Home / Administratie / Competenţe noi pentru Tribunalul Specializat Mureş

Competenţe noi pentru Tribunalul Specializat Mureş

Distribuie

În anul 2013, la nivelul Tribunalului Specializat Mureş, instanţă specializată în materie comercială, au fost înregistrate 2.792 de dosare, din care 1.196 de dosare în materia dreptului comun şi 1.596 de dosare având ca obiect procedura insolvenţei, potrivit raportului de activitate anual al instituţiei.
Conform documentului, din cele 1.196 de dosare de drept comun, 762 de dosare au fost de fond, 372 au fost de recurs şi 60 de apel. „Stocul de dosare preluate la sfârşitul anului 2012 a fost de 2.053 de dosare, din care un număr de 897 au fost dosare denumite generic de drept comun, iar un număr de 1.156 au fost dosare de insolvenţă. Din cele 2.053 de dosare de drept comun, un număr de 712 dosare au fost directe-fonduri, iar diferenţa de 185 au fost dosare de recurs şi apel.
În total, numărul de dosare aflate pe rolul instanţei în anul 2013 a fost de 4.845, iar totalul de dosare rulate pe instanţă pe parcursul anului 2013 a fost de 11.298”, a precizat judecător Natalia Floarea Roman, preşedintele Tribunalului Specializat Mureş.

Mai multe dosare în materia insolvenţei

Spre deosebire de dosarele de drept comun, capitol la care s-a înregistrat o scădere de 1.196 de dosare în 2013, în materia insolvenţei s-a evidenţiat o creştere a numărului de dosare înregistrate în cursul anului 2013 faţă de anul 2012, respectiv de la 1.090 la 1.596. „Se constată, de asemenea, că numărul dosarelor de insolvenţă este foarte apropiat de cel înregistrat în cursul anului 2010, când au fost înregistrate 1.233 dosare de insolvenţă. Cum efectele crizei economice şi financiare sunt încă resimţite în societatea românească se poate prefigura că şi în cursul anului 2013 numărul dosarelor de insolvenţă se va ridica în jurul valorii de 1.000 de dosare”, a arătat judecător Natalia Floarea Roman.

2.763 de dosare în stoc

Referindu-se la situaţia dosarelor soluţionate pe parcursul anului 2013, preşedintele Tribunalului Specializat Mureş a subliniat că din cele 4.845 de dosare aflate pe rolul instanţei în anul 2013, până la sfârşitul anului 2013 au fost soluţionate 2.082 de dosare, rămânând un stoc de 2.763 de dosare. „Prin comparaţie, în anul 2012 au fost soluţionate 2803 de dosare şi a rămas un stoc de 1597 de dosare”, a menţionat judecător Natalia Floarea Roman.

Competenţe noi

Totodată, preşedintele Tribunalului Specializat Mureş a arătat că în condiţiile intrării în vigoare a Legii nr. 134/2010 (Noul Cod de Procedură Civilă – n.r.), în competenţa de primă instanţă a Tribunalului Specializat Mureş vor rămâne cauzele comerciale care se aflau pe rolul său în curs de judecată la data intrării în vigoare a Noului Cod de Procedură Civilă, respectiv vor intra în competenţa acestei instanţe şi cererile şi procesele între profesioniştii în materia comerţului şi între aceştia şi neprofesionişti, evaluabile în bani, cu o valoare a obiectului cererii de peste 200.000 lei, precum şi cererile în materie de insolvenţă, concordat preventiv şi mandat ad hoc, cererile în materia societăţilor comerciale, precum şi în materia registrului comerţului, cererile care privesc restrângerea, împiedicarea ori denaturarea concurenţei şi cererile privind titlurile de valoare şi alte instrumente financiare. „De asemenea, Tribunalul Specializat Mureş va soluţiona în primă instanţă şi cererile prevăzute la articolul 12 din Legea nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori”, a menţionat judecător Natalia Floarea Roman.
Referindu-se la intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Civilă, judecătorul Natalia Floarea Roman a fost de părere că acesta reprezenta cel mai potrivit moment pentru stabilirea legislativă a jurisdicţiei materiale a Tribunalelor Specializate în materie comercială. „Acest moment nu a fost valorificat, Noul Cod de Procedură Civilă necuprinzând dispoziţii exprese în materia competenţei materiale a instanţelor specializate. O clarificare legislativă se impune cu necesitate, iar din acest punct de vedere, atât Ministerul Justiţiei cât şi Consiliul Superior al Magistraturii, ca autorităţi responsabile de funcţionarea sistemului judiciar, trebuie să acţioneze”, a explicat judecător Natalia Floarea Roman.

„Rezultatele obţinute de colectivul instanţei sunt meritorii”

De la data înfiinţării şi până în prezent, Tribunalul Specializat Mureş a funcţionat, potrivit statului de funcţii, cu opt posturi de judecător şi 14 posturi de grefier, din care un post de grefier-arhivar şi un post grefier-registrator, un aprod şi un şofer. Totodată, la nivelul instanţei este repartizat şi efectiv ocupat un post de specialist IT, acesta asigurând funcţionarea şi mentenanţa infrastructurii informatice a instanţei specializate. „Evaluând întreaga activitate desfăşurată de această instanţă, nu doar pe parcursul anului 2012 ci pe întreaga perioadă de la înfiinţarea sa din anul 2004 şi până în prezent, considerăm că avem toată îndreptăţirea să afirmăm că rezultatele obţinute de colectivul instanţei sunt meritorii, iar aceste rezultate se datorează atât profesionalismului magistraţilor şi personalului auxiliar cât şi calităţii umane a fiecăruia dintre aceştia”, a menţionat judecător Natalia Floarea Roman.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Borbély László, sărbătoritul zilei

Distribuie Zi specială marți, 26 martie, pentru consilierul de stat mureșean Borbély László, coordonatorul Departamentului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.