“Teatru descompus” lansat de Ziua Mondială a Teatrului la UAT Cultură
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 191 Vizualizări

“Teatru descompus” lansat de Ziua Mondială a Teatrului la UAT

Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, joi, 27 martie, ora 13.00 în Foaierul Teatrului Studio al Universităţii  de Arte din Târgu-Mureş a fost lansat CD-ul “Teatru descompus”, spectacol radiofonic realizat de Radio România Târgu-Mureş în parteneriat cu Universitatea de Arte din Târgu-Mureş, Centrul Teatral Franco Român, Societatea Culturală „Eugen Ionescu” Slatina şi Asociaţia Culturală ArtVerba.Proiectul Teatru descompus  de Matei Vişniec (şi recompus radiofonic de Mihai Lungeanu) şi-a propus iniţierea studenţilor actori şi teatrologi în procesul de concepţie, construcţie şi realizare a unui spectacol radiofonic profesionist. Colaborarea cu Radio România Târgu-Mureş a oferit tinerilor actori din anul II posibilitatea de a-şi verifica aptitudinile interpretative şi abilităţile vocale în procesul de producţie specific teatrului radiofonic, beneficiind atât de experienţa realizatorilor, cât şi de generozitatea gazdelor (redactor:  Margareta Puşcaş, regia muzicală: Patricia Prundea, regia tehnică: Kacso Tibor jr.). Aplicaţiile realizate de studenţii teatrologi (an II si III) având ca temă scenarizarea radiofonică a textelor propuse, au stat la baza spectacolului radiofonic final realizat de regizorul Mihai Lungeanu .

“Concluzii benefice pentru munca lor”

“Putem să vorbim despre teatru radiofonic ca despre un lucru viu. Acest proiect a plecat din sarcina mea firească de a îndruma studenţii actori de anul II care au ca scop să-şi îmbogăţească  mijloacele de expresie. Teatrul radiofonic este o bună şcoală pentru ei şi m-am gândit că partea practică este mai importantă decât cea teoretică. Finalul proiectului  nostru pe care ei şi l-au asumat încă de la prima înregistrare a fost o surpriză pentru toţi. De la prima înregistrare până la ce am realizat la final e o revoluţie din care ei pot trage concluzii benefice pentru munca lor”, a precizat Mihai Lungeanu, regizorul “Teatrului Descompus”.

Mici exemple de gândire dramaturgică

Teatru descompus de Matei Vişniec şi recompus radiofonic de Mihai Lungeanu, a are la bază  scenariile realizate de studenţii Octavian Banu, Ioana Căluşer, Daniel Oltean, Emilia Ostace, Denisa Petruş şi Ioan Potolea – an II Teatrologie, Laurenţiu Blaga, Manuela Boboc şi Cecilia Negru, an III Teatrologie.Distribuţia spectacolului îi cuprinde pe studenţii anul II Actorie Lavinia  Bondor ( Omul din cerc), George Balint (Spălătorul de creiere), Ariana Baci (Nebuna liniştită), Cristian Ghiciuc (Nebuna febrilă), Alina Fabri (Alergătorul), Robert Oprea (Omul cu gândacul), Petre Gabriel (Depanatorul),  Ioana Hogman (Mâncătorul de carne),  Bianca Andras (Omul care vorbeşte în şoaptă). “Am implicat şi anii de teatrologie deoarece subiectuil fiind Matei Vişniec, dramaturgia lui, mi s-a părut un domeniu de cercetare posibil mai ale că aceste texte cuprinse sub titlul de “Teatru descompus” sunt nişte mici exemple de gândire dramaturgică, de gândire teatrală şi expresie teatrală pe care teatrologii le-au putut citi, le-au putut analiza şi percepta, au putut produce sugestii de variante radiofonice care per total au constituit matricea pe care am folosit-o la îmbinarea vocilor. Fiind vorba de 9 actori, 9 voci şi de 9 monoloage ţin neapărat să spun că textele au fost  alese de actori din cele peste 20 de propuneri. Fiecare şi-a ales ceea ce a socotit că este apropiat, eu am încercat să-i ajut să se exprime în ce şi-au propus.Una peste alta, mulţumesc Radioului Târgu Mureş pentru sprijinul şi timpul care ni l-au acordat pentru a înregistra în condiţii de maximă profesionalitate. .Mulţumesc UAT pentru că face acest efort ca şi eveniment precum şi  domnului Zeno Fodor, am dorit să nu rămână un lucru de arhivă pentru studenţi ci să se vizualizeze. Una peste alta toată lumea a contribuit cu ceva, pentru un scop foarte bine definit, în măsura în care studenţii de astăzi care vor deveni actori vor folosi câte ceva din ceea ce, sper că au descoperit, că pot învăţa din această experienţă”, a precizat Mihai Lungeanu.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE