Și cu banii dați și fără concesiune Administratie
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 226 Vizualizări

Și cu banii dați și fără concesiune

????????????????????????????????????

 

În ultima ședință a Consiliului Local, la sfârșitul ordinii de zi, a fost cuprins un proiect de hotărâre privind clarificarea anumitor aspecte tehnice privind derularea contractului de concesiune nr. 276 din 27.08.2012 a lucrărilor publice privind realizarea obiectivului investițional “Parcare supraetajată pe str. Horea din municipiul Tîrgu-Mureș. Mai precis, consilierii locali au avut de aprobat dacă mențin sau nu concesiunea către Energoplus Tîrgu Mureș care urma să realizeze în spatele Palatului Culturii o parcare supraterană supraetajată în tandem cu tot o firmă locală Astor Com.

După ce a fost propusă amânarea, după ce s-a discutat prelungirea concesiunii și după ce secretarul municipiului, Andrei Mureșan a lămurit Consiliul Local Tîrgu Mureș că nu s-au investit fonduri ale orașului în acel proiect, consilierii locali au optat pentru varianta a doua a proiectului de hotărâre care stabilea negru pe alb că acea concesiune va înceta. „Se aprobă încetarea de comun acord a contractului de concesiune nr. 276 din 27.08.2012 a lucrărilor publice privind realizarea obiectivului investițional “Parcare supraetajată pe str. Horea din municipiul Tîrgu-Mureș” încheiat între Municipiul Tîrgu-Mureș și SC Energoplus în calitate de lider al asocierii dintre SC Energoplus SRL și SC Astor Com SRL”, se arată în primul articol al hotărârii adoptate. Potrivit celui de-al doilea articol, contractul va înceta după ce va fi încheiat un act adițional la contractul de concesiune.

Istoria unui proiect

IMG_3693_site

Povestea parcării supraterane din strada Horea, în spatele Palatului Culturii începe în din 2006 când Consiliul Local Tîrgu-Mureș adopta Hotărârea nr. 170 privind aprobarea demarării studiului de prefezabilitate pentru „Edificarea de parcări supraetajate pe domeniul public-privat al municipiului Tîrgu-Mureș, în zona centrală – delimitată de strada Enescu – strada Horea – P-ța Trandafirilor și în zona cartierului Tudor – delimitată de str. Apicultorilor – str. Sârguinței. În 2009 a fost adoptată HCL nr. 121 prin care se aproba organizarea licitației în vederea concesionării lucrărilor publice pentru obiectivul investițional „Parcare supraterană în str. Horea din municipiul Tîrgu-Mureș”. În acea ședință s-au aprobat – studiul de fundamentare, caietul de sarcini, forma și conținutul-cadru al modelului de contract de concesiune pentru cei 1.900 de mp pe care municipiul urma să îi concesioneze, prin licitație publică, unei firme dornice să construiască, iar apoi să administreze o parcare cu minim 278 de locuri. Perioada concesiunii urma să fie de 40 de ani.
Prin HCL nr. 34 din 23.02.2012 s–a aprobat modificarea și completarea Caietului de sarcini, precum și actualizarea fișei de date a achiziției, motivat de faptul că s-a dorit modificarea anumitor aspecte tehnice, economice și de arhitectură.
În urma organizării licitației publice pentru concesionarea lucrărilor publice privind realizarea obiectivului mai sus menționat, s-a încheiat Contractul concesiune nr. 276 din 27.08.2012 încheiat între Municipiul Tîrgu-Mureș și SC Energoplus în calitate de lider al asocierii dintre SC Energoplus SRL și SC Astor Com SRL.
Asocierea își asuma ca în 36 de luni de la încheierea contractului de concesiune lucrările trebuiau finalizate, cu tot ce înseamnă proiectare, eliberarea amplasamentului, obținerea de avize și autorizații și execuția propriu-zisă a parcării.
Potrivit documentelor de licitație aprobate de consilierii locali din mandatul trecut, parcarea urma să aibă un regim de înălțime de minim 7 nivele – D+P+5E – și maxim 9 – D+P+7E.
Asocierea urma să achite pentru primii 15 ani ai concesiunii o redevenţă de 10% din venitul rezultat prin exploatarea investiţiei pe perioada unui an fiscal. Valoarea estimată a lucrărilor, fără TVA, se cifra la 12,288 de milioane de lei.

Punct final

Suntem în anul 2015, iar asocierea nu a reușit să obțină avizele necesare demarării proiectului, în special de la Ministerul Culturii. „Concesionarul SC Energoplus SRL (…) ne informează că pe parcursul procedurilor de avizare ale documentației PUZ au întâmpinat impedimente majore, deși într-o primă fază Ministerul Culturii prin Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, a avizat favorabil acest proiect, ulterior din motive necunoscute de acesta, acest aviz a fost revocat, iar competența eliberării noului aviz îl va avea Ministerul Culturii București. Prin adresa nr. 1257/29.04.2014 au fost solicitate o serie de completări, care au fost transmise și înregistrate la Ministerul Culturii prin adresa nr. 4058/26.11.2014, la care până în prezent nu au primit niciun răspuns”, se arată într-un referat al Administrației Domeniului Public întocmit în baza unor adrese remise de către concesionar.
Mai precis, Ministerul Culturii a solicitat un studiu de urbanism extins la nivelul întregii zone centrale a municipiului – un PUZ pentru zonele construite protejate, lucrare care implică studii istorice ample și ridicări topografice la nivelul întregului centru al orașului.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE