Home / Administratie / Mureşul, peste media Regiunii Centru la absorbţia fondurilor

Mureşul, peste media Regiunii Centru la absorbţia fondurilor

Distribuie

Consiliul Judeţean Mureş, în colaborare cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, a organizat miercuri, 2 aprilie, în  Sala Mare de Şedinţe a Palatului Administrativ  seminarul de informare privind stadiul implementării POR 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru.

Primari prea puţini

Printre aspectele abordate s-a numărat informarea privind stadiul implementarii POR 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru precum şi aspecte europene şi naţionale privind procesul de programare şi elaborare a Planului Regional de Dezvoltare pentru perioada 2014-2020. “Am încercat ca în această perioadă să avem cât mai multe astfel de dezbateri. Speram să fie mai mulţi primari la această dezbatere, mult mai mulţi secretari de unităţi administrative pentru a avea o discuţie aplicată în ceea ce priveşte exerciţiul bugetar 2014-2020. Vom încerca să aducem în discuţie care sunt priorităţile în ceea ce priveşte judeţul Mureş şi unde vom putea să ne situăm cu proiectele noastre, pe ce linii de finanţare în cadrul Planului Regional de Dezvoltare pentru perioada 2014-2020.Cred că în urma dezbaterii de astăzi vom trage câteva concluzii şi să pregătim următoarea întâlnire cu dumneavoastră în ceea ce priveşte finanţările pe Programul REGIO”, a precizat Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

Absorţie de 60% pentru judeţul Mureş

În deschiderea seminarului, directorul general ADR Centru, Simion Creţu a punctat stadiul implementării Programului Operaţional Regional 2007-2014 la nivelul Regiunii Centru. Potrivit acestuia gradul de absorbţie a fost de aproape 50% pentru toată regiunea centru, iar în judeţul Mureş de circa 60 la sută. ”La nivelul judeţului Mureş depuse 251 de proiecte în valoare de 280 de milioane de euro, avem semnate 87 de contracte în valoare de peste 120 de milioane de euro, din care 82 de milioane de la program (POR), mai avem două proiecte pregătite pentru semnare în valoare de 2,14 milioane de euro. Ca să vă daţi seama de procesul de pregătire, noi avem pe lista de rezervă 36 de proiecte evaluate, la care nu mai avem sume disponibile, aceste 36 de proiecte au în jur de 63 de milioane de euro. Mai avem în evaluare trei proiecte de 15 milioane de euro şi avem finalizate 54 de proiecte în valoare de 31,5 milioane. Sumele plătite în avans sunt de peste 12 milioane de euro, iar rambursările sumele făcute pe situaţii de lucrări, totul în regulă, sunt în valoare de 42,7 milioane de euro. Gradul de absorţie la nivelul judeţului Mureş este de peste 60%, faţă de 50% cât este media pe Regiunea Centru. Acest lucru demonstrează că a existat o preocupare aici în Mureş”, a afirmat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Proiectele prioritare pentru 2014-2020

În cadrul dezbaterii, directorul Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte din CJ Mureş, Valer Băţagă a prezentat  domeniile prioritare  ale judeţului incluse în  Planul de Dezvoltare al judeţului Mureş pentru perioada 2014-2020. Potrivit acestuia, printre  proiectele importante pentru judeţul Mureş pentru perioada 2014-2020, se numără construirea centurilor ocolitoare din Târgu-Mureş, Reghin, Sighişoara şi Târnăveni, incluse în planul regional de dezvoltare pe perioada 2014-2020 şi finanţate cu fonduri europene.Tot la capitolu proiecte importante se numără reabilitarea Palatului Culturii şi Palatului Administrativ, drumul judeţean ce face legătura cu judeţul Sibiu, precum şi alimentarea cu apă a zonei Luduş.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Borbély László, sărbătoritul zilei

Distribuie Zi specială marți, 26 martie, pentru consilierul de stat mureșean Borbély László, coordonatorul Departamentului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.