Home / Cultură / Seară jazz cu Marina Alexandra Arsene la RTM

Seară jazz cu Marina Alexandra Arsene la RTM

Distribuie

Stagiunea ”Seri de Jazz şi Muzică Clasică la RTM” se aproipie de final. Antepenultimul eveniment al stagiunii o are în prin plan pe Marina Alexandra Arsene, studentă la Universitatea de Muzică Bucureşti, una dintre prezenţele remarcabile de la ”Academia IconArts” din 2013. Miercuri, 9 aprilie, începând cu ora 19.00 iubitorii jazzului sunt aşteptaţi  atât on-air cât ţi on-line pe www.radiomures.ro dar mai ales în Sala de Concerte (Studioul 3) de pe bd. 1 Decembrie 1918 nr.109 din Tg. Mureş pentu o nouă întâlnire cu muzica improvizată.Marina va fi acompaniată la pian de Daniel Csikos, la contrabas de Michael Acker iar la tobe de Tavi Scurtu.

Reporter :  Cine este  Marina Alexandra Arsene ?

Marina Alexandra Arsene : M-am născut înPiteşti, dar actualmente locuiesc în București. Sunt studentă în anul II  la Universitatea Naţională de Muzica din Bucureşti, secţia Compoziţie-Jazz. În timpul liber scriu poezii, desenez şi cresc iepuri.

Rep. : Când şi cum a început concubinajul tău cu muzica ?

Marina Alexandra Arsene : Povestea mea de dragoste cu muzica a început încă de când părinţii mei îmi cântau ca să adorm. Cântatul a făcut parte din viaţa mea de când mă ştiu. Treptat s-a transformat în pasiune, apoi în nevoie, pentru ca în cele din urmă, să devină  un fel de a mă ţine “vie” şi recunoscătoare pentru a mă afla în această ipostază.

Rep.:  Cum au fost primii paşi ?

Marina Alexandra Arsene : Deşi de mică am fost atrasa de muzică, nu am fost la o şcoală de profil. Abia mai târziu, din clasa a lX-a m-am decis că vreau să fac muzică, aşa că m-am înscris la Liceul de Artă “Dinu Lipatti” şi am dat examen la percuţie. Nu am renunţat la cântatul vocal, din contră, cred că studiul percuţiei m-a ajutat enorm. Asta am constatat mai târziu când am optat pentru jazz vocal la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Rep.: Cine te-a influenţat în alegerea ta pentru muzică ?

Marina Alexandra Arsene : Am avut multe influenţe din zone diferite. Părinţii  au fost şi sunt cel mai mare sprijin. Ei m-au sfătuit să îmi urmez întotdeauna drumul dorit, respectiv cel în muzică, indiferent de piedicile pe care le voi întâlni. Un alt aport l-a avut doamna profesoară de muzică din şcoala generală . Dânsa m-a rugat să îi promit că nu voi renunţa să cant şi intenţionez să mă ţin de promisiune.

Rep.:  Cât contribuie şcoala în formarea ta ca muzician ?

Marina Alexandra Arsene :  În primul rând şcoala contribuie la clădirea unei baze fără de care nu poţi evolua ca muzician, iar eu am privilegiul de a lucra cu profesori deosebiţi, care mă îndrumă şi mă susţin.  Un alt lucru important pe care şcoala mi l-a oferit a fost conştientizarea propriului potenţial.

Rep.: Cine sunt profesorii care pun umărul la formarea ta ?

Marina Alexandra Arsene : De doi ani studiez jazz cu Mircea Tiberian, iar începând cu anul acesta lucrez cu Nadia Trohin. Fiecare oră aduce ceva nou, îmi deschide noi perspective şi îmi dă o viziune şi mai largă a drumului pe care păşesc.

Rep.:  Cum a fost contactul cu ”Academia IconArts” ?

Marina Alexandra Arsene : La cursurile de vară Icon Arts l-am cunoscut pe actualul meu profesor, Mircea Tiberian şi o parte din colegii de la facultate. A fost prima întâlnire pe care am avut-o cu muzicieni de jazz şi experienţa a fost plină de creativitate. Am beneficiat de cursurile Luizei Zan şi am  cântat alături de muzicieni minunaţi ca Alex Man, Chris Dahlgren, John Betsch. Recomand şi altor studenţi să încerce această experienţă.

Rep.: Te leagă ceva de Târgu Mureş (muzical vorbind ) ?

Marina Alexandra Arsene : Nu sunt straină de Târgu Mureş dat fiind faptul că anul trecut am participat la Festivalul studenţesc de Jazz. A fost prima mea participare la un festival de acest gen şi îmi doresc să repet experienţa şi anul acesta.

Rep.: Seri de Jazz cu Muzică Clasică la RTM. Cum ţi se pare acest proiect?

Marina Alexandra Arsene : Un proiect ce ajută tinerii muzicieni, îi mobilizează şi îi face cunoscuţi publicului nu poate decât să mă bucure. E o oportunitate de a cunoaşte oameni, muzicieni, artişti, de a cânta alături de ei şi de ce nu de a clădi viitoare proiecte.

Rep.: Cei trei colegi din concertul de miercuri seara (Daniel, Michael şi Tavi) sunt o noutate pentru tine ?

Marina Alexandra Arsene : Alături de Michael Acker am  fost pe scenă în cadrul Academiei Icon Arts şi nu numai. Tot în cursurile Icon Arts l-am întâlnit şi pe pianistul Daniel Csikos iar pe Tavi Scurtu l-am ascultat în câteva concerte în Bucureşti însă nu am avut ocazia de a concerta alături de el.

Rep.: Ce va contine concertul de la Radio Târgu Mureş ?

Marina Alexandra Arsene : Repertoriul ales este unul amplu din punct de vedere stylistic şi în consecinţă foarte atrăgător. Deşi l-am alcătuit în iarnă, playlistul – ca printr-o voinţă proprie – s-a mulat pe anotimpul în care ne aflăm, încorporând elemente primăveratice. El conţine standarde de jazz ale unor compozitori precum: Thelonius Monk, Cole Porter, Billy Strayhorn, Harold Arlen, Dave Frishberg, Horace Silver.

Rep.:O invitaţie pentru public să petreacă o seară în compania muzicii aduse de tine în Studioul RTM.

Marina Alexandra Arsene : Ce poate fi mai plăcut într-o seară de primăvară decât o discretă şi rafinată seară de JAZZ, la Sala Radio? Vă aştept cu drag!

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.