Horaţius Dumbravă, soluţii pentru conflictul constituţional Administratie
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 74 Vizualizări

Horaţius Dumbravă, soluţii pentru conflictul constituţional

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a spus vineri, 14 martie, în cadrul unui dialog live pe portalul România Curată, că rezolvările cu privire la un eventual conflict între puterea judecătorească şi Parlament ar putea veni din partea Curţii Constituţionale şi prin definirea imunităţii parlamentare.

„Efectele pe termen mediu şi lung sunt catastrofale”

Judecătorul a subliniat că în această gaură neagră nu se află numai Parlamentul şi Justiţia, ci întreaga societate românească. „Consiliul Superior al Magistraturii reacţionează aşa cum ar trebui să reacţioneze toţi actorii care au astfel de atribuţii în acest domeniu. Aici este întrebarea esenţială, pentru că efectele pe termen mediu şi lung sunt catastrofale pentru România şi ştiu ce spun pentru că am participat la discuţiile cu experţii Comisiei Europene. Trebuie să găsim o soluţie. Noi am deschis ieri (n.r.-13 martie), în plenul CSM, o dezbatere publică pe această temă. O soluţie ar fi sesizarea Curţii Constituţionale pentru că din punctul meu de vedere este singura instituţie capabilă să se refere la limitele pe care le poate avea un astfel de vot, să explice considerentele hotărârii. Ea ar putea decide dacă într-adevăr am putea vorbi de un conflict juridic între autorităţile publice. Conflict juridic înseamnă că trebuie să avem două autorităţi publice, în primul rând, şi avem două autorităţi publice, Parlamentul şi Justiţia, autoritatea judecătorească. În al doilea rând, trebuie să avem acte specifice pentru fiecare putere care vin în coliziune. Avem Justiţia, care îşi doreşte începerea urmăririi penale pentru anumite fapte şi avem Parlamentul, care dă un act numit votul pe avizul solicitat de procurorul general. Ele vin în coliziune pentru că prin votul negativ, prin avizul negativ Justiţia nu-şi poate desfăşura cursul. La prima vedere, eu spun că am putea vorbi de un posibil conflict juridic de natură constituţională, iar singura abilitată să se pronunţe aici este Curtea Constituţională. Nu numai Parlamentul şi Justiţia se află în această gaură neagră, ci întreaga societate românească”, a explicat judecătorul Horaţius Dumbravă.

„Să definim clar imunitatea parlamentară”

Horaţius Dumbravă a spus că într-o viitoare revizuire a Constituţiei, al doilea pas şi cel mai cinstit lucru, ar fi definirea imunităţii parlamentare. „O altă rezolvare ar fi o modificare de Constituţie şi să precizăm foarte clar ce înţelegem prin imunitate parlamentară, pentru că mie mi se pare absurd să fii acuzat pentru fapte ce ţin de corupţie administrativă sau chiar de evaziune fiscală, dar care nu au legătură cu munca parlamentară, cu legiferarea. Poate că într-o viitoare revizuire a Constituţiei al doilea pas şi cel mai cinstit lucru ar fi să definim imunitatea parlamentară. Noi trebuie să găsim soluţii pragmatice pe care le putem pune în aplicare astăzi şi soluţii pentru un viitor nu foarte îndepărtat, pentru că la viitoarele alegeri parlamentare ar putea să ajungă să participe oameni care sunt urmăriţi penal. Nu vreau să critic Parlamentul, dar trebuie să ne gândim ce pericole ne pot paşte”, a adăugat Horaţius Dumbravă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE