Home / Cultură / FOTO: ÎPS Irineu, predică memorabilă despre Fecioara Maria

FOTO: ÎPS Irineu, predică memorabilă despre Fecioara Maria

Distribuie

1A slujbaÎnaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a fost prezent sâmbătă, 15 august, la Mănăstirea din Sânmărtinu de Câmpie, lăcaş de cult situat la circa 31 de kilometri de municipiul Târgu-Mureş, care şi-a serbat hramul, Adormirea Maicii Domnului.

„Dumnezeu a făcut-o pe Maria ca pe o statuie vie”

În prezenţa a aproximativ 1.000 de pelerini, ÎPS Irineu a slujit Sfânta Liturghie, după care a rostit tradiţionalul cuvânt de învăţătură, prilej cu care a vorbit despre calităţile Fecioarei Maria, comparată cu o capodoperă a atotputerniciei lui Dumnezeu. „Gândurile noastre şi inimile noastre se îndreaptă spre strănepoata regelui David care la primirea vremii a devenit vasul infinităţii divine. Ea este cea mai suavă floare din arborele genealogic al lui Esei şi însăşi Dumnezeirea a fost atrasă de frumuseţea ei. Frumoase au fost acele femei proeminente din Vechiul Testament: Miriam, Iaela, Iudita, Rut, Estera. Dar pe toate le-a întrecut Maica Domnului, buchet înmiresmat al tuturor virtuţilor. Femeile Nazarethului în secolul al II-lea se lăudau că sunt frumoase datorită stră-stră-bunei lor, a rudeniei lor, Fecioara Maria. Acest lucru se petrecea în secolul al II-lea după Hristos. Dumnezeu a pregătit-o pe această fiinţă în mod special, făcând-o frumoasă şi în trup şi în suflet. Pentru crearea trupului ei, Dumnezeu a pus mai multă grijă şi iubire decât pentru crearea întregului Univers, făcându-l o capodoperă a atotputerniciei Sale. Avea o frumuseţe deosebită trupul Mariei, o armonie în dimensiuni şi proporţii, mersul ei era demn. Nici pripit, nici afectat, iar seriozitatea ei era îndulcită sau temperată de zâmbet suav, de bunătate şi bunăvoinţă. Cum spune Sfântul Andrei Criteanul, Dumnezeu a făcut-o pe Maria ca pe o statuie vie, dăltuind-o ca un artist cu mâna sa. Iar sufletul ei era pe măsura trupului cu care era unit. Acest suflet avea o capacitate deosebită de primire a harului, o imaginaţie bogată, o inteligenţă vie, o memorie fără cusur, datorită căreia putea să progreseze în cunoaşterea tainelor lui Dumnezeu şi nu putea săvârşi niciun păcat prin uitare”, a spus Arhiepiscopul Ortodox al Alba Iuliei.

„Ne bucurăm că avem în Ceruri o inimă de Mamă”

De asemenea, ÎPS Irineu a subliniat rolul esenţial pe are Fecioara Maria l-a avut şi îl are în continuare în mântuirea umanităţii. „Era firesc să fie frumoasă, pentru că din trupul ei şi din sângele ei a luat viaţă şi chip de Om Persoana a doua a Sfintei Treimi, Fiul Tatălui Ceresc. El a creat această lume frumoasă şi a decorat-o cu atâtea podoabe şi era firesc ca făptura în care El se va sălăşlui să fie preafrumoasă”, a afirmat Arhiepiscopul Ortodox al Alba Iuliei. „Noi, care suntem pelerini pe acest Pământ, într-o lume supusă devenirii şi morţii, ne bucurăm că avem în Ceruri o inimă de Mamă care bate necontenit lângă inima Fiului ei proslăvit şi biruitor pentru cauza Lui care este mântuirea noastră, iar Hristos ţine seamă de această inimă a stăpânei cereşti care a devenit mama noastră pentru că e mama Lui”, a completat ÎPS Irineu.

Sfaturi pentru ignorarea „idolilor plăcerii şi a banului”

Oaspetele de seamă al sărbătorii de la Mănăstirea din Sânmărtinu de Câmpie a vorbit şi despre atmosfera „otrăvită”, dominată de „idolii plăcerii şi a banului” din societatea actuală, îndemnând pelerinii la rugăciune şi cumpătare pentru mântuire. „Astăzi, această societate păgână, dominată de idolii plăcerii şi banului, ai orgoliului şi egoismului, ai distracţiilor şi necurăţiei, uşor poate să calce promisiunile făcute la Botez. În această atmosferă atât de otrăvită uşor putem încălca Legea lui Dumnezeu, însă din slava sublimă a Raiului, Împărăteasa noastră cerească este aproape şi este gata să ne ajute pentru ca noi să urmăm calea trasată de Hristos şi să ne mântuim. Iată de ce este atât de bine cât mai des să ne ridicăm inima şi ochii spre Cer şi să-i zicem Mamei noastre nemuritoare: „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuieşte-ne pe noi” şi ea numaidecât ne va răspunde că nimeni nu poate să spună „Am strigat-o şi nu m-a auzit”, „I-am cerut şi nu mi-a dat”. Cu astfel de convingeri să mergem la casele noastre şi să fim încredinţaţi că dacă o avem pe Maica Domnului aproape şi o iubim şi o cinstim chiar dacă am avea un noian de vină sau de greşeli nu putem pierde procesul. Întotdeuna vom fi, prin mijlocirea ei, mai mult decât biruitori întru acela care ne-a iubit pe noi, întru Hristos”, a transmis ÎPS Irineu.

Dublă sărbătoare pentru stareţul Teodul Libeg

În încheierea predicii, părintele stareţ Teodul Libeg care vineri, 14 august, a împlinit frumoasa vârstă de 60 de ani, dar şi întreaga obşte monahală au fost felicitaţi de ÎPS Irineu cu prilejul Zilei Hramului Mănăstirii. „Îl rog pe bunul Dumnezeu să vă binecuvinteze pe toţi şi să vă răsplătească însutit răbdarea şi osteneala pelerinajului”, s-a adresat credincioşilor Arhiepiscopul Ortodox al Alba Iuliei.

[zizigallery id=1732]

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.