Clinica de Neurologie I, o clinică cu peste 2.000 de pacienţi trataţi anual Sanatate
  • teodora.mindru
  • 1 comentarii
  • 12929 Vizualizări

Clinica de Neurologie I, o clinică cu peste 2.000 de pacienţi trataţi anual

Clinica de Neurologie I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş este o secţie de bolnavi acuţi, având ca principală activitate internarea de urgenţă a pacienţilor cu accident vascular cerebral arterial, fie ischemic sau hemoragic, cât şi ischemia medulară, cu tromboflebită cerebrală, scleroză multiplă şi multe alte afecţiuni neurologice severe. Renumită pentru experienţa pe care personalul medical înalt calificat o are în diagnosticul şi tratamentul acestor afecţiuni, Clinica de Neurologie I este şi un important centru de pregătire postuniversitară, unde, sub îndrumarea atentă a echipei medicale, viitorii medici neurologi sunt iniţiaţi în tainele acestei specialităţi, una grea, dar frumoasă. Conf. univ. dr. Rodica Bălaşa, şeful Clinicii de Neurologie I, ne vorbeşte într-un interviu despre activitatea medicală şi ştiinţifică din cadrul Clinicii, despre dotări, patologii, dar şi despre obiectivele anului 2014.

Reporter: Prezentați-le cititorilor noștri Clinica de Neurologie I a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş.

Conf. univ. dr. Rodica Bălaşa: Clinica de Neurologie este o clinică universitară, condusă de un conferenţiar universitar, şi personalul medical este format din şapte cadre didactice de la Universitate. Pe lângă cei şapte medici care sunt cu normă întreagă la Universitate şi cu jumătate de normă la Spital, mai avem trei colegi care sunt medici primari cu normă întreagă la Spital. Noi suntem centru de pregătire al rezidenţilor. Sigur că depinde de la generaţie la generaţie, dar anual avem un număr de 7-10 neurologi. Tinerii rezidenţi se formează în clinica noastră. Clinica de Neurologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş are 70 de paturi, cu un personal mediu şi auxiliar de 70 de persoane. Avem atât saloane de două paturi, dar majoritatea sunt, din păcate, de şase paturi, avem un salon de tromboliză şi două saloane de terapie intensivă, unde sunt internaţi bolnavii aflaţi în stare mai gravă. Clinica este una de urgenţă, astfel încât peste 80% dintre internările care se fac sunt internări de urgenţă. Din acest procent, peste jumătate reprezintă o patologie care este în continuă creştere în zilele noastre, pentru că pacienţii se neglijează şi au un regim de viaţă din ce în ce mai dezordonat, şi anume accidentele vasculare cerebrale. De asemenea, clinica noastră este unul dintre cele cinci centre naţionale în care se face tromboliză în perioada acută a accidentului vascular cerebral ischemic. Dacă pacientul îndeplineşte anumite criterii, practicăm această terapie, care este de top în accidentul vascular cerebral ischemic. Restul pacienţilor internaţi sunt patologii extrem de vaste şi, de fapt, cazurile cele mai complexe din cadrul patologiei neurologice, noi fiind un spital de top, ni se adresează pacienţi din toată ţara, cazuri grave sau cazuri care nu au putut fi diagnosticate şi din această categorie fac parte bolile demielinizante, care afectează mai ales tinerii, care afectează deopotrivă sistemul nervos central şi periferic, şi aici aş enumera, în primul rând, scleroza multiplă, cât şi poliradiculonevrite, polineuropatii cronice demielinizante, afecţiuni care se adresează pacienţilor din categoria de vârstă tânără, unor adulţi tineri, în jurul vârstei de 20-30 de ani şi cu o evoluţie cronică, fără un prognostic prea bun. Ne ocupăm de pacienţii care au afectat sistemul nervos periferic şi central, cum este scleroza laterală amiotrofică, apoi de pacienţii cu boli musculare, boli ale joncţiunii neuromusculare, cum este miastenia gravis, o afecţiune extrem de gravă, care afectează, mai ales, tinerele femei şi, bineînţeles, patologia de epilepsie este foarte atent diagnosticată şi tratată. După cum ştim, epilepsia este o afecţiune cronică, care poate invalida şi grefa sever prognosticul şi calitatea vieţii bolnavilor dacă nu este tratată corespunzător.

Rep.: În ceea ce priveşte dotarea, ce aparate există în cadrul Clinicii şi care sunt principalele patologii neurologice urmărite?

R.B.: În ceea ce priveşte dotarea Clinicii, ea urmăreşte principalele patologii neurologice. Astfel, pentru investigarea pacienţilor cu accident vascular cerebral, în afară de computerul tomograf al Spitalului şi rezonanţa magnetică nucleară, în dotarea Clinicii noastre, în mod particular, avem două aparate de Echo Doppler pentru investigarea axului arterial extracranian carotidian şi vertebral şi transcranian pentru arterele intracraniene care pot fi evaluate. Avem, de asemenea, două aparate de electroencefalogramă, unul din ele dotat la standardele anului 2014, putând face înregistrări îndelungate de tip video EEG. Sunt puţine centre în România unde se face această investigaţie. Apoi, avem un electromiograf şi un electroneurograf pentru diagnosticarea afecţiunilor sistemului nervos periferic şi a joncţiunii neuromusculare, un aparat pentru efectuarea potenţialelor evocate la pacienţii suspecţi cu scleroză multiplă sau alte patologii demielinizante ale sistemului nervos central, unde apare o întârziere a transportului influxului electric la nivelul axonilor. Aceasta este dotarea pentru investigaţii paraclinice specifice neurologiei.

Rep.: Cum se prezintă dotarea pentru monitorizarea pacienţilor?

R.B.: În ceea ce priveşte dotarea pentru monitorizarea şi urmărirea pacienţilor, avem zece injectomate, zece monitoare pe care pot fi urmărite funcţiile vitale ale pacienţilor, şi anume frecvenţa cardiacă, tensiunea arterială, saturaţie în oxigen şi electrocardiogramă. Noi abordăm în mod multidisciplinar patologia pacientului neurologic, pentru că în cea mai mare parte ea este o patologie cronică care lasă sechele. Astfel, avem un psiholog care este specializat, în primul rând, pe tulburările de limbaj care apar în afecţiunile neurologice, atât afecţiuni instalate şi care ulterior se cronicizează. Avem şi un profesor de kinetoterapie pentru recuperarea parţială a deficitelor neurologice, a deficitelor motorii, atât la pacienţii afectaţi de accidente vasculare cerebrale, cât şi la cei cu scleroză multiplă sau cu alte afecţiuni cronice la care, vă daţi seama, deficitul motor le modifică foarte mult performanţele motorii în familie şi în societate.

Rep.: Câţi pacienţi se tratează anual la Clinica de Neurologie?

R.B.: Anual, peste 2.000 de pacienţi sunt trataţi în Clinica noastră, cu o rată medie de spitalizare de aproximativ opt zile/pacient, cu o complexitate a cazurilor rezolvate sau diagnosticate care este în creştere de la an la an.

Rep.: Ne spuneaţi că pacienţii care se adresează Clinicii sunt din toată ţara. Care ar fi procentul celor care vin la Târgu-Mureş pentru a se trata?

R.B.: În ultimele luni nu am calculat procentele, dar putem vorbi, cu siguranţă, de un procent foarte ridicat. Media este între 20 şi 40% pentru pacienţii care vin din afara judeţului Mureş, dar, desigur, acest lucru diferă de la lună la lună.

Rep.: Despre activitatea ştiinţifică ce ne puteţi spune? Dar despre rezidenţii care aleg această specialitate?

R.B.: După ce absolvenţii noştri trec examenul de licenţă, se prezintă la examenul de rezidenţiat. În ordinea mediilor ei pot să-şi aleagă specialitatea. Neurologia este, în principal, o problemă de vocaţie, pentru că este o specialitate care necesită, în primul rând, un efort intelectual şi profesional în plus faţă de alte specialităţi, pentru că, în ceea ce priveşte specialităţile medicale, eu consider că neurologia este cea mai grea şi cea mai frumoasă specialitate. În general, din păcate, majoritatea afecţiunilor organelor interne se repercută finalmente asupra creierului sau a sistemului nervos periferic şi aici intervine neurologul, astfel încât rezidenţii noştri fac întâi stagii la alte specialităţi, pentru că ei trebuie să fie foarte bine pregătiţi şi în specialităţi care au legătură directă cu pacienţii noştri şi aici mă refer, în primul rând, la cardiologie, pentru că fără o inimă, respectiv fără o pompă care să trimită sângele în creier, creierul nostru nu rezistă mai mult de patru minute fără un aport sangvin corespunzător în ceea ce priveşte cantitatea de oxigen. Apoi, bolile interne, de asemenea, vizează strict sistemul nervos, astfel încât rezidenţii noştri trebuie să fie foarte bine instruiţi şi în acest domeniu. Bineînţeles, vorbim şi despre radiologie, pentru că semiologia imagistică a sistemului nervos central în apariţia noilor aparate de rezonanţă magnetică nucleară a crescut ca şi pondere. Neurochirurgia reprezintă o altă latură terapeutică pentru anumite afecţiuni ale sistemului nervos. În ceea ce priveşte munca de cercetare, încercăm, prin resursele pe care le avem şi prin structura noastră ca universitari, pentru că suntem strict ancoraţi în ultimele descoperiri ale neurologiei, încercăm să contribuim. Am dovedit că medicii români din Târgu-Mureş pot face studii ştiinţifice care să fie publicate în reviste internaţionale de prestigiu.

Rep.: Care sunt obiectivele pe care le-aţi creionat pentru acest an?

R.B.: Luna ianuarie a fiecărui an este o lună în care omul este foarte entuziast şi îşi fixează anumite obiective în anul respectiv şi doreşte să ştie dacă le poate atinge. În ceea ce priveşte anul 2014, dorim să mergem pe două mari patologii, să dezvoltăm două mari patologii, şi anume accidentele vasculare cerebrale, şi aici avem sprijinul conducerii Spitalului pentru achiziţionarea unor aparate portabile de ecografie Doppler, împreună cu un aparat nou de EEG, şi pe de altă parte patologia demielinizantă, cum este scleroza multiplă, unde încercăm achiziţionarea unui aparat nou de potenţiale evocate.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Bună ziua!Un pacient ar vrea să știe cu ce poate fi înlocuit medicamentul Liorosal de 10 mg
    Nu se mai găsește în farmaciile din Piatra Neamț
    Astept sa ma ajutati cu un raspuns
    Va multumesc

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE