Cristian Chirteş, SOS pentru salvarea pădurilor Politic
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 145 Vizualizări

Cristian Chirteş, SOS pentru salvarea pădurilor

Deputatul PNL Cristian Chirteş l-a citat marţi, 8 aprilie, în plenul Camerei Deputaţilor, cu ocazia lecturării declaraţiei politice “Salvaţi aurul verde al României!”, pe silvicultorul Marin Drăcea, autorul primului tratat de silvicultură din România.

Gradul de împădurire, în scădere dramatică

În discursul său, Cristian Chirteş a arătat că “în evoluţia pădurilor şi economiei forestiere a unei ţări vine o epocă, mai mult sau mai puţin lungă, în care poporul respectiv, cu o furie şi cu inconştienţă, uneori de proporţii uriaşe, îşi jefuieşte şi îşi mutilează singură patrimoniul său forestier, moştenit de la generaţiile anterioare“ şi a subliniat scăderea dramatică a suprafeţei împădurite din România. “Ceea ce se întâmplă azi cu pădurile noastre nu este altceva decât o confirmare a acestui avertisment teribil. Astăzi în România s-a ajuns ca din suprafaţa totală pădurea să reprezinte doar 27,2%, comparativ cu 70 – 80% din suprafaţa existentă în vremea dacilor. Dependenţa multor comunităţi de păduri, coroborată cu starea socială, nivelul de trai al multor cetăţeni, lipsa unei legislaţii coerente, dublată de interesul companiilor multinaţionale pentru lemnul din România, creează o presiune extraordinară asupra pădurii, care poate crea fenomene ce devin, pe zi ce trece, tot mai incontrolabile. România se situează printre ultimele opt state din Uniunea Europeană cu privire la gradul de acoperire a suprafeţei ţării cu păduri, fiind mai mic cu 12% decât media europeană, ceea ce reprezintă 66% din gradul de acoperire necesar al României în anul 2014”, a subliniat Cristian Chirteş.

Adoptarea noului Cod Silvic, vitală

Potrivit acestuia, orice intenție de amânare a adoptării noului Cod Silvic duce zilnic la dispariţia a zeci de hectare de pădure din toate regiunile ţării. “Orice amânare a adoptării legislaţiei subsecvente duce la afectarea întregului patrimoniu forestier al României. Nu vreau să acuz pe nimeni, însă, prin modul cum acţionăm, noi toţi, cei care ţinem în mâini frâiele legislaţiei româneşti, condamnăm generaţiile viitoare la un mediu poluat, dominat de peisajele dezolante ale fostelor noastre păduri seculare, şi cu siguranţă copiii noştri ne vor condamna şi judeca aspru”, a precizat Cristian Chirteş.

România, ţara fără strategie împotriva defrişărilor

Totodată, deputatul liberal a reamintit importanţa adoptării unui nou Cod Silvic, dar şi a unei strategii naţionale în domeniul silviculturii. “Trebuie să adoptăm, de urgenţă, un nou Cod Silvic, care să acopere toate aspectele legate de domeniul silvic şi care să plece de la recunoaşterea funcţiilor ecologice şi sociale a pădurii, de la recunoaşterea situaţiei reale şi de la cuantificarea corespunzătoare a acesteia şi alinierea legislaţiei silvice româneşti la cea europeană. De asemenea, trebuie recunoscută şi adoptată obligativitatea administrării şi gospodăririi tuturor suprafeţelor de pădure indiferent de forma de proprietate, numai prin ocoale silvice de stat sau de regim silvic, precum şi iniţierea unui act normativ de reglementare a efectuării controlului circulaţiei materialului lemnos, atât în interiorul pădurilor, cât şi pe drumurile forestiere şi publice, de către personalul silvic şi calificat, în acest sens fiind necesară realizarea unui regulament extrem de dur privind circulaţia materialului lemnos. România are azi nevoie şi de o strategie naţională de dezvoltare a fondului forestier naţional care să ducă efectiv la reîmpădurirea uriaşelor suprafeţe afectate de defrişări masive, la refacerea tuturor terenurilor forestiere degradate. Suntem singurul stat european care nu avem o asemenea strategie pe termen mediu şi lung”, a arătat Cristian Chirteş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE