Mircea Susca, matematicianul de aur din sud-estul Europei Invatamant
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 1302 Vizualizări

Mircea Susca, matematicianul de aur din sud-estul Europei

Târnăveneanul Mircea Susca a câştigat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică pentru Studenţi „South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students – SEEMOUS 2014”, competiţie care a avut loc în perioada 5-9 martie, la Iaşi. În vârstă de 19 ani, Mircea Susca este student în anul I la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj Napoca şi afirmă că deşi are mai multe materii preferate, se regăseşte cel mai bine în matematică, domeniu prin care oamenii dobândesc anumite principii de gândire care îi ajută foarte mult în soluționarea problemelor din viața reală.
Reporter: Cum ai ajuns să participi la Olimpiada Internaţională de Matematică pentru Studenţi – SEEMOUS 2014?
Mircea Susca: Cu o săptămână înainte de SEEMOUS a avut loc un concurs pentru selecția lotului de studenți din cadrul Universității Tehnice din Cluj Napoca. În final am fost şase studenți, trei de la Automatică unde sunt și eu, respectiv trei de la Calculatoare.

Rep.: Unde şi când a avut loc competiţia? Au fost mulţi participanţi?
M.S.: Competiția a avut loc în 5-9 martie la Iaşi, iar data examenului a fost 7 martie. Participanții au fost în număr de 100 din opt țări diferite din cate știu eu. În total s-au numărat în jur de 30 dintre cele mai bune universități tehnice, având la bază matematica, din sud-estul Europei și din împrejurimi.

Rep.: În ce au constat probele?
M.S.: Olimpiada a constat într-o singură probă de forma unui examen scris de cinci ore. Alături de aceasta a avut loc în ziua următoare o sesiune pentru contestații. Restul zilelor au fost dedicate organizării concursului: cazarea participanților și a profesorilor însoțitori, cazarea comisiei care selecta problemele pentru concurs, participarea la festivitățile de deschidere şi de premiere.

Rep.: De ce ai ales să studiezi matematica?
M.S.: Eu dintotdeauna am fost o fire foarte curioasă și, în acest sens, doream mereu să descopăr lucruri noi. Încă din școala generală căutam o disciplină care să mă acapareze și cu care să îmi ocup timpul liber. Pe scurt, pot să zic că am un hobby în a învăța lucruri noi, e la fel de valabil cu muzica în cazul meu. Pot să zic că îmi plac foarte multe materii, deoarece toate au ceva bun de oferit și fiecare are farmecul ei, însă pentru mine este și va rămâne întotdeauna matematica domeniul meu preferat. Aici mă regăsesc cel mai bine. Această pasiune pentru matematică am descoperit-o la începutul liceului și pe măsură ce trece timpul îmi place tot mai mult, odată cu dobândirea de noi concepte și idei se deschid noi orizonturi. Pur și simplu are prea multe de oferit și cu un simț al inovării, alături de creativitatea necesară, domeniul de cunoștințe devine și mai larg.

Rep.: Cum te ajută matematica, din punct de vedere al aplicabilităţii, în viaţa de zi cu zi?
M.S.: Rezolvând problemele foarte abstracte cu care ne confruntăm în matematică, dobândim anumite principii de gândire care ne ajută foarte mult în soluționarea problemelor din viața reală. Lucrând în probleme de maxim și de minim spre exemplu obținem o capacitate de a vizualiza mult mai rapid soluțiile optime într-o situație concretizată. Deci, aplicația principală pentru orice matematician e de a-și perfecționa gândirea, capacitatea de observare și intuiția, calități care-i înlesnesc viața de zi cu zi. Vorbind despre aplicații în tehnică pentru locul de muncă și altele, fiecare folosește într-o pondere mai mare câte-o singură ramură a matematicii, cea necesară domeniului în care lucrează. Menționez că ramurile matematicii se întrepătrund, de exemplu pentru a defini noțiuni de analiza funcțiilor de mai multe variabile sunt necesare concepte de algebră liniară, deci a folosi o singură structură a matematicii e o idee forțată.

Rep.: Ce planuri de viitor ai? Vei rămâne în ţară sau vei pleca în străinătate?
M.S.: Îmi propun să rămân în România. Orice-ar fi, sunt legat sufletește de țara mea natală. Există nenumărate locații, peisaje pitorești ca nicăieri altundeva, monumente istorice etc., pe care îmi propun să le vizitez și persoane minunate pe care va urma cu timpul să le cunosc. Nu aș dori să mă despart de cei pe care îi cunosc deja, toate persoanele dragi mie se află în România, ar fi o pierdere prea mare pentru mine. Dacă sunt mulțumit de traiul pe care îl voi avea în România, rămân, mă simt în largul meu aici. În caz contrar, voi căuta oportunități peste granițe.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE