Home / Business / Economia rurală, resuscitată de Camera de Comerţ şi Industrie Mureş

Economia rurală, resuscitată de Camera de Comerţ şi Industrie Mureş

Distribuie

Camera de Comerţ şi Industrie Mureş va demara, începând cu luna aprilie 2014, proiectele „FUTURE” şi „ALTERNATIVE pentru TINE”, care au ca obiectiv dezvoltarea durabilă a resurselor umane din zona rurală a regiunilor Centru şi Sud – Vest, respectiv organizarea de cursuri de calificare în ocupaţii non – agricole, cursuri de prefecţionare în domeniul IT şi burse pentru ocuparea locurilor de muncă pentru beneficiari din mediul rural. Cele două proiecte au valoarea totală de 3,9 milioane euro, din care peste 800.000 euro contribuţia Camerei de Comerţ şi Industrie Mureş, iar contractele de parteneriat au fost semnate luni, 24 martie, la Piatra Neamţ.

„FUTURE”, proiect de 2,8 milioane euro

În cadrul proiectului „FUTURE” (Formare Utilă a resurselor Umane Rurale – n.r.), Camera de Comerţ şi Industria Mureş va avea ca parteneri Fundaţia Antreprenoriat Social, Fundaţia Centrul de Pregătire profesională Vâlcea, Camera de Comerţ şi Industrie Prahova şi Indice Consulting and Management.
Proiectul va fi implementat în trei regiuni şi are o valoare de 12.616.528 lei (aproximativ 2,8 milioane euro), din care valoarea angajată de Camera de Comerţ şi Industrie Mureş este de 2.616.654 lei (aproximativ 581.000 euro). „Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea mobilităţii şi capacităţii de ocupare pentru 740 de persoane, dintre care 200 implicate în agricultura de subzistenţă şi 540 inactive, pe o perioadă de 18 luni. De asemenea, obiectivele specifice ale proiectului sunt următoarele: informare privind piaţa muncii şi consiliere profesională şi dezvoltarea de abilităţi necesare pentru găsirea unui loc de muncă pentru 740 de persoane, creşterea şi diversificarea competenţelor profesionale în domenii non-agricole pentru 526 de persoane, dezvoltarea competenţelor antreprenoriale în vederea iniţierii unei afaceri în mediul rural pentru 450 de persoane şi organizarea a şase burse de locuri de muncă în vederea facilitării accesului grupului ţintă la ocupare”, a declarat Stela Băţagă, director de programe în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Mureş.

„ALTERNATIVE pentru TINE”, proiect de 1,1 milioane euro

Cel de-al doilea proiect se numeşte „ALTERNATIVE pentru TINE”, va fi implementat în două regiuni şi va fi derulat în parteneriat cu Camerele de Comerţ şi Industrie din judeţele Vâlcea, Gorj şi Harghita şi cu Asociaţia „Centrul Naţional pentru Servicii de Informare” Pleven, Bulgaria. Proiectul are o valoare de 4.955.396 lei (aproximativ 1,1 milioane euro), din care valoarea angajată de Camera de Comerţ şi Industrie Mureş este de 1.037.942 lei (aproximativ 230.000 euro). „Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea calităţii şi dezvoltarea durabilă a resurselor umane din zona rurală a regiunilor Centru şi Sud-Vest, printr-un set de acţiuni integrate care sprijină crearea de noi forme de ocupare, fie în urma iniţierii de noi afaceri, fie prin facilitarea accesului la ocupaţii non-agricole”, a menţionat Stela Băţagă. „Ne vom adresa în special grupurilor vulnerabile: 200 de lucrători în agricultura de subzistenţă, 200 de persoane inactive, 80 de şomeri, 80 de angajaţi din mediul rural cu un nivel scăzut de calificare sau fără calificare, cu orientare spre grupurile cele mai dezavantajate, tineri şi femei, respectând principiile egalităţii de şanse”, a completat directorul de programe al Camerei de Comerţ şi Industrie Mureş.

Stimulente pentru participarea la activităţi

Potrivit acesteia, pentru ambele proiecte vor exista şi stimulente pentru participarea la activităţi. “Vor fi acordate subvenţii în bani pentru toţi participanţii la cursuri care obţin diplomele de absolvire, calculate diferit în funcţie de tipul şi durata cursului. Va exista posibilitatea de a deconta prin proiect cheltuielile cu deplasarea pe durata cursului participanţilor din localităţi învecinate şi vor fi organizate concursuri cu premii pentru cele mai bune idei de mici afaceri, care să ajute într-o oarecare măsură la materializarea acestora”, a menţionat Stela Băţagă.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

E.ON anunță investiții suplimentare de miliarde de euro în tranziția energetică

Distribuie E.ON a continuat în mod constant drumul spre o creștere de succes în 2023. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.