Home / Administratie / “Cine are curaj să facă reforma administrativă, e bărbat!”

“Cine are curaj să facă reforma administrativă, e bărbat!”

Distribuie

Primarii, înainte de a fi oameni politici, trebuie să fie buni gospodari. Gospodarul Ioan Vasu, primarul comunei Râciu, nu pare să piardă din puterea de muncă cu care a preluat instituţia, în 1996.

Ioan Vasu: Mi-a dat Dumnezeu sănătate şi putere ca, în fiecare mandat al meu, să mă pot ţine de cuvânt. Situaţia economică este grea, comuna îmbătrâneşte, dar eu am încercat să ţin steagul sus.

Reporter: Frumoase cuvinte. Cu ce le acoperiţi?

I.V.: Am modernizat toate şcolile din comună, avem trei şcoli generale 1-8,1 cu clasele 1-4. Grădiniţele, străzile, apă şi canalizare, oamenii au absolut tot ce au nevoie ca să simtă că trăiesc în civilizaţie. Am asfaltat peste 25 de kilometri de drumuri comunale şi străzi, lucrăm la încă nouă kilometri de asfaltări, plus pietruiri la cătunele care sunt prea mici şi nu se pot justifica costurile unei asfaltări. Cheltuielile sunt destul de mari şi aşa, dar şi ei sunt cetăţenii noştri şi trebuiesc trataţi ca atare.

Rep: Aţi avut atmosfera de sărbătoare în comună…

I.V.: La noi, în fiecare an, în luna februarie, sărbătorim o săptămână de Gheorghe Şincai, care este patronul nostru spiritual. Este cea mai mare personalitate pe care a avut-o comuna Râciu. Gimnaziul îi poartă numele şi trebuie aşezat acolo unde îi este locul binemeritat.

Rep: În inima comunei?

I.V.: În inima Câmpiei. Ne-am luat şi cu alte activităţi culturale, avem centru de documentare, Casa de Cultură, biblioteci, important este tinerii să vrea. Noi dorim să îi îndemnăm spre lectură, spre sport, pentru că internetul şi televiziunea le mănâncă mult prea mult timp.

Rep: Se poate citi şi online?

I.V.: Se poate, dar nu se compară cu cititul unei cărţi. Am făcut şi sala de sport, era prima sală de sport în mediul rural în 2001. Eu la aproape 60 de ani sigur că nu mai alerg ca în tinereţe, dar m-aş duce, măcar pentru tenis. Tinerii nu vin la sala de sport după masa, asta pentru mine este destul de supărător. Le-am creat condiţii, au grupuri sanitare, tot ce trebuie.

Rep: Cineva ar trebui să-i îndemne…

I.V.: Îi îndemnăm prin oferirea de condiţii. Am terminat baza sportivă pe care vrem să o inaugurăm în septembrie şi mă gândesc să fac o echipă de fotbal. M-am gândit chiar să fac o şcoală de fotbal acolo printr-un parteneriat, cu internat, să facă şi şcoală şi fotbal aici la noi.

Rep: Sunteţi un primar ambiţios…

I.V.: Fac parte dintr-o familie de oameni harnici, eu nu mă joc cu sentimentele şi dorinţele cetăţenilor. Eu nu mă simt om politic, sunt chiar un pic supărat pe partea politică, sunt prea mulţi cei care în momentul în care ajung pe scaun la Bucureşti uită de cetăţeni. Numai actualul guvern ne-a blocat un proiect de 41 miliarde de lei, proiect pentru asfaltarea străzilor comunei Râciu, că satele le-am făcut pe fonduri europene. Am rezolvat problema cu mediul, am făcut staţie de transfer, am mai tras zece comune după mine şi am rezolvat problema prin PHARE, creând şi 14 locuri de muncă. Cu alte şase comune am făcut şi un centru SMURD, care este foarte important, şi am creat şi acolo 13 locuri de muncă. Sunt poate singurul primar care am dat 114 hectare la împădurit, e adevărat că asta m-a costat trei procente electorale. Apă avem peste tot, sigur că şi cetăţenii s-au implicat. În schimb oamenii politici au venit, au promis, dar nu au făcut ce aşteptam de la ei.

Rep: Cum ar fi?

I.V.: Reforma administrativă este dureroasă pentru mine. Dacă faceţi un calcul pe unităţi administrative, ies aproximativ 18 consilieri pe unitate, care încasează indemnizaţiile lunare, gândiţi-vă câte s-ar putea face cu banii aceştia. Reforma administrativă trebuie făcută, şi cine are curajul să o facă, ăla este bărbat. Nu mi se pare corect ca într-o comună cu 700 de suflete primăria să aibă 11-12 angajaţi. Tot incorect mi se pare cum se pune problema cu subvenţiile agricole, constat că tot cei ce nu lucrează pământul iau subvenţiile. Cred că fondurile trebuie să meargă la cei care lucrează. Noi aici nu avem nici ajutoare sociale, şase dosare am avut în plată, dacă nu şi-au făcut orele de lucru, nu le-am mai dat nimic.

A consemnat Edith VEREŞ


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Borbély László, sărbătoritul zilei

Distribuie Zi specială marți, 26 martie, pentru consilierul de stat mureșean Borbély László, coordonatorul Departamentului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.