Home / Sanatate / Uleiurile esențiale – răsfăț pentru corp și organism

Uleiurile esențiale – răsfăț pentru corp și organism

Distribuie

uleiuriUleiuri esențiale din citrice, scorțișoară, lavandă, rozmarin, eucalipt, mentă, arbore de ceai și din alte o mulțime de plante. Acestea sunt doar o parte dintre cele mai utilizate uleiuri, iar majoritatea celor pasionați de aromaterapie au acasă cel puțin un astfel de sortiment. Ele sunt considerate puternici inhibitori ai microbilor prin faptul că pătrund foarte repede în piele, traversează țesuturile corpului uman, generând efecte terapeutice.

Medicul Ramona Grosu susține că pentru a fi de calitate, un ulei esențial trebuie să întrunească o serie de calități: din ce plantă e, ce sămânță are aceasta, cum a fost solul pe care s-a cultivat și cum se distilează sau presează planta pentru a obține esența sau uleiul esențial de calitate terapeutică. „Uleiurile esențiale sunt lichide volatile aromate. Cu uleiurile esențiale terapeutice facem terapii, iar pentru ca un ulei esențial să fie de calitate terapeutică, este nevoie să întrunească o serie de calități. Se ține cont de plantă, de sămânța acesteia, sol, continuând cu condițiile de cultivare și, foarte important, cum se distilează sau cum se presează planta pentru a obține esența sau uleiul esențial de calitate terapeutică. Dacă nu avem un produs de calitate terapeutică nu vom reuși să facem terapie cu uleiurile esențiale. Uleiurile esențiale se obțin prin mai multe modalități. Spre exemplu, din citrice se obțin se esențe prin presare la rece din coajă. Bineînțeles, nu lucrăm cu fructe care au fost stropite sau injectate. Apoi, se mai poate obține prin distilare. Majoritatea uleiurilor esențiale se obțin prin distilare”, a transmis dr. Ramona Grosu în cadrul „Baladelor Verii”, eveniment ce a avut loc, zilele trecute, la Lăpușna.

Ce diferențe există între uleiurile grase și cele esențiale
Când vine vorba de diferențele care există între uleiurile esențiale și uleiurile grase, cele din urmă se obțin, potrivit acesteia, din semințe și din fructe, pe când uleiurile esențiale se pot obține, de la caz la caz, din plantă întreagă, din flori, frunze, trunchi sau sevă. „Dacă lăsăm uleiurile grase la soare sau dacă deschidem flaconul și îl păstrăm în condiții necorespunzătoare sau a trecut termenul de valabilitate de doi ani, ele se deteriorează. Uleiurile esențiale nu se deteriorează. Trebuie doar să avem grijă la modul de păstrare, să le păstrăm în flacoane de sticlă închise la culoare”, a explicat medicul.

Cum ne ajută uleiurile esențiale
Uleiurile esențiale sunt cunoscute pentru proprietăţile lor terapeutice şi pentru faptul că, atunci când sunt folosite corect, pot ajuta în vindecarea anumitor boli. În plus, au calități antibacteriene, antivirale, antiparazitare, antiinflamatoare. „Multe uleiuri esențiale au calități antibacteriene, antivirale, antiparazitare, antiinflamatoare. Putem să le punem într-un difuzor de uleiuri esențiale, care vaporizează la temperatura camerei. O altă modalitate de folosire a uleiurilor este inhalarea. Ele se pot dilua într-un ulei gras, iar apoi se aplică pe corp sub formă de masaj. Eu recomand celor care practică masajul și folosesc uleiuri grase, de bună calitate, să personalizeze pentru fiecare pacient în parte uleiul, pentru că același pacient poate avea stări diferite. În cada de baie se pot folosi uleiurile de lavandă, de trandafir, iasomie. Dacă vrem să gătim cu uleiuri esențiale nu le pregătim la temperaturi înalte”, a recomandat dr. Ramona Grosu.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.