Home / Cultură / Mesajul emoționant al Episcopului Bisericii Evanghelice din România: „Am pierdut prea mult…”

Mesajul emoționant al Episcopului Bisericii Evanghelice din România: „Am pierdut prea mult…”

Distribuie

????????????????????????????????????

Unul dintre cele mai mari festivaluri săsești din Transilvania, Festivalul „Haferland”, ce se află la cea de-a treia ediție, s-a desfășurat în localitățile Fișer, Viscri, Criț, Roadeș și Meșendorf din județul Brașov, regiune denumită cândva Țara Ovăzului sau Haferland. Sâmbătă, 8 august, sărbătoarea s-a mutat în localitatea Criț, iar ziua a debutat cu slujba religioasă la Biserica Evanghelică fortificată, unde au fost prezenți, potrivit organizatorilor, peste 1.500 de sași, turiști și invitați.
Episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, Reinhardt Guib, a ținut o prelegere despre evenimentele triste ce au avut loc în urmă cu 25, respectiv 70 de ani, când sașii au fost nevoiți să emigreze. „Un ochi plânge și altul râde” – a spus Episcopul. „A treia săptămână culturală a Țării Ovăzului stă sub motto-urile „Sasul în Țara Ovăzului” și „Istoria ne învață”. Sufletele noastre plâng când privim spre trecut, la evenimentele de acum 70 de ani, când a avut loc deportarea germanilor în Uniunea Sovietică, inclusiv a sașilor evanghelici, plâng când privim și la evenimentele de acum 25 de ani, când s-a produs emigrarea masivă a minorității germane și a sașilor, evenimente care au dus la situația actuală. Comunități mărunte, enoriași puțini, în etate și cu putere scăzută. La fiecare întâlnire a sașilor, un ochi râde și altul plânge. Acest plânset ne limpezește și vederea, pentru că trebuie să vedem ce este sfânt în jurul nostru – însuși Domnul și Casa Domnului, unde ne rugăm și ascultăm cuvântul Lui de învățătură, unde Îl lăudăm și primim mângâiere, orientare și binecuvântare”, a transmis Episcopul Reinhardt Guib.

????????????????????????????????????

„Am pierdut deja prea mult”
În ultimii ani, zeci de biserici evanghelice medievale au fost restaurate, iar procesul nu se oprește aici, urmând să mai fie restaurate și altele. Episcopul le-a mulțumit celor care și-au oferit sprijinul și a transmis că nu mai vrea să se repete istoriile de acum 25 sau 70 de ani, când „am pierdut prea mult”.
„Am restaurat multe biserici evanghelice medievale în anii precedenți, trei la număr în Țara Ovăzului și chiar această frumoasă biserică din Criț și din alte 17 comunități, iar pentru alte 19 am pregătit pentru viitorul apropiat aceeași intervenție. Comunitățile sașilor emigrați, Fundațiile „Michael Schmidt”, „Peter Maffay”, „Tabaluga”, „Mihai Eminescu Trust”, ADEPT Transilvania, statul român, cel german și chiar Uniunea Europeană sprijină comunitățile locale. Prin aranjamentul și angajamentul unor oameni de bună credință și inimoși reînvine comunități și regiuni întregi, ceea ce arată din nou ce este sfânt. (…) Noi nu dorim ca istoriile de acum 70 de ani sau de acum 25 de ani să se repete. Am pierdut deja prea mult. Să trăim în cunoștință de cauză că ce spune și face Domnul Iisus Hristos este valabil pentru trecut, prezent și viitor”, a transmis Episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România.

????????????????????????????????????

În anul 2012, omul de afaceri Michael Schmidt împreună cu îndrăgitul cântăreţ Peter Maffay au decis să pună în valoare sinergiile între diversele organizații prezente în Țara Ovăzului. Astfel, a luat naștere „Săptămâna Haferland”, un eveniment anual care are scopul de a promova valorile culturale și de a reînvia obiceiuri și meserii străvechi.

La Criţ, au mai fost prezenţi şi ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, Werner Hans Lauk, consilierul prezidenţial Dan Mihalache, şeful Cancelariei Preşedintelui României, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei Naţionale şi senatorul Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei de Educaţie a Senatului României, Bernd Fabriţius, primul sas din Transilvania ales în Bundestag, Caroline Fernolend, directorul „Mihai Eminescu Trust”, fundaţia patronată de Prinţul Charles, Peter Maffay, sponsor Fundaţia Tabaluga, Cristi Gherghiceanu, directorul Fundaţiei ADEPT Transilvania, Paul Porr, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România și senatorul Ilie Năstase alături de soția sa.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.