Proiect finanțat din fonduri norvegiene pentru tratarea copiilor cu probleme de sănătate mintală Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 336 Vizualizări

Proiect finanțat din fonduri norvegiene pentru tratarea copiilor cu probleme de sănătate mintală

????????????????????????????????????

Copiii cu probleme de sănătate mintală reprezintă una dintre cele mai vulnerabile și neglijate categorii de copii. Acești copii sunt frecvent discriminați din princina dificultăților psiho-sociale cu care se confruntă.

Organizaţia Salvați Copiii România anunță că pune la dispoziție gratuit servicii de evaluare, consiliere şi terapie în şase centre funcţionale la nivel naţional (cinci centre de consiliere pentru părinţi şi un centru de educaţie emoţională şi comportamentală pentru copii) – două în Bucureşti şi câte unul în Iaşi, Suceava, Timişoara şi Târgu-Mureş, furnizate de echipe multidisciplinare de experţi în psihologia şi protecţia copilului. Acest lucru este posibil prin intermediul proiectului „Servicii integrate pentru copiii cu probleme de sănătate mintală, copiii victime ale violenţei domestice și familiile acestora”, care se va derula până în aprilie 2016, având scopul de a forma personal specializat, care să ofere sprijin și să asigure cea mai bună îngrijire pentru categoriile vulnerabile vizate.
„În cadrul Centrului de Consiliere pentru Părinți din țară, se derulează un proiect finanțat din fonduri norvegiene „Servicii integrate pentru copiii cu probleme de sănătate mintală, copiii victime ale violenței domestice și familiile acestora”. Proiectul se va derula până în aprilie 2016. Noi vom continua practic ceea ce am făcut în cadrul centrelor, și anume vom continua să oferim servicii copiilor cu probleme de sănătate mintală și părinților, vom continua să formăm cadre didactice, specialiști din sănătate: medici asistenți medicali și specialiști din educație: consileri școlari, cadre didactice, dar și din domeniul protecției copilului. O să avem două cursuri pentru specialiști, iar ca tematică vom aborda problemele de sănătate mintală la copil și importanța oferirii de servicii pentru aceste probleme și o altă componentă va fi cea care vizează copilul – victimă a violenței domestice”, a precizat Alina Schenk, coordonator programe în cadrul Organizației Salvați Copiii Mureș.

Statistici alarmante
Tulburările de sănătate mintală reprezintă principala cauză de dizabilitate în rândul copiilor şi adolescenţilor, la nivel global. Astfel, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), până în 2020, peste 25% din populaţia de copii a Europei va dezvolta probleme de sănătate mintală și va avea nevoie de consiliere psihologică. Netratate, aceste tulburări afectează sever dezvoltarea şi şansa la o viaţă decentă. În România, nu există o statistică a numărului total de copii cu probleme de sănătate mintală. Potrivit estimărilor Organizaţiei Salvaţi Copiii, realizate prin raportarea la datele internaţionale furnizate de OMS, în momentul de faţă, din aproximativ 3,8 milioane de copii, peste 760.000 au o tulburare de sănătate mintală. „Pe cele șase centre naționale, două în Bucureşti şi câte unul în Iaşi, Suceava, Timişoara şi Târgu-Mureş, noi sperăm să reușim să oferim servicii pentru 700 de copii și 700 de părinți, cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani. Sperăm, de asemenea, să putem forma 200 de specialiști. Numărul copiilor cu probleme de sănătate mintală e în creștere. A fost făcut un raport de către Analiza Serviciilor Sănătății Mintale în România și aproximativ 760.000 de copii au primit, în 2010, acest diagnostic. Din 3,5 milioane de copii, 760.000 au o tulburare de sănătate mintală, au un diagnostic, iar aceștia sunt copiii care au pășit pragul unei clinici și au fost evaluați. Organizația Mondială a Sănătății ne avertizează că undeva prin 2020 peste 25% din populația de copii a Europei va avea un diagnostic”, a explicat Alina Schenk.

Potrivit specialiștilor, cele mai frecvente afecțiuni în rândul acestor copii sunt: tulburările de anxietate, ADHD-ul, depresia și tulburările de conduită.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE