Home / Sanatate / Spondilita anchilozantă. Simptome, diagnostic şi tratament

Spondilita anchilozantă. Simptome, diagnostic şi tratament

Distribuie

cozmaSpondilita anchilozantă este boală reumatică autoimună care afectează coloana vertebrală şi articulaţiile bazinului. Acestea se inflamează şi produc durere şi înţepenire. Treptat, poate duce la o înţepenire completă a coloanei vertebrale.

Mai este cunoscută sub diferite denumiri: pelvispondilita, spondilita anchilopoetică, boala Marie-Strumpell sau boala Bechterew. Boala apare mai frecvent la barbaţi (90%) decât la femei, mai ales la tineri cu vârsta între 20 – 40 de ani.

Cauze

Cauzele acestei boli sunt necunoscute. S-au încriminat infecţiile streptococice, tuberculoase, gonococice, enterice. Este posibilă şi predispoziţia genetică. Recent se discută rolul fosfatazelor acide prostatice cu rol în mobilizarea calciului osos. Există relaţii cu traumatismele, psoriazisul, enterita regională etc.

Simptome

Simptomele cele mai semnificative sunt:

– Durere lombară inferioară şi redoare, datând de peste luni, necalmată de repaus;

– Durere şi redoare toracică;

– Limitarea mişcărilor coloanei vertebrale;

– Limitarea expansiunii toracice;

– Irită;

– Rigiditate;

– Modificări radiologice caracteristice sacroiliace.

Alte simptome pot fi: afte şi oboseală cronică. Durerea poate fluctua dintr-o parte în alta.

Diagnostic

Diagnosticul este dificil de pus în stadiile precoce şi facil în formele avansate. Nu există un test direct pentru diagnosticarea acestei boli.

Pentru a fi pus diagnosticul de spondilită anchilozantă un pacient trebuie să prezinte urmatoarele simptome: dureri lombo-sacrate sau fesiere surde, necalmate de repaus, care persistă şi noaptea cu exarcebări matinale. Durerea este însoţită de o senzaţie de înţepenire.

Dacă boala nu se tratează, în timp de aproximativ 8-10 ani apar deformări ale coloanei vertebrale realizând aspectul “în Z” sau “în poziţia de schior” (cifoza, capul proiectat anterior, ştergerea lordozei lombare, flexiunea în şolduri şi genunchi). Aceste forme sunt grave, invalidante.

Tratament

Până în prezent nu se cunoaşte o vindecare completă a bolii, în schimb tratamentul poate opri în evoluţie procesul inflamator – deci stabilizarea bolii şi prevenirea deformaţiilor ale coloanei vertebrale.

Tratamentul pentru spondilita anchilozantă include: schimbarea stilului de viaţă, medicaţie, monitorizare permanentă şi gimnastică medicală;

Pe lângă medicamente (analgezice, antiinflamatorii) exerciţiul fizic este cel mai recomandat, în fiecare zi, să menţină tonusul şi mobilitatea. Exerciţiile fizice sunt singurele care cresc mobilitatea articulaţiilor.

Majoritatea pacienţilor care urmează un tratament recuperator sunt capabili să întreţină aproape toate activităţile zilnice şi să îşi continue meseria.

Terapia fizică este o parte importantă a tratamentului, demonstrându-se că aceasta îmbunătăţeşte simptomele bolii. în timpul acestei terapii medicul specialist va personaliza pentru fiecare pacient un program de exerciţii fizice ce au scopul de a reduce durerea, protejarea articulaţiilor şi conservarea energiei.

Exerciţiile fizice sunt importante pentru a menţine muşchii puternici, prevenind atrofia lor şi pentru a menţine flexibilitatea articulaţiilor. Acestea cuprind flexii, extensii şi intinderi.

Exercitiile de postură sunt obligatorii, încă din faza de debut. Sunt necesare repausul diurn şi somnul pe pat tare şi drept, fără pernă, cu sau fără pernă sub lombe (pentru a preveni cifoza toracală). Repausul la pat nu trebuie exagerat, el fiind indicat numai în perioadele acute, dureroase, de scurtă durată, pentru a nu favoriza anchiloza.

Exercitiile de gimnastica medicala se fac în pozitiile: stând, culcat pe spate şi culcat pe burtă, de cel putin două ori pe zi la domiciliu, după însuşirea acestora într-un centru de specialitate.

Remedii şi soluţii kinetoterapeutice vă oferă Clinica Lotus din Târgu-Mureş.

Andreea COZMA, kinetoterapeut

Contact: telefon 0744-540.921


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.