceasta meserie si sa o practic. de aceea am nevoie de ascest curs ptr a practica. cum poa sa ma inscriu la acest curs si daca da un nr de tel. de contact si cat ar costa acest curs. VA MULTUMESC!

  8. Léo lacrimioara

    Cum pot sa ma inscrie la curs sau l’as ati-mi un Nr de tel la care sa va putem contacta

    • Martin Mădălin Andrei

      Mar interesa acest curs eu am terminat thegnician veterinar și a-și vrea sa termin și zoothegnia 0732886330

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.