Valentin Bretfelean dixit: „Marşul secuilor, ilegal!” Administratie
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 524 Vizualizări

Valentin Bretfelean dixit: „Marşul secuilor, ilegal!”

După ce Tribunalul Mureş a respins luni, 3 martie, cererea Asociaţiei Siculitas împotriva avizului negativ dat de municipalitate pentru marşul secuiesc din data de 10 martie, şeful Poliţiei Locale din Târgu-Mureş, Valentin Bretfelean, a transmis un mesaj clar reprezentanţilor Asociaţiei Siculitas, cea care organizează evenimentul comemorativ: marşul a fost declarat ilegal de o instanţă, iar legea trebuie respectată!

Reporter: Instanţa a menţinut avizul negativ dat de municipalitate pentru marşul secuilor din 10 martie. Sunteţi mulţumit de decizia Tribunalului Mureş?

Valentin Bretfelean: Tribunalul Mureş, în şedinţă publică a respins ieri (luni, 3 martie – n.r.) ca inadmisibilă cererea prin care Asociaţia Siculitas a solicitat revocarea în instanţă a avizului negativ pe care autorităţile locale din Târgu-Mureş l-au dat în cazul marşului secuiesc din 10 martie. Prin această decizie a instanţei nu s-a făcut altceva decât să se confirme ceea ce Comisia de avizare a adunărilor publice în integralitatea sa a stabilit ceea ce a stabilit şi conducerea executivă a municipiului şi ceea ce a respectat prin esenţă prin neatacarea în contencios administrativ, prefectul judeţului Mureş. Se vede de la o poştă că atât autorităţile publice locale, prin Comisia de avizare, şi primarul municipiului Târgu-Mureş, cât şi reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul judeţului Mureş, dar şi o instanţă de judecată la nivel de Tribunal au considerat ca neîntemeiată solicitarea Asociaţiei Siculitas.

Rep.: Care sunt argumentele pentru care marşul secuilor nu ar trebui să aibă loc în acest an?

V.B.: Raportându-ne la incidentele care au existat anul trecut când unele asociaţii, ligi, fundaţii sau formaţiuni politice din ţara vecină au participat la eveniment şi au scandat lozinci împotriva statului de drept, a unităţii şi integrităţii teritoriale a României, lozinci cu caracter naţionalist – iredentist, separatist, pe criterii etnice, secesionist, toate acestea au condus la decizia celor la care făceam trimitere anterior. De asemenea, trebuie să precizăm faptul că Garda Ungară, participantă la manifestarea de anul trecut, organizată tot de către Asociaţia Siculitas, este interzisă în ţara vecină. Nu este normal, de asemenea, ca un partid din ţara vecină să protesteze în România împotriva autorităţilor locale sau împotriva unor decizii ale Guvernului României, aşa cum s-au pronunţat că doresc să facă şi în acest an. Nu cred că un partid dintr-o ţară vecină, prietenă fie ea cum e şi Ungaria, are ceva de spus cu privire la politica statului român în ceea ce priveşte împărţirea administrativ-teritorială. În consecinţă, considerăm că Târgu-Mureş, fiind un oraş multicultural, în care români şi maghiarii se înţeleg bine şi foarte bine, un oraş în care copii noştri, părinţii noştri, convieţuiesc în condiţii bune şi foarte bune, nu este normal ca unele iniţiative extremiste, indiferent din care parte pornesc, să strice această convieţuire paşnică.

Rep.: Ce măsuri preventive va întreprinde Poliţia Locală Târgu-Mureş?

V.B.: Prima măsură preventivă, şi cea mai importantă, este informarea corectă a cetăţenilor municipiului Târgu-Mureş şi a participanţilor la eveniment, indiferent de naţionalitatea lor, de zona din care provin, vis a vis de dorinţa târgumureşenilor de păstrare a climatului interetnic şi vis a vis de sancţiunile la care se expun în condiţiile în care nu respectă legislaţia română în vigoare, respectiv Legea 60 din 1991 republicată, privind adunările publice, şi Legea 61 privind ordinea publică, precum şi prevederile constituţionale în materie.

Rep.: Avocatul Asociaţiei Siculitas, Kincses Elod, a afirmat luni că în cazul în care evenimentul din 10 martie se va solda cu scandal dumneavoastră şi primarul municipiului Târgu-Mureş veţi fi responsabili. Ce spune legea din acest punct de vedere?

V.B.: În conformitate cu prevederile Legii 60, articolul 12, litera h, şi nu doar litera h, rezultă clar că organizatorii sunt singurii respnsabili de denaturarea scopului declarat al manifestării. Însăşi tipul lor de acţiune de anul trecut ne pune pe gânduri deoarece având loc asemenea scandări şi manifestări iredentiste erau obligaţi în conformitate cu articolul de lege invocat anterior ca prin oamenii de ordine să îndepărteze din mulţime pe cei care erau provocatori sau să apeleze la instituţiile statului, respectiv la Jandarmeria Română. Nu au făcut nimic din acestea, complăcându-se în această situaţie care putea degenera într-un conflict la Târgu-Mureş. Dacă faptul că li s-a aprobat manifestarea comemorativă nu este pe placul dânşilor şi invocă vis a vis de drepturile şi libertăţile fundamentale că nu li s-a dat dreptul la libera exprimare, e clar că din nou iau în derâdere prevederile legii româneşti. Ba da, în cadrul manifestării comemorative au dreptul să se exprime liber, problema este că nu putem bloca un oraş ca Târgu-Mureş într-o zi de lucru, când pe stradă se plimbă cetăţeni ai acestui oraş, şi când oamenii se întorc de la serviciu, să blocăm bulevarde întregi pe care să mărşăluiască aceşti oameni în condiţiile în care există elemente de certitudinecă din nou vor exista provocări. Eu cred că şi pentru organizatori ar fi foarte bine să se limiteze la acţiunea comemorativ-istorică şi să nu de o altă conotaţie manifestării. Faptul că sunt încriminat direct este că fiind preşedintele Comisiei de vizare, m-am făcut purtătoruld e cuvânt al acestei comisii, deoarece prin Hotărâre de Consiliu Local, comisia are secretariatul la Poliţia Locală. Nu am personal cu nimeni nimic, însă consider că legea trebuie respectată de toată lumea, indiferent de ce calitate are.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE