Home / Politic / AZO, tema de campanie prinsă din zbor

AZO, tema de campanie prinsă din zbor

Distribuie

1-azomuresAzomureș a devenit în ultimele săptămâni una dintre temele favorite ale târgumureșenilor, prin poluarea pe care aceștia spun că o generează combinatul. Nici politicienii nu se lasă mai prejos și au lansat în ultima ședință de Consiliu Local, care a avut loc joia trecută ideea unui referendum. Pe de altă parte, pe platforma industrială se lucrează intens pentru realizarea investițiilor și conformarea la cerințele de mediu începând cu 1 ianuarie 2016.

 

Comisia de Avizare a Adunărilor Publice de la nivelul municipiului Târgu Mureș se întrunește astăzi. Pe ordinea de zi se află inclusiv solicitarea Asociației 21 Decembrie, prezidată de către Hamar Alpár Beniamin, de a fi autorizat un protest în fața Instituției Prefectului în data de 13 august, între orele 17-19, prin care conducerii combinatului Azomureș să i se solicite oprirea sau diminuarea poluării. Solicitarea a fost depusă în 13 iulie, iar președintele asociației târgumureșene s-a declarat optimist că protestul va fi autorizat, deși au existat discuții dacă sunt sau nu avizate manifestările în centrul municipiului. Înclinăm să credem că da, având în vedere protestele sindicatelor care se desfășoară cu preponderență în fața Prefecturii. Singura problemă ar putea fi numărul de participanți și ca aceștia să nu blocheze traficul, deși orele anunțate sunt rezonabile.

Până acum și-au anunțat participarea puțin peste 400 de oameni, dintr-un grup constituit pe rețeaua de socializare Facebook care numără peste 8000 de membri.

Mobilizarea cetățenilor, ca parte a societății civile, a alertat și autoritățile publice locale, precum și liderii politici din oraș. Anul viitor avem alegeri locale, iar orice capital de imagine trebuie întreținut și maximizat, deși politicienii ar trebui să se concentreze pe punctele pe care și le-au asumat în propriile programe și asupra cărora promitem să revenim ca să vedem ce au promis și ce au făcut efectiv.

 PNL vrea dezbatere

Primăria Târgu-Mureș, condusă de către copreședintele PNL Mureș, Dorin Florea, a lansat acum o săptămână o invitație la dialog. „Răspunzând solicitărilor venite din partea a numeroși cetățeni din Târgu-Mureș, Primăria relansează invitația la dialog pentru toți cei interesați de activitatea combinatului AZOMUREȘ chemând toate persoanele fizice și juridice, ONG-uri, toate instituțiile interesate să se înscrie pe adresa de e-mail primaria@tirgumures.ro la dezbaterile ce vor avea loc. Reamintim că pentru Primăria Municipiului Târgu Mureș, primul și cel mai important obiectiv, este apărarea intereselor locuitorilor orașului! În acest context, Primăria Târgu Mureș invită în cel mai scurt timp (până luni, 10 august) toți factorii interesați la un dialog deschis, transparent, având ca temă activitatea combinatului Azomureș. Astfel, toate instituțiile, toate organizațiile non-guvernamentale, toate firmele sau persoanele fizice interesate, sunt invitate să participe și să își prezinte punctul de vedere la această discuție atât de importantă pentru oraș. Municipalitatea propune tuturor participanților ca această întâlnire să se desfășoare într-o sală a Primăriei Târgu Mureș. Pentru ca întâlnirea să decurgă într-un mod eficient, fiecare instituție participantă, fiecare persoană fizică sau juridică este rugată, ca până marți, 4 august 2015, să își trimită pe adresa de e-mail primaria@tirgumures.ro intenția de a participa, temele pe care dorește să le prezinte și numele celor care o vor reprezenta la aceste discuții. Convingerea noastră este că numai un dialog sincer și direct poate duce la găsirea unor soluții reale în această problemă care îi privește pe toți locuitorii Târgu-Mureșului”, se arată în anunțul primăriei.

Primăria Târgu-Mureș va anunța probabil tot astăzi, din informațiile furnizate de către Biroul de Presă din cadrul municipalității când va avea loc exact dezbaterea.

 UDMR inițiază referendum

Președintele UDMR Mureș, Brassai Zsombor a anunțat săptămâna trecută că organizația pe care o conduce va iniția în Consiliul Local organizarea unui referendum referitor la poluarea pe care o produce AZO.

De altfel, joi, în ședința de Consiliu Local Târgu-Mureș, Soós Zoltán a anunțat această inițiativă urmând ca până la următoarea ședință să fie înaintat un proiect pe această temă care poate fi inițiat de o treime din consilierii locali. Acesta a mai solicitat primăriei realizarea unui studiu de impact cu privire la efectele combinatului Azomureş asupra mediului şi sănătăţii publice

Brassai Zsombor a susținut că un referendum întărește initiațiva civilă și este un instrument juridic important uzitat în democrațiile consolidate și de care factorii de decizie trebuie să țină cont.

Referendum nu e clar dacă se poate organiza referitor la o companie, iar concluziile sale sunt, de asemenea, greu de utilizat. De ce să fie cheltuiți acești bani atunci?

 În Colegiul Prefectural

Problema poluării de la AZO a ajuns și în Colegiul Prefectural, fiind ridicată de către prefectul Lucian Goga care a vizitat platforma chimică și a discutat cu reprezentanții instituțiilor deconcentrate cu rol în protecția mediului. „Pot să vă spun că societatea Azomureș funcționează până la 31 decembrie 2015 respectând cerințele legale din România. Ei au un plan de tranziție, au un plan și un timp în care dânșii își vor finaliza investițiile, deci până la 31 decembrie 2015 funcționează în baza autorizației actuale. Dacă nu finalizează investițiile, de la 1 ianuarie 2016 societatea Azomureș nu va mai putea funcționa”, a fost concluzia prefectului.

Târgumureșenii au înaintat în acest an 80 de petiții referitoare la combinat, au fost efectuate mai multe controale, cel mai recent încheiat în urmă cu două săptămâni când compania a fost amendată cu 100.000 de lei pentru depășiri ale valorilor maxim admise. “Am avut 5 controale la combinat, din care unul planificat și 4 neplanificate, toate în urma unor sesizări. În cursul celor 4 controale am aplicat 4 amenzi contravenționale pentru depășiri de emisii de amoniac, în valoare totală de 200.000 de lei și o amendă pentru nerespectarea prevederilor OUG 195 referitor la punerea în funcțiune a unor instalații care depășesc nivelul fonic admis, în valoare de 50.000 de lei”, a explicat Székely Annamária, comisarul șef al Gărzii de Mediu Mureș.

 AZO își vede de investiții

Ovidiu Maior, purtătorul de cuvânt al Azomureș, ne-a declarat recent față de acțiunile de protest și mobilizarea societății civile că: „Oricine are dreptul să își exprime o părere despre ceea ce se întâmplă în comunitatea lui, răspunsul nostru este același pe care l-am dat de fiecare dată, că investițiile se fac, se lucrează pe această platformă ca, până în 2015 la final, angajamentele asumate în 2012 de noul acționar să fie respectate, iar acest lucru se va întâmpla, iar Azomureș va funcționa și începând cu 2016”. În total vor fi investiți în jur de 230-240 de milioane de euro. Maior a dat asigurări că din 2016, noul acționar, Ameropa va continua investițiile pe platforma chimică. „Vor fi alte obiective de investiții care vor privi productivitatea, consumul de materii prime etc.”.

Mai mult chiar, AZO beneficiază și de suport diplomatic. Ambasadorul Confederației Elvețiene, Jean-Hubert Lebet, s-a aflat la Târgu-Mureș în 31 iulie și a vizitat platforma industrială a combinatului. Excelența Sa a declarat că: „Am profitat de această ocazie nu doar pentru a vizita autoritățile locale, (…) ci și pentru a efectua o vizită la cel mai mare investitor cu capital elvețian din județul Mureș, care este Azomureș, și de a afla niște informații cu privire la lucrările care se efectuează acolo în ceea ce priveșe modernizarea acestei platforme chimice. Sunt foarte mulțumit că lucrările se desfășoară cum au fost programate, sunt în grafic și sperăm că locuitorii din Târgu-Mureș vor suporta efectele emanațiilor încă câteva luni. Având în vedere faptul că în curând va începe un nou proces, veți avea ocazia să vedeți niște îmbunătățiri semnificative în acest sens. Sper să ne reîntâlnim anul viitor pentru a inaugura acest nou complex și pentru a ne întâlni cu un producător care să realizeze producția la toate standardele de mediu în ceea ce privește calitatea aerului și emisiile în atmosferă”.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Claudiu Maior (PSD), venit de 540 lei/lună, doar din indemnizația de consilier local, în ultimii doi ani declarați

Distribuie Fostul viceprimar Claudiu Maior, în prezent consilier local în Consiliul Local Târgu Mureș, a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.