Premieră europeană la ISU Mureş, kitul “AmbuBus” Administratie
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 286 Vizualizări

Premieră europeană la ISU Mureş, kitul “AmbuBus”

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Horea” al judeţului Mureş a intrat sâmbătă, 29 martie în posesia primul kit ‘”AmbuBus” , sistem intrat în premieră în Europa necesar transportului de victime multiple, graţie unei donaţii din partea First Line Technology din Statele Unite ale Americii. Primirea donaţiei s-a făcut în prezenţa secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Şeful Departamentul pentru situaţii de urgenţă, dr. Raed Arafat, prefectul judeţului Mureş,  Corneliu Grosu  precum şi a reprezentanţilor firmei americane First Line Technology. Kitul “AmbuBus”  este compus din 18 tărgi care se montează în autobuz după ce scaunele au fost înlăturate, fiind o soluţie eficientă şi eficace pentru evacuarea în masă şi transportul pacienţilor cu nevoi speciale, victimelor, precum şi altor persoane care au nevoie de transport non-ambulatoriu.

“Necesar în cazul evacuărilor în masă”

Potrivit lui Raed Arafat,  acest kit intră în premieră în Europa, prima locaţie aleasă fiind Târgu Mureşul. “Reprezentanţii firmei americane au vrut să-l pună undeva unde să poată să fie văzut şi de alţii, iar aici la Târgu Mureş,  fiind centrul de pregătire, a fost o legătură care pe ei i-a interesat foarte mult, centrul de pregătire primind oameni şi din alte părţi. În viitor chiar sunt discuţii şi vizite, ca să poată să vină şi personal NATO la pregătire în centrul de training din Târgu Mureş. Acest kit este necesar în cazul evacuărilor în masă, prin folosirea de autobuze şi autocare obişnuite, pe care salvatorii nu trebuie să le aibă în dotare, ci le pot închiria de la firmele de transport. Poţi să iei autobuzele dintr-un oraş, o parte din ele, şi să le dotezi aşa încât câteva, să zicem, într-o oră le-ai dotat şi atunci să evacuezi cu ele un număr mare de oameni care nu pot să se deplaseze şi au nevoie de evacuare pe tărgi sau pe scaune cu rotile. Având acest sistem, ne permite cel puţin să-l evaluăm şi este un sistem care oricând poate fi folosit într-un singur autocar sau autobuz la momentul actual”, a precizat Arafat.

“Un echipament care ne interesează”

Raed Arafat a mai precizat că echipamentul donat de firmaamericanăva rămâne în posesia ISU Mureş, care vine să completeze dotarea deja existentă. “Este un echipament de testare, care ne rămâne nouă, dar este un echipament care ne interesează, pentru că pe partea de pregătire la dezastre, la evacuări în masă, gândirea şi conceptul sunt extrem de cost-eficiente şi poate chiar să luăm în analiză că astfel de sistem ar fi necesar, să avem măcar astfel de sisteme în stoc, ca să putem să intervenim şi să evacuăm rapid zone care ar trebui să fie evacuate în caz de un pericol, de un cutremur, de orice altă urgenţă care poate să ne impună o evacuare în masă, mai ales a unor azile de bătrâni sau a unor spitale”, a declarat dr. Raed Arafat.

Sistem bine pregătit

După o prezentare video a kitului ”AmbuBus” a urmat o demonstraţie practică a montării acestuia, modul de folosire fiind explicat de către vicepreşedintele First Line Technnology (SUA), Randy Sakowitz. Acesta s-a declarat încântat de sistemul Smurd din România, precum şi de modul în care acesta a acţionat în cazul  intervenţilor la situaţii cu victime multiple. “Când am discutat cu dr. Arafat despre posibilitatea instalării unui kit “AmbuBus”  am fost fericit pentru că astfel am putut să văd cum operaţi aici, la Târgu Mureş. Conceptul AmbuBus a apărut după uraganul Katrina, după acest eveniment s-au putut asigura locuri de adăpost pentru victime, dar erau probleme cu evacuarea acestora. AmbuBus este un sistem bine pregătit, poate fi folosit în corturi, în spitale sau în autovehicule. Un astfel de kit costă 25.000 USD şi este foarte uşor de transportat şi de montat. El poate fi montat într-un autobuz cu care să fie transportate victimele, iar apoi sistemul poate fi trimis pe calea aerului şi pus într-un alt autobuz. Pe acest kit donat celor de la ISU Mureş se pot monta 18 tărgi în autobuz după ce scaunele au fost înlăturate, o soluţie eficientă pentru evacuarea în masă şi transportul pacienţilor cu nevoi speciale, în cazul victimelor şi altor persoane care au nevoie de transport non-ambulatoriu”, a precizat Randy Sakowitz.

“Sper să nu trebuiască niciodată folosit”

Donaţia a fost salutată de conducerea ISU Mureş, care bifează o nouă premieră, de această dată la nivel european prin  kitul “AmbuBus”. “Pentru ISU “Horea” Mureş orice donaţie este binevenită atâta timp cât ea este  folosită pentru şi în folosul oamenilor. Suntem onoraţi şi ne bucurăm că şi de această dată TârguMureşuleste primul beneficiar al acestui proiect foarte important, acest kit care sper să nu trebuiască niciodată folosit. Dacă totuşi va fi nevoie, el există. De aici de unde a plecat SMURD, iată că încep să se mişte lucrurile şi să apară noi şi noi idei, lucruri care sper să fie în folosul cetăţeanului”, a menţionat Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş, colonelul Dorin Oltean.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE