Home / Cultură / Festivalul intercultural ProEtnica, la ediția XIII. Ce noutăți aduce evenimentul în acest an

Festivalul intercultural ProEtnica, la ediția XIII. Ce noutăți aduce evenimentul în acest an

Distribuie

pro etnicaProEtnica, cea mai mare sărbătoare a dialogului multicultural din România, va avea loc, în perioada 20 – 23 august, în Cetatea Sighișoarei, acolo unde, timp de patru zile, turiștii vor fi purtați printr-un „univers divers” al vieții sociale, culturale și spirituale a comunităților etnice din România, etalat prin spectacole de muzică, dans, poezie și teatru, activități interactive cu publicul, expoziții de artă contemporană, lansări de carte și publicații, vizionări de filme, bal interetnic, standuri de mesteșugari, expoziții culinare, dezbateri și mese rotunde.

Directorul executiv al Festivalului intercultural ProEtnica, Volker Reiter, a declarat, joi, 13 august, într-o conferință de presă, că anul acesta vor participa 20 de minorități naționale, cu peste 850 de participanți ai minorităților, fiind așteptați să ia parte la spectacole aproximativ 15.000 de turiști. Acesta a transmis că festivalul contribuie la păstrarea păcii interetnice în societate, oferind minorităților naționale o voce publică și dreptul de exprimare în toate domeniile vieții. „De când am venit în România, de 15 ani, organizez Festivalul intercultural ProEtnica. Prima ediție a fost în anul 2001 și în acest an am ajuns la cea de-a XIII-a ediție. Doi ani am făcut o mică pauză. Consider că festivalul contribuie la păstrarea păcii interetnice în societate, oferind minorităților naționale o voce publică, dreptul de exprimare în toate domeniile vieții, promovează dialogul intercultural și astfel este în concordanță cu Convenția cadru pentru protecția minorităților a Consiliului Europei. Nu este o metodă seacă de comunicare, ci este o metodă artistică prin care dorim să promovăm obiectivele menționate plină de culori”, a declarat Volker Reiter.

Ce evenimente vor avea loc
Festivalul face parte dintr-un proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României. Pe lângă spectacolele care vor avea loc la scena principală din Piața Cetății, vor mai avea loc, în fiecare seară, recitaluri și concerte de muzică contemporană. „Participă toate minoritățile naționale. În România, există 20 de minorități, 19 organizații ale minorităților naționale și în Parlament avem 18 deputați. Vom avea peste 50 de programe artistice pe scena principală, în Piața Cetății, în cadrul cărora se vor promova tradițiile. Pentru mine, tradițiile sunt un aport important și mă interesează foarte mult cultura contemporană și viitorul, pe care trebuie să-l creăm. Astfel, avem și artiști contemporani din rândul minorităților, organizăm o expoziție a artei contemporane din rândul comunităților minorităților, unde vin opt artiști plastici. În fiecare seară, vom avea concerte. În prima seară, vom avea muzică contemporană, cu Yna Chiriac și Fanfara din Cozmești. În seara zilei de vineri, pe scenă va fi Zuralia Orechestra, sâmbătă seară îl vom avea pe Ricky Dandel, iar în ultima seară vom avea o formație maghiară, Szempol Offchestra. Avem standuri meșteșugărești și de prezentare a comunităților etnice, dar și programe științifico – artistice. Toate eforturile de organizare n-ar fi fost posibile dacă n-am fi avut un finanțator, EEA Grants, iar proiectul este „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României. Un partener de nădejde de la începutul festivalului este municipiul Sighișoara, care ne sprijină an de an”, a explicat directorul executiv al Festivalului intercultural ProEtnica.

Catalog al comunităților etnice
Volker Reiter a mai spus că va fi lansat, în următoare perioadă, un catalog al comunităților etnice, în care acestea vor povesti cum le-a ajutat acest festival și care a fost impactul acestuia în societate. „Noi oferim comunităților cazare și masă, iar ele suportă doar costurile de transport, pentru că îmi doresc să vină și să participe cu tot ce au la festival. Sunt formații care s-au înființat datorită festivalului. Noi vom încerca să edităm un catalog, în care vom vedea ce părere au comunitățile despre festival și efect a avut în societate, pe care îl vom lansa într-o conferință de presă. Cred că ar fi frumos dacă acest festival s-ar organiza în mai multe orașe și zone ale țării, pentru a preveni conflictele interetnice, care, la ora actuală, sunt foarte periculoase. Dacă ne uităm, spre exemplu, în Ucraina exact aceasta este problema. În România, există cât de cât o pace interetnică și trebuie păstrată. În acest sens, festivalul ajută foarte mult. Vom avea 860 de participanți din partea minorităților”, a arătat Volker Reiter.

Prelegeri științifico – culturale
Programul științifico – cultural este coordonat, în acest an, de către Maria Koreck, președintele Asociației „Divers”, care a spus că pe lângă programul artistic se vor organiza și o serie de prelegeri științifico – culturale. „Prelegerile din cadrul acestei sesiuni vor fi foarte interesante. Vor fi mese rotunde, lansări de carte, care vor avea loc începând din 21 august, înainte și după masă. Din partea comunității armene, federației comunităților evreiești avem prelegeri. Va fi prezentă și Academia Română cu „Contribuțiile minorităților la dezvoltarea României”. Eu voi vorbi despre „Rolul interculturalității în comunități multiculturale”. Deși aceste prelegeri sunt științifico – culturale, limbajul va fi unul accesibil. Îi rugăm, așadar, pe toți cei interesați de aceste teme să vină cu curaj, să asculte și să purtăm discuții”, a precizat Maria Koreck.

„Sunt un adept al multiculturalismului”
Prefectul județului Mureș, Lucian Goga, a transmis că este un adept al multiculturalismului, considerând că toate minoritățile recunoscute prin lege în România au dreptul și posibilitatea de a-și promova tradițiile. „Suntem bucuroși că în județul Mureș, în municipiul Sighișoara, Festivalul ProEtnica a ajuns, în acest an, la cea de-a XIII-a ediție. Sunt un adept al multiculturalismului și consider că toate minoritățile recunoscute prin lege în România au dreptul și posibilitatea de a-și promova tradițiile, obiceiurile, iar festivalul este un bun moment pentru acest lucru”, a precizat prefectul județului Mureș.
Și municipiul Sighișoara s-a implicat în sprijinirea festivalului încă de la începuturile lui. „Municipiul Sighișoara s-a implicat în sprijinirea acestui festival încă de la începuturile lui, dar în acest an am semnat și un acord de parteneriat, în care încercăm să-i ajutăm pe organizatori în implementarea tuturor activităților. Pe perioada desfășurării acestui festival, se estimează aproximativ 15.000 de turiști, iar acești turiști bineînțeles că se vor caza, iar agenții economici vor avea de câștiga. Este, evident, un lucru foarte bun pentru municipiul Sighișoara, pentru imaginea orașului și a cetății”, a precizat Ioana Șandru din partea Primăriei Sighișoara.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin își așteaptă vizitatorii cu nerăbdare

Distribuie Muzeul Etnografic „Anton Badea” din municipiul Reghin își deschide porțile pentru vizitatorii săi, într-un …

0 comentarii

  1. Mai, sighisorenilor!Mai lasati-le dracului de festivaluri si cereti-le celor care va conduc ca in Sighisoara sa se intimple si lucruri benefice pentru comunitate,.Azi-miine cetatea coboara(se darima) si o gasiti „LA MITICA”.Cred ca niciun oras din Transilvania nu are un aspect „mai medieval”decit Sighisoara:cersetori , tigani , ciini vagabonzi ,incompetenti(Primarie),dezordine si mizerie crunta.Treziti-va!!!!!!!!!!

  2. Îmi place că prefectul Gogu e omniprezent. Nu scapă niciun eveniment în care să se lase pozat, deși în mandatul său are de clarificat niște situații nasoale, precum cea a menținerii lui Șuteu în postul de consilier local. Acest non-combat prefectural, pe nervii sighisorenilor din randurile carora a mijit ochii, o sa i se intoarca intr-o buna zi. Mi-e si jena ca Gogu, reprezentant al guvernului in teritoriu, care vegheaza respectarea legii, ne reprezinta la nivel judetean. Bravo tati, viata-i roz, tu fa-ti poze si promoveaza-te cat poti.

  3. Inflatia de primari si de festivaluri scoase din joben in ultimii ani, ilustrate intr-o impecabila limba de lemn precum, precum citatul inserat in articol: „Municipiul Sighisoara s-a implicat in sprijinirea festivalului inca de la inceputurile lui, dar in acest an am semnat si un acord de parteneriat in care incercam sa ii ajutam pe organizatori in implementarea tuturor activitatilor”. Mai sa fie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.