Meda Grama, procurorul care reprezintă UE în Cisiordania Administratie
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 769 Vizualizări

Meda Grama, procurorul care reprezintă UE în Cisiordania

Detaşată de Consiliul Superior al Magistraturii în funcţia de Justice Expert în cadrul Misiunii de Poliţie a Uniunii Europene pentru Teritoriile Palestiniene, Meda Grama, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Mureş, a fost de acord să dezvăluie, în exclusivitate pentru cotidianul „Zi de Zi”, câteva din culisele plecării sale într-una din cele mai riscante zone de pe planetă.

Expert în justiţia penală la Ramallah

Magistratul din Târgu-Mureş a plecat în Cisiordania duminică, 3 martie, dată de la care va deţine, timp de un an, funcţia de expert în justiţia penală în Teritoriile Palestiniene. „Este vorba despre misiunea Eupol Copps a Uniunii Europene, o misiune de poliţie care se desfăşoară în Teritoriile Palestiniene, în special în Cisiordana şi care are în special două componente: una poliţienească şi una legată de justiţie. Eu voi fi pe segmentul de justiţie, în funcţia de expert în justiţia penală. Uniunea Europeană are la momentul de faţă deschise misiuni în general de pace. Misiuni civile, dar sunt şi câteva misiuni militare, în mai multe locuri de conflict ale planetei. Palestina este una din ele. Aici lucrurile sunt oarecum combinate pentru că în Palestina sunt două misiuni: Eu Bam care se desfăşoară în Fâşia Gaza şi se referă în special la frontiere, puncte vamale, la democratizare pe securitate. Cea din Cisiordania, de la Ramallah, unde mă duc eu, este o misiune mai mult civilă, chiar dacă se adresează poliţiei şi justiţiei. Deja se ştie că acolo situaţia e oarecum stabilă şi după cum mi s-a spus, niciunul dintre membri misiunii, din 2005 de când ea există şi până astăzi, nu a suferit nicio vătămare”, a declarat procurorul Meda Grama, singurul magistrat din România care a aplicat pentru misiunea respectivă.

Selecţie dificilă, dar transparentă

Potrivit acesteia, misiunile de genul celei din Teritoriile Palestiniene pot fi accesate de orice magistrat din România, iar procedurile – deşi birocratice la prima vedere – sunt cât se poate de transparente. „Aceste misiuni, în ceea ce ne priveşte, şi mă refer la magistraţi, judecători şi procurori, pot fi accesate numai în sistem secondment care presupune ca persoana respectivă să se afle sub oblăduirea statului român, adică tu eşti acolo trimisul statului român, reprezinţi statul român într-o misiune a Uniunii Europene printre ceilalţi posibili 28, care pot să acceadă la aceste misiuni. Ele sunt avizate pe site-ul Ministerului Justiţie. Sunt anunţuri publice şi oricine care îndeplineşte condiţiile, în general condiţiile care se referă la vechime. Cei care se încadrează în acele criterii, pot să aplice. Se face aplicaţia, se trimite instituţiei de care aparţii, respectiv judecătorii Ministerului Justiţiei şi procurorii Ministerului Public, care trebuie să dea un acord. Fără acel acord nu poţi să ai speranţe că vei ajunge la o misiune. În urma acordului respectiv, dosarul tău este trimis la Bruxelles, la reprezentanţa României pe lângă Uniunea Europeană, care face oficiile de legătură cu misiunea însăşi. După ce aplicaţia ajunge la misiune, dacă ei consideră că eşti potrivit pentru poziţia respectivă urmează să te selecteze la un interviu cu experţii. Sunt întotdeauna trei, în formulă mixtă, bărbaţi şi femei. Dacă eşti selectat, statul român este anunţat că s-a produs această selecţie. După aceea, dosarul ajunge în Consiliul Superior al Magistraturii care susţine sau nu, după caz, detaşarea respectivă”, a explicat procurorul Meda Grama.

Criminal Justice Expert în Bosnia şi Herţegovina

Misiunea din Teritoriile Palestiniene este a doua de acest fel din CV-ul magistratului mureşean, după cea din perioada 2010 – 2012 din Bosnia şi Herţegovina. „Este a doua misiune la care particip, prima a fost din 2010 până la jumătatea anului 2012, în Bosnia şi Herţegovina. Era acelaşi tip de misiune a Uniunii Europene. Bosnia şi Herţegovina era clasificată de noi ca fiind o zonă de risc, dar pot să vă spun că nu numai că nu a fost niciun risc acolo, dar am găsit un popor civilizat de care m-am îndrăgostit ca de altfel de toată fosta Iugoslavie. În Bosnia aveam titulatura de Criminal Justice Expert ca şi aici şi eu personal mă ocupam de relaţia dintre Uniunea Europeană şi procuratura generală a Bosniei care avea o competenţă restrânsă pe crimă organizată şi corupţie. Ceea ce la noi face DNA şi DIICOT. Cam asta era. Desigur, şi infracţiunile care aveau o componentă de extraneitate. Făceam studii de legislaţie comparative, între legislaţia lor penală şi legislaţiile Uniunii Europene. Aveam anumite ţinte de atins, de exemplu, o temă foarte prezentă era cea a confiscării şi a sechestrelor de bunuri la infracţiunile de corupţie şi crimă organizată. Trebuia să îi ajutăm să îşi formuleze legislaţia, să verificăm modul de aplicare a prevederilor şi sigur să raportăm la Bruxelles”, a arătat procurorul Meda Grama.

Fost avocat şi cadru didactic la UPM

Timp de 14 ani, între anii 1993 şi 2007, procurorul Meda Grama a fost atât avocat, cât şi cadru didactic la Universitatea „Petru Maior” (UPM) din Târgu-Mureş, unde a predat Dreptul. „Am predat foarte mult Dreptul familiei şi în ultimii şapte ani am predat Drepturile omului şi Instituţii comunitare. Pe toată perioada în care am fost cadru didactic la Universitatea „Petru Maior” am fost şi avocat. 14 ani s-au suprapus cele două meserii şi la un moment dat am simţit nevoia să fac o schimbare în viaţa profesională”, a conchis magistratul mureşean plecat să reprezinte Uniunea Europeană în Teritoriile Palestiniene.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE