Home / Administratie / Respect militarilor în albastru de Ziua Jandarmeriei

Respect militarilor în albastru de Ziua Jandarmeriei

Distribuie

Ziua Jandarmeriei Române a fost marcată  joi, 3  aprilie la centrul Cultural “Mihai Eminescu” din Târgu Mureş, moment în care jandarmii mureşeni au cinstit cei 164 de ani de la înfiinţarea instituţiei, 3 aprilie 1850 consemnând în istorie ofisul domnesc prin care domnitorul Moldovei Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi“, lege care a conferit statutul juridic armei Jandarmeriei şi principiile de organizare şi funcţionare. Momentul festiv al sărbătorii jandarmilor s-a bucurat de prezenţa oficialităţilor judeţului şi municipiului Târgu Mureş, alături de întreaga suflare a jandarmilor mureşeni în frunte cu cei doi comandaţi ,colonelul Florin Aurelian Petra, inspector şef al Inspectoratului Jedeţean de Jandarmi Mureş şi Maior Vasile Dăscăliuc, comandantul Brigăzii Mobile de Jandarmi „Regele Ferdinand I”  Târgu Mureş.

Pagini de istorie cu Liviu Boar

În deschiderea momentului festiv, profesorul Liviu Boar, directorul Arhivelor  Judeţene Mureş a trecut în revistă momente din istoria Jandarmeriei Române, precum şi un scurt istoric al jandarmeriei mureşene. “Mureşul era format din trei regiuni, Târnava Mare, Târnava Mică şi Mureş unde au activat unităţi distincte de jandarmi, Legiunile de Jandarmi ale Judeţelor Mureş-Turda cu reşedinţa la Târgu Mureş, judeţul Târnava Mare cu reşedinţa la Sighişoara şi Târnava Mică cu reşedinţa la Târnăveni. Arhivele Naţionale din Târgu Mureş păstrează arhivele acestor trei unităţi de jandarmi, din păcate doar în ultimii ani de existenţă ale acestora, după  1944. Sunt documente importante privind modul în care se implica jandarmeria în perioada tulbure de după 1944, când Armata Română a întors armele împotriva foştilor aliaţi. O parte din documente au fost studiate de către reprezentanţii Jandarmeriei Române şi probabil că, cine se va ocupa mai temeinic va găsi documente importante privind scrierea istroriei Jandarmeriei Române”, a precizat Liviu Boar, directorul Arhivelor Naţionale Judeţene Mureş.

Mesajul şefului Jandarmeriei Române

Colenelul Florin Aurelian Petra, inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mureş a dat citire mesajului inspectorului general al Jandarmeriei Române, General maior Mircea Olaru. “Poziţia noastră este una delicată, acţiunile sunt şi trebuie să fie centrate pe principile fireşti ale unui stat de drept. Din această perspectivă Jandarmeria Română trebuie să rămână o instituţie echidistantă aflată permanent în slujba cetăţenilor şi nu împotriva societăţii. Respectarea legii reprezintă de fapt interesul naţional şi ataşamentul faţă de respectarea valorilor fundamentale  ale cetăţeanului într-un stat de drept. Atitudinea profesionistă nu are legătură cu politicul. Credibilitatea instituţiei depinde în mod direct de un mod de acţiune raţional şi independent de poziţia actorilor politici. Toate acestea trebuie să fie expresia firească a perseverenţei, coerenţei şi profesionalismului, ca repere manageriale în interiorul instituţiei”, se precizează în mesajul trimis cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române.

Avansări în grad pentru jandarmii merituoşi

La ceas aniversar  au fost răsplătite meritele jandarmilor celor două unităţi din Târgu Mureş recompensaţi cu avansări în grad şi mulţumiri din partea comandanţilor celor două unităţi. Primi avansaţi în grad au fost jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean  “Colonel Sabin Motora” Mureş, , fiind înaintaţi în grad, de la  locotenent colonel la colonel Gheorghe Câmpan şi Dănuţ Rus, de la maior la locotenent colonel Sebastian Trif, de la locotenent la căpitan Alexandru Horia. De asemenea 9 subofiţeri au fost  înaintaţi în grad, şi un subofiţer a fost recompensat cu distincţia de serviciu pentru îndeplinirea în condiţii deosebite a misiunilor încredinţate. Avansările în grad au continuat pentru jandarmii Brigăzii  Mobile de Jandarmi „Regele Ferdinand I”  Târgu Mureş, de către comandatul unităţii, maior Vasile Dăscăliuc, printre cei avansaţi numărându-se Dumitru Vuiltur Zaharie, avansat de  la gradul de căpitan la gradul de locotenent. A urmat premierea câştigătorilor competiţiilor sportive, câştigătorii Cupei Presei la Tir, precum şi premierea colaboratorilor. De asemenea au fost acordate Diplome de Excelenţă pentru oficialităţile judeţului precum şi pentru foştii comandanţi şi ofiţeri al jandarmeriei mureşene, moment care a precedat discursurile oficialităţilor prezente, care au omagiat istoria şi activitatea jandarmeriei.

Omagiu şi respect bunicului jandarm

“Recursul la istorie îmi întăreşte respectul deosebit pentru jandarmi. Trăiesc un prilej de nedescris care îmi aduce aminte şi mă face din nou să cinstesc memoria bunicului meu, ofiţer în Jandarmeria Română din Topliţa, care a plecat dintre noi în demna uniformă a jandarmeriei în timpul ocupaţiei hortyste apărând Ardealul nostru sfânt. Pentru mine, ca prefect al acestui judeţ, Jandarmeria şi jandarmii din Mureş reprezintă unul din pilonii de bază al colaborării în situaţii în care asigurarea şi apărarea ordinii publice, a siguranţei, a securităţii populaţiei, a bunurilor publice se impune  cu maximă intensitate”

“Aştept să li se ceară scuze”

“Vă felicit pentru tot ce faceţi într-o perioadă destul de grea pentru istoria României, poate cea mai dificilă, dominată de impostură, demagogie, de ceea ce poate să scoată mai urât o societate. De aceea în contrabalans trebuie să existe instituţiile statului care din păcate sunt umilite, ceas de ceas, lucruri cu care  nu ar trebui să se joace nimeni. Nu te laudă nimeni undeva afară când tu acasă nu şti să-ţi respecţi ceea ce a însemnat 164 de ani de o armă care a ştiut să onoreze uniforma pe care istoria acestei ţări a cerut-o. E de neconceput  să vezi  astăzi cum onoarea unei arme să fie terfelită datorită unui comportament neacceptat al unor politruci de ocazie, care cred că se pot juca cu orice. De aceea aştept public  să li se ceară scuze jandarmilor din partea celor care au făcut din Târgu Mureş o zonă a conflictului, cei care se ascund în spate uşilor, complotează şi discută tot felul de lucruri,  după care  instituţii să fie chemate pentru a-şi risca viaţa sau  pune în pericol integritatea fizică pentru anumite lucruri care le fac”

Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureş

“Valorile au rămas aceleaşi”

“Am asistat din nou la o frumoasă evocare a ceea ce sunteţi şi la rolul pe care îl aveţi în societatea românească. Cred că mulţi dintre noi cei prezenţi la acest moment de sărbătoare, toţi cei trei civili de la masă, toţi actuali sau foşti prefecţi, am colaborat cu dumneavoastră. Am colaborat în sens instituţional, în sens uman, am colaborat pentru câteva valori care au rămas aceleaşi, după 1990 când menirea voastră era să-i apăraţi pe cei pentru care noi muncim astăzi. Valorile au rămas aceleaşi, chiar dacă comandanţii dumneavoastră s-au schimbat, chiar dacă prefecţii s-au schimbat, şi e important să rămână aşa. Cred că forţa care ne face uniţi în jurul acestor valori este deasupra capetelor noastre, şi acolo trebuie să rămână. Îmi exprim încrederea că şi pe viitor toate aceste valori vor rămâne exact acolo unde trebuie să rămână şi exact acolo unde Jandarmeria le apără”

Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş

Cântec, joc şi voie bună

Momentul de sărbătoare al jandarmilor a continuat cu un program artistic cu momente folclorice şi patritoice pus în scenă tot de un jandarm, maiorul Ciprian Istrate. Oficialităţile de gazdă i-au revenit actorului Liviu Pancu care a chemat în scenă artişti şi ansambluri folclorice care au cinstit prin cântec şi joc popular cei 164 de ani de istorie ai Jandarmeriei Române. Au încântat asistenţa Grupul “Junii Cetăţii” şi soliştii Doru Pop, Livia Harpa şi nu în ultimul rând Mihaela şi Ciprian Istrate. Momentul a prilejuit şi lansare oficială a Imnului Jandarmilor Mureşeni, compus special de ziua lor de către Ciprian Istrate.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Rabla local”, succes în Sângeorgiu de Mureș

Distribuie Programul ”Rabla local” a fost finalizat cu succes la Sângeorgiu de Mureș, a anunțat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.