Home / Administratie / Problema gunoaielor, pe masa consilierilor reghineni

Problema gunoaielor, pe masa consilierilor reghineni

Distribuie

Problema gunoaielor din municipiul Reghin a fost adusă în dezbatere de către consilierul UDMR Zsigmond Zsolt în cadrul şedinţei Consiliului Local Reghin de miercuri, 30 aprilie, ca urmare a sesizărilor primite din partea cetăţenilor reghineni care s-au plâns de imaginea unor anumite locuri din oraş, unde gunoaiele sunt aruncate după bunul plac, în special în zona fostei fabrici “Republica” precum şi în zone din jurul oraşului precum malul Mureşului şi Pădurea Dedradului.

Potrivit consilierului, în prezent există multe plângeri depuse în acest sens. “O problemă majoră în Reghin este cea a gunoaielor. Sunt foarte multe plângeri şi sesizări din partea reghinenilor referitoare la gunoaie. Eu personal am fost contactat de câţiva cunoscuţi în legătură cu acest lucru, am primit şi poze făcute de ei, chiar şi filmuleţe  care demonstrează un sumbru adevăr cu care ne confruntăm. O problemă este pe terenul de la fosta “Republica”, devenit groapa de gunoi a oraşului. Sunt persoane care susţin că au văzut maşini, inclusiv ale RAGCL-lui şi ale Primăriei care au dus acolo tot felul de deşeuri. Ştiu că acest teren este privat şi nu este administrat de către Primărie, dar după părerea mea s-ar putea măcar să păzim acea zonă şi să amendăm proprietarul terenului. Nu cred că dacă cineva are un teren în Reghin, poate să facă orice acolo, chiar şi o groapă de gunoi. A doua problemă este cea a gunoaielor din jurul oraşului, Pădurea Dedradului, malul Mureşului şi zona Apalinei, între strada Castanilor şi strada Gheţarului, Este dezastru ce se află acolo, ce gunoaie sunt aruncate în aceste zone”, a precizat Zsigmond Zsolt

Soluţie în patru timpi

Sesizarea consilierului UDMR a fost completată şi cu soluţii, astfel ca aceste gunoaie să dispară, nominalizându-se patru paşi pentru eliminarea acestora. “Eu am propus un plan pe termen mediu şi lung care să cuprindă patru paşi. Primul pas ar fi crearea unui spaţiu special amenajat pentru depozitarea gunoaielor nemenajere recrutate din renovarea clădirilor, curăţirea grădinilor sau demolări, atât pentru persoane fizice cât şi pentru firme. De exemplu, Primăria ar putea amenaja un teren pentru acest lucru, un fel de depozit pentru colectarea acestor deşeuri nemenajere, contra unui cost minim. Cei care vor să scape de aceste deşeuri să plătească un preţ minim, iar cei care au nevoie, pentru unele construcţii, la fel să plătească un peţ minim, cât să se poată întreţină acest depozit. Pasul al doilea ar fi organizarea mult mai bună a pazei pădurilor şi a zonelor verzi, a malul Mureşului, prin patrularea maşinilor Poliţiei şi cei prinşi aruncând gunoaie să fie sancţionaţi drastic. Apoi se poate trece la curăţirea sistematică a acestor zone. Înainte degeaba curăţăm dacă tot se aruncă şi oamenii nu au un spaţiu amenajat pentru aceste gunoaie. Curăţirea acestor zone se poate face folosindu-ne de cei cu ajutor social, angajaţii RAGCL. Apoi ajungem şi la pasul patru care este educaţia. Nu ştiu căt permite legea scoaterea elevilor la curăţirea pădurilor, dar elevii ar trebui scoşi în natură, să vadă ce dezastru este acum şi profesorii să-i înveţe cum ar trebui să procedeze şi cum ar trebui să arate împrejurimile oraşului. Prin acest lucru nu doar că vom obţine un oraş mai curat dar îi şi putem învăţa pe tineri ce înseamnă diferenţa dintre mizerie şi un mediu înconjurător curat şi plăcut”, a spus Zsigmond Zsolt.

Terenul de la fosta “Republica”, curăţat

Primarul municipiului Reghin, Maria Precup, a precizat faptul că în zona fostei “Republica” s-a început acţiunea de curăţare a terenului, excluzând ideea unei paze, plătite de Primărie, fiind vorba de un teren privat. “Din fericire, de două săptămâni, după adresele repetate pe care le-am trimis proprietarului acestui teren, băncii care ipotecat şi care are dreptul de folosire a acestui teren, s-a făcut un contract cu o firmă care nivelează terenul, cară toate resturile. De două săptămâni se lucrează non stop la acest teren. Este adevărat că maşini ale RAGCL şi ale Primăriei au dus acolo tot felul de resturi şi se vor lua măsuri drastice. Era vorba de resturile rezultate în urma toaletării arborilor din oraş. Împreună cu şeful Poliţiei Locale am fost în aceea zonă, persoanele din Reghin care au fost identicate că au aruncat resturi acolo au fost amendate, iar pentru cei care sunt din afara Reghinului li s-au întocmit procese verbale. Este în afara legii să plătim noi terenurile private. Nu se poate să investim banii în asta. Ce putem face este să-i atenţionăm”, a menţionat Maria Precup.

Monitorizarea zonei, o soluţie?

În ce priveşte o eventuală zonă pentru depozitarea deşeurilor respective, se încearcă contractarea unei firme care să transporte aceste gunoaie, precum şi monitorizarea terenului de pe lângă staţia de transfer pentru identificarea şi sancţionarea celor care încalcă prevederile legii. “În fiecare zi colectăm 50 de tone de gunoi, cu maşinile noastre. Pe depozit, în total ajung 100 de tone de gunoi. Nu vreau să spun ce problemă mare este de când s-a închis groapa de gunoi. Încercăm să contractăm o firmă să ducem tot gunoiul şi să facem un sistem de monitorizare pentru terenul de pe lângă staţia de transfer, deoarece ne este frică să punem pază deoarece oamenii pot fi atacaţi de romii care merg la selectarea gunoiului care sunt foarte greu de controlat. Ne-am gândit să facem un fel de monitorizare. Sunt zone limitrofe, păşuni, pajişti unde nu putem pune noi paznici, putem doar să-i urmărim cu Poliţia Locală, să-i identificăm şi să luăm măsurile de sancţionare”, a spus Maria Precup.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Propunere PNL. Pasaj subteran în zona Cocoșul de Aur

Distribuie Consilierul local al Municipiului Târgu Mureș, Horea Șarlea, a prezentat, în cadrul unei conferințe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.